Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2014 09:31

Οι επικίνδυνοι φίλοι της Δύσης

Γράφτηκε από την
Οι επικίνδυνοι φίλοι της Δύσης

"Κάποιες φορές πρέπει να συνάψεις σχέσεις με εξαιρετικά απαίσιους ανθρώπους για να ξεφορτωθείς άλλους, ακόμα πιο απαίσιους", έγραψε πριν από μερικές ημέρες στους Financial Times ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Μάλκομ Ρίφκιντ, αναφερόμενος σε μια πιθανή συνεργασία με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

 

τη φράση αυτή αποτυπώνεται η ουσία της realpolitik και η συμπεριφορά των δυτικών χωρών εν μέσω των κρίσεων στη Μέση Ανατολή: με την απειλή τρομοκρατικού χτυπήματος σε Ευρώπη και ΗΠΑ από τους τζιχαντιστές του Ιράκ και της Συρίας να είναι ορατή και τη γενικότερη αστάθεια που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, η Δύση έχει αρχίσει να κάνει νέους και επικίνδυνους φίλους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τους δικτάτορες των κρατών της Μέσης Ανατολής.

Οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS), που έχουν καταλάβει μεγάλο τμήμα του βόρειου και δυτικού Ιράκ και αγωνίζονται εναντίον του Ασαντ στη Συρία, αποτελούν κοινό εχθρό για το συριακό καθεστώς και τη Δύση.

Την περασμένη εβδομάδα ο Σύριος δικτάτορας δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο μιας περιφερειακής και διεθνούς συμμαχίας και ασκούνται έντονες πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει σε αεροπορικές επιδρομές και σε συριακό έδαφος εναντίον του IS.

Παρόλο που τα δυτικά κράτη σύσσωμα απορρίπτουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Ασαντ ακόμα και στην περίπτωση επιθέσεων από αέρος εναντίον βάσεων των τζιχαντιστών στη Συρία, ορισμένοι πολιτικοί, όπως ο Βρετανός Ρίφκιντ, επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινό μέτωπο με τον δικτάτορα.

Ανοιγμα

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, θα ταξιδέψει σε μερικές ημέρες στη Μέση Ανατολή για να χτίσει την «ευρύτερη» δυνατή συμμαχία εναντίον των σουνιτών τζιχαντιστών του IS σχολιάζοντας ότι «σε αυτόν τον αγώνα υπάρχει ρόλος για σχεδόν κάθε χώρα», προφανώς και για αυταρχικά καθεστώτα της περιοχής.

Η περίπτωση της Συρίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, αφού η Ουάσιγκτον που υποστήριζε τους μετριοπαθείς αντάρτες-συμμάχους του IS στη Συρία στην προσπάθεια ανατροπής του Ασαντ, δέχεται τώρα πιέσεις ακόμα και να «συνεργαστεί» με το συριακό καθεστώς. Και όλα αυτά την ώρα που οι νεκροί από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 191.000.

Πάντως, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ειδικό σε θέματα αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, Ρόμπερτ Κάπλαν, στην Ουάσιγκτον υπάρχει πλέον ένα είδος «νοσταλγίας» για τους παλιούς δικτάτορες της Μέσης Ανατολής που, αν και κυβερνούσαν τυραννικά, επετύγχαναν σταθερότητα στα κράτη τους.

«Οι φίλοι της Αμερικής στην περιοχή είναι εδώ και δεκαετίες δικτάτορες. Και θα παραμείνουν», έγραψε ο Κάπλαν.

«Φίλος» της Δύσης είναι και ο Αλγερινός δικτάτορας Αμπντελαζίζ Μπουντεφλίκα, που κυβερνά τη χώρα του εδώ και 15 χρόνια στη διάρκεια των οποίων έχει καταπνίξει τα όποια ισλαμικά κινήματα δημιουργήθηκαν, ενώ Αμερικανοί πολιτικοί ζήτησαν πρόσφατα τη βοήθεια και του πανίσχυρου Ιρανού Αλί Χαμενεΐ στην καταπολέμηση του IS στο Ιράκ. Στην περίπτωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η Δύση εμπιστεύτηκε την Αίγυπτο και τον στρατιωτικό Αμπντελφατάχ αλ Σίσι για τον ρόλο του μεσολαβητή.

«Η τάξη είναι προτιμότερη από την αταξία, που σημαίνει ότι οι δικτατορίες είναι προτιμότερες από το χάος», ανέφερε ως «σκληρή πραγματικότητα» σε έκθεσή του ο Κάπλαν. Αυτό που επισημαίνουν οι αναλυτές είναι ότι η επίτευξη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή με τη βοήθεια δικτατόρων μπορεί να είναι εφικτή, αλλά σίγουρα θα είναι ασταθής και προσωρινή.

Περισσότερα στο ethnos.gr


NEWSLETTER