Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2014 09:33

Σαμαράς: 770.000 θέσεις μέχρι το 2020

Γράφτηκε από την

Ενα ολοκληρωμένο πακέτο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας -ξεκινώντας από τη δημιουργία «λευκού μητρώου» επιχειρήσεων- συζητήθηκε στο χθεσινό πρώτο Συμβούλιο Κοινωνικής Απασχόλησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Σε όσες επιχειρήσεις μπουν στο «λευκό μητρώο» θα δοθεί ένα πακέτο κινήτρων, που σε πρώτη φάση θα προβλέπει μείωση των ελέγχων και σε δεύτερη φάση αναμένεται να οδηγεί σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Η ανεργία είναι ένας ύπουλος και σκληρός εχθρός της κοινωνίας που υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα τόνισε πως «φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από 23 τρίμηνα, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 770.000 θέσεις εργασίας» μέχρι το 2020.

Την υιοθέτηση «ρήτρας απασχόλησης» πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι πριν από τη λήψη μιας σημαντικής απόφασης θα πρέπει να υπάρχει έκθεση για τις επιπτώσεις στην απασχόληση.

«Λευκό μητρώο»

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στη δημιουργία «λευκού μητρώου επιχειρήσεων». Χαρακτηριστικά επεσήμανε πως σε πρώτη φάση αυτό θα συνδεθεί «με μία μειωμένη παρέμβαση όσον αφορά στους ελέγχους», ενώ σε δεύτερη φάση είναι «πιθανή η μείωση των εισφορών».

Οπως έγραψε το «Εθνος της Κυριακής» στο μητρώο θα μπορούν να μπουν επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα τηρούν την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Συγκεκριμένα θα πρέπει να μη χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, να διατηρούν τον αριθμό των εργαζομένων τους ή να τον αυξάνουν, να μην είναι εποχιακές και να μην έχουν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου υπογράμμισε πως «η πρόταση για ρήτρα απασχόλησης παντού, στο φορολογικό σύστημα, στην ανάπτυξη, σε κάθε πολιτική απόφαση, πρόγραμμα ή δράση, δίνει μια καινούργια διάσταση στη σύνδεση της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης, στη σύνδεση της ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας -αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους- θα υλοποιήσει τη διετία 2014- 2016 μια σειρά δράσεων. Το κονδύλι που θα διατεθεί φτάνει το ένα δισεκατομμύριο, ενώ άμεσα θα τρέξουν μεταξύ άλλων το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας (50.000 άνεργοι), η επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας νέων έως 29 ετών αλλά και ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

«Ο τουρισμός φέτος θα δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Αν. Ανδρεάδης, ο οποίος τόνισε πως «το voucher που μόλις έκλεισε των 10.000 θέσεων θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο με 8.000 ακόμα θέσεις».

Οι νομοταγείς και συνεπείς επιχειρήσεις πρέπει να επιβραβεύονται έμπρακτα για την απασχόληση που δημιουργούν και τις εισφορές που πληρώνουν σημείωσε από τον ΣΕΒ ο Θ. Φέσσας, χαρακτηρίζοντας πολύ καλή ιδέα το λευκό μητρώο και τη ρήτρα απασχόλησης. Τη θεσμοθέτηση «Συνηγόρου του επιχειρηματία» πρότεινε ο Βασίλης Κορκίδης (ΕΣΕΕ), ενώ προγράμματα για την απασχόληση όσων είναι άνω των 35 ετών πρότεινε ο Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ).

Ειδική αναφορά στη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ και προέκυψε πως είναι έτοιμη η διάταξη και θα προωθηθεί στη Βουλή.

Περισσότερα στο ethnos.gr