Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014 14:06

Μιζούρι: Και δεύτερος νεκρός από πυρά αστυνομικού

Γράφτηκε από την
Μιζούρι: Και δεύτερος νεκρός από πυρά αστυνομικού

"Βροχή" συλλήψεων στο Μιζούρι για 11η νύχτα

 

Σε 47 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Μιζούρι κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Φέργκιουσον που συγκλονίζεται εδώ και ένδεκα ημέρες από ταραχές φυλετικού χαρακτήρα, οι οποίες προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός αφροαμερικανού εφήβου από πυρά λευκού αστυνομικού.

Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης αρκετά πυροβόλα όπλα που έφεραν διαδηλωτές στην πρώτη σε γενικές γραμμές ειρηνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Ρον Τζόνσον, επικεφαλής των επιχειρήσεων διατήρησης της τάξης.

Νωρίτερα οι δυνάμεις της τάξης είχαν καλέσει τους διαδηλωτές να διαλυθούν χωρίς να κάνουν χρήση δακρυγόνων, στη συνέχεια εφόρμησαν στο πλήθος και έκαναν συλλήψεις, καθώς το σχετικά ήρεμο κλίμα την 11η νύχτα των διαδηλώσεων ανατράπηκε.

Τα νέα επεισόδια πυροδότησε ο θάνατος ενός ακόμη Αφροαμερικανού νεαρού από πυρά αστυνομικών, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Φέργκιουσον.

Ο 23χρονος νεαρός, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε κλέψει προϊόντα από ένα κατάστημα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς δύο αστυνομικούς που κατέφθασαν στην περιοχή, κραδαίνοντας μαχαίρι.

Οι αστυνομικοί, όπως ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας, Σαμ Ντόσον, του ζήτησαν να πετάξει το μαχαίρι του, όμως εκείνος άρχισε να φωνάζει «πυροβολήστε με, σκοτώστε με» και τους πλησίασε σε απόσταση ενός μέτρου πριν εκείνοι ανοίξουν πυρ εναντίον του.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πόλη των 21.000 κατοίκων, ένα προάστιο που κατοικείται κυρίως από Αφροαμερικανούς στο Σεντ Λούις, σημαδεύονταν από λεηλασίες, βανδαλισμούς και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών κάθε βράδυ από τότε που ο 18χρονος άοπλος Μάικλ Μπράουν έπεσε νεκρός από πυρά λευκού αστυνομικού.

Ηγετικά στελέχη της κοινότητας, πολιτικοί και αξιωματούχοι της πόλης δεν σταμάτησαν χθες να επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις για αποκατάσταση της τάξης στην πόλη, ζητώντας από τους πολίτες να μείνουν μακριά από τους δρόμους μετά τη δύση του ηλίου, ακόμη και παρά την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER