Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 14:55

Νεκρά 30.000 ζώα στην Ελλάδα από τον καταρροϊκό πυρετό

Γράφτηκε από την
Νεκρά 30.000 ζώα στην Ελλάδα από τον καταρροϊκό πυρετό

Πάνω από 1.800 κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού καταγράφονται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, με την νόσο να έχει προκαλέσει 30.000 θανάτους ζώων, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτη Πεβερέτο, στον Βήμα FM.


Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, «ο καταρροϊκός πυρετός έχει στοιχίσει τον θάνατο 30.000 ζώων σε όλη την Ελλάδα. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.800 κρούσματα, ενώ το χειρότερο είναι πως αν υπάρχει ένα κρούσμα μέσα σε ένα κοπάδι, τότε είναι βέβαιο πως θα προσβληθεί και το υπόλοιπο 20% του κοπαδιού. Συνέπεια αυτού είναι ότι, τουλάχιστον, το 10% των ζώων ακόμα και αν επιβιώσουν μένουν ανίκανα, ενώ η μετάδοση γίνεται μέσω κουνουπιών. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει μία πολύ βαθιά πληγή στην ελληνική κτηνοτροφία».
Ο κ. Πεβερέτος εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, προσθέτοντας ότι όσα ζώα έχουν προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό δεν καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή, καθώς η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εξάλλου τα άρρωστα ζώα θάβονται ή καίγονται.
«Όσον αφορά την ευλογιά, αυτή είναι ακόμα πιο επικίνδυνη και το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Θράκη, αλλά διαγνώστηκαν και κάποια κρούσματα στην Χαλκιδική». Μάλιστα, πρόσθεσε: «Το χειρότερο είναι πως αν εντοπιστεί ένα κρούσμα μέσα σε ένα κοπάδι με 200 ζώα, τότε θα πρέπει να σφαγιαστούν όλα. Η νόσος αυτή ήρθε από την Τουρκία και εξαιτίας της αντιμετωπίζουν πρόβλημα όλες σχεδόν οι χώρες των Βαλκανίων».
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ανέφερε ότι ολόκληρη η χώρα έχει μπει σε καραντίνα εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, εκτός από τις Κυκλάδες.
Πηγή: newsbeast.gr


NEWSLETTER