Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014 18:47

Τράπεζας Πειραιώς: Στα 164 εκατ. ευρώ τα κέρδη της στο β' τρίμηνο

Γράφτηκε από την

Βελτίωση κερδοφορίας και ενίσχυση της χρηματοδότησης.


Σημαντική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος την ίδια περίοδο αύξησε τη χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις κατά 13%. Το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους του ομίλου ανήλθε στα 164 εκατ. ευρώ, σημαντικά βελτιωμένο έναντι του πρώτου τριμήνου του έτους όταν ήταν αρνητικό κατά 247 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος του ομίλου κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε ότι «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια σταδιακής ανάκαμψης. Τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στα θέματα ανταγωνιστικότητας (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), οι επιδόσεις της είναι ενθαρρυντικές. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβεβαιωθεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Τράπεζα Πειραιώς συνεισφέρει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή βάση και υψηλή ρευστότητα. Οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση +13%, εκ των οποίων 0,7 δισ. ευρώ (+ 6%) προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή στήριξη του Ομίλου στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας».
Οσον αφορά τα stress test της ΕΚΤ σημείωσε ότι «η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην άσκηση ξεκινώντας από υψηλό σημείο εκκίνησης με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14% στις 31.12.13, που ενισχύθηκε περαιτέρω τόσο με την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου όσο και με το εγκεκριμένο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης που ήδη υλοποιείται. Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας, σε συνδυασμό με την ηγετική της θέση στην ελληνική οικονομία, αλλά και με τα μέτρα που προωθούνται για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις η Τράπεζα Πειραιώς να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος και CEO του ομίλου, κ. Σταύρος Λεκκάκος, δήλωσε ότι «τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα προ φόρων και προβλέψεων του δευτέρου τριμήνου ανήλθαν σε 295 εκατ. ευρώ, με άνοδο κατά 17% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2014. Τα καθαρά έντοκα έσοδα,ενισχυμένα από τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα,αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση στα 500 εκατ. ευρώ. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση σημείωσαν αισθητή πτώση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο στα 500 εκατ. ευρώ από 773 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο (-35%). Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 51%, ενώ ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια διαμορφώθηκε στο 20%. Το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους της τράπεζας για το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 164 εκατ. ευρώ σημαντικά βελτιωμένο έναντι του πρώτου τριμήνου (-247 εκατ ευρώ)».
Οσον αφορά τη ρευστότητα του Ομίλου ανέφερε ότι «παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση, με τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 108% τον Ιούνιο 2014 από 111% στο τέλος Δεκεμβρίου 2013. Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παρουσίασε βελτίωση σε τριμηνιαία βάση, με το δείκτη Common Equity Tier1 κατά Βασιλεία ΙΙΙ να ανέρχεται στο 15,0% (+0,5%τριμηναίως). Ο δείκτης ενσωματώνει την αύξηση κεφαλαίου και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους».
Σύμφωνα με τον κ. Λεκάκο, οι προτεραιότητες της τράπεζας είναι «η πρόσθετη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, η περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών μέσω και των συνεργειών από τις εξαγορές, η αποδοτικότερη διαχείριση των προβληματικών δανείων με σύγχρονη οργάνωση, εργαλεία και μακροπρόθεσμες λύσεις και πάνω από όλα στη χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».
Πηγή: tovima.gr