Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 00:00

5 επιχειρηματικά μαθήματα από ένα μικρό αγόρι με Σύνδρομο Down

Γράφτηκε από την

Τα παιδιά πολλές φορές μπορούν να είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι.

 

Ο γιος μου, ο Τζάκσον, δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα αυτό... παρά το γεγονός πως έχει μαθησιακές δυσκολίες. Μου έχει διδάξει περισσότερα πράγματα μέσα σε τρία χρόνια σε αυτόν το πλανήτη, απ' ότι μου έχουν διδάξει όλοι οι υπόλοιποι μαζί στο παρελθόν.

Έτσι λοιπόν ήθελα να μοιραστώ πέντε μαθήματα και πως αυτά θα μπορούσατε να τα εφαρμόσετε και να τα ακολουθήσετε στην επιχειρηματική σας ζωή και στην καριέρα σας.

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: Αν το σχέδιο “Α” ΔΕΝ δουλέψει, μην ανησυχείς. Υπάρχουν ακόμα 23 γράμματα

Τα παιδιά με σύνδρομο ντάουν τείνουν να έχουν καθυστερημένη προφορική επικοινωνία.

Σχεδόν τεσσάρων ετών, ο Τζάκσον μπορούσε να πει μια χούφτα λέξεις.

Μολονότι θα θέλαμε γα εκείνον να μιλάει σαν ένα τυπικό παιδί, τελικά ο λόγος για τον οποίο θέλουμε τα παιδιά μας να μιλάνε είναι για να μας λένε τι θέλουν, σωστά;

Δεν είναι ότι θέλουμε να ακούσουμε έναν όμορφο και εύηχο άκουσμα... είναι απλά πως θέλουμε τα παιδιά μας να είναι σε θέση να μπορούν να επικοινωνήσουν. 

Από την στιγμή όμως που η ομιλία δεν μπορούσε να είναι ένα μέσο επικοινωνίας, έπρεπε να βρούμε έναν άλλο τρόπο.

Εισάγαμε στην ζωή μας την νοηματική γλώσσα. Ο Τζάκσον κάνει θεραπεία μια φορά την εβδομάδα, ενώ στο μεσοδιάστημα εκπαιδεύεται με DVD που του διδάσκουν την νοηματική γλώσσα, ξανά και ξανά και ξανά.

Πλέον, ο Τζάκσον κατέχει 50 νοηματικές κινήσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε καθημερινή βάση με εμάς, άλλα μέλη της οικογένειας, καθώς επίσης με τους δασκάλους του και τους θεραπευτές του.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ: Αν δεν μπορείτε να κατακτήσετε τους στόχους σαν με τον τρόπο που προσπαθείτε τώρα επιλέξτε μια καινούρια τεχνική και ένα καινούριο δρόμο για να τους πραγματοποιήσετε. Υπάρχουν σχεδόν απεριόριστοι τρόποι με τους οποίους ένα πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Έχουμε την τάση να είμαστε προσκολλημένοι στην ίδια τεχνική, αντί να επιλέγουμε τον δρόμο που θα μας βοηθήσει πράγματι να πραγματοποιήσουμε τον στόχο μας. Όταν έχετε προβλήματα, κάντε ένα βήμα πίσω, επαναξιολογήστε τι πραγματικά προσπαθείτε να πραγματοποιήσετε, και δείτε αν υπάρχει ένα διαφορετικό μονοπάτι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να έχετε επιτυχημένο αποτέλεσμα.

ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Μην φοβάστε να παραδεχτείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια

Όπως και με την ομιλία, τα παιδιά με σύνδρομο ντάουν συχνά καθυστερούν και σε άλλα πράγματα. 

Ο Τζάκσον αντιμετώπιζε προβλήματα σχετικά με το πώς θα σκαρφαλώνει, πώς θα τρώει μόνος του, πώς θα ξεπερνάει εμπόδια, κλπ. Πολλά από τα πράγματα δεν τα καταλάβαμε, αφού είναι το πρώτο μας παιδί. Όμως καθώς μιλούσαμε με άλλους γονείς και γιατρούς, συνειδητοποιήσαμε πως έμενε ολοένα και πιο πίσω σε σχέση με τα τυπικά παιδιά της ηλικίας του.

Αναλάβαμε δράση, και προσλάβαμε διάφορους θεραπευτές και ειδικούς για να τον βοηθήσουν: λογοθεραπευτής, θεραπευτής για το παιχνίδι, φυσιοθεραπευτής, εργοθεραπευτής. Στο σχολείο του επίσης παρέχουν θεραπεία με χορό καθώς και θεραπεία με μουσική.

Αυτοί οι έξι (ναι, ΕΞΙ) ειδικοί ασχολούνται με τον Τζάκσον πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα, σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, στα οποία ο καθένας είναι απόλυτα καταρτισμένος στην ειδικότητά του.

Έχουμε δει φοβερή βελτίωση από τότε που ασχοληθήκαμε σοβαρά με την θεραπεία του Τζάκσον. (σχεδόν περπατάει, μπορεί να φάει μόνος του με κουτάλι, ξεπερνάει εμπόδια, παίζει με παζλ κλπ.)

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ: Αν έχετε προβλήματα σε κάποιο κομμάτι της δουλειάς σας, προσλάβετε έναν προπονητή (ή περισσότερους) για να σας βοηθήσουν. Γίνετε όσο πιο ειδικός μπορείτε. Αλλά προχωρήστε ακόμα βαθύτερα και μην επαναπαυθείτε μόνο με τον προπονητή. Εγώ προσωπικά δεν προπονώ κάποιον. Όμως αν η επιχείρηση είναι ήδη επιτυχημένη, και είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους σαν αυθεντία και διασημότητα στο χώρο των επιχειρήσεων, τότε προσλάβετέ με. Είμαι ειδικός σε αυτό το πολύ συγκεκριμένο πράγμα. 

ΜΑΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: ΓΙΟΡΤΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΣΑΣ.

Αν σύγκρινα τα ορόσημα του Τζάκσον σε σχέση με αυτά των άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας, θα πλήγωνα τον μπαμπάκα όλη την ώρα.

Κάθε χρόνο, μου υπενθυμίζουν το πόσο πολύ πίσω είναι όταν επισκεπτόμαστε την κλινική Συνδρόμου ντάουν του Χιούστον. Τον αξιολογούν και βαθμολογούν σε διαφορετικούς τομείς εξέλιξης. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις το μικρο σου αγοράκι να να μένει πίσω ακόμη και από παιδιά που έχουν τα μισά του χρόνια.

Όμως αυτό το συναίσθημα εξαφανίζεται αμέσως όταν κατακτά τον παραμικρό στόχο. Κάτι τόσο μικρό όσο το να μπορέσει να ολοκληρώσει ένα παζλ το οποίο παλεύει να το φτιάξει εβδομάδες.

Τον πέταξα στον αέρα και όλοι χειροκροτήσαμε και χαρήκαμε για εκείνον. Κάνουμε ολόκληρη παραγωγή μέσα από αυτό.

Δούλεψε σκληρά για να βρει το πως θα μπορέσει να βάλει σωστά τα τελευταία κομμάτια του παζλ, και του άξιζε να είναι χαρούμενος.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Πάντα συγκρίνω την επιτυχία μου σε σχέση με αυτή των υπολοίπων... ειδικότερα με αυτή των οποίων το επίπεδο είναι υψηλότερο από  το δικό μου. Για παράδειγμα, πριν από ένα χρόνο ξεκίνησα να δουλεύω προσωπικά με συμβουλευτικούς πελάτες ξανά, και είχαμε μερικά πολύ καλά αποτελέσματα τον πρώτο μήνα σε μια περιοχή – κλειδί, αλλά εγώ ήμουν τόσο συγκεντρωμένος στα επόμενα αποτελέσματα και βήματα που θα κάναμε, όπου δεν επέτρεψα καν στον εαυτό μου -ή στον πελάτη μου- να χαρούμε πραγματικά και να απολαύσουμε αυτή την επιτυχία. Τώρα, δεν λέω ότι πρέπει να είστε ευτυχισμένοι για το σημείο που είστε ήδη. Πρέπει να πιέζουμε τους εαυτούς μας να βελτιωνόμαστε και να είμαστε καλύτεροι, αλλά πάρτε ένα λεπτό για να πετάξετε τον εαυτό σας και εσείς στον αέρα.

ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Ψάξτε για τις καλύτερες ιδιότητες στους άλλους.

Θυμάμαι να είμαι ανάμεσα σε λίγα παιδιά με Σύνδρομο ντάουν καθώς μεγάλωνα. 

Δεν είχα ποτέ φοβερίσει ή είχα γελάσει κανένα από αυτά, αλλά ποτέ δεν είναι πολύ πέρα από το γεγονός ότι είχαν Σύνδρομο ντάουν. Αυτό ήταν όλο που έβλεπα. 

Με τον Τζάκσον, και όλους τους μικρούς του φίλους, ειλικρινά δεν το βλέπω όλο αυτό πλέον. Βλέπω κάθε έναν από αυτούς και τους διακρίνω για την ξεχωριστή προσωπικότητά τους.

Σίγουρα δεν έδωσα βάση σε πολύ φανταστικούς ανθρώπους.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ: Όταν γνωρίζουμε καινούριους πελάτες για πρώτη φορά, πωλητές και συνεργάτες στη επιχείρηση – ή μερικές φορές ακόμη και αν τους ξέρω για μεγάλο χρονικό διάστημα – εδώ συνήθως υπάρχει μια κρυμμένη μοναδικότητα που παραβλέπουμε. Για παράδειγμα, αυτός ο περίεργος νέος επιχειρηματίας που προσλάβατε για να σας φτιάξει το δίκτυο στο γραφείο δεν είναι απλά ένα σπασικλάκι υπολογιστών. Είναι ένας άνδρας ο  οποίος έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία, που κακοποιόνταν από την ανάδοχη οικογένειά του, αλλά το ξεπέρασε και τώρα ξοδεύει όλο τον ελεύθερό του χρόνο στο να βοηθάει παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο. Μην βλέπετε τον περίεργο σπασίκλα. Δείτε τον άνδρα που ξεπέρασε κάποια πολύ δύσκολα εμπόδια και ακόμα μάχεται.

Επομένως, πάρτε το χρόνο για να παρατηρήσετε και να ακούσετε πραγματικά τι λένε όλοι αυτοί με τους οποίους συνεργάζεστε στη δουλειά. Αφήστε τη μοναδικότητά τους να σας μιλήσει. Το να ξέρετε τους ανθρώπους σε αυτό το βαθμό θα σας μετατρέψει την επιχείρησή σας, και να κάνει τους πελάτες σας και τους πωλητές σας πραγματικούς φίλους.

ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Το να είστε αυθεντικοί προσελκύει καλούς ανθρώπους στη ζωή σας

Ο Τζάκσον είναι ο τζάκσον... όλη την ώρα. Ανεξάρτητα με το που είμαστε, με ποιον είναι μαζί, ή με το τι γίνεται.

Κάθεται στο καροτσάκι του σούπερ μάρκετ και πετάει φιλάκια σε όλους όσους κοιτάξουν προς το μέρος του.

Αν ακούσει κάτι που του αρέσει... χορεύει. Στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, ή πάνω στην καρέκλα του εστιατορίου που τρώμε.

Η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός του προσελκύει θετική προσοχή και αγάπη όπου και αν πηγαίνουμε. Δεν μπορώ καν να μετρήσω τις φορές που κάποιος μας έχει πει ότι τις φορές που ο Τζάκσον τους πέταξε φιλάκια, τους έφτιαξε τη μέρα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Τόσοι πολλοί από εμάς, φοράμε μια μάσκα έτσι ώστε να είμαστε αρεστοί και σεβαστοί από τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, τόσο πολλοί άνθρωποι προσπαθούν και αποδεικνύουν την επιτυχία τους με το να αγοράσουν ακριβά ρολόγια, ή φανταχτερά αυτοκίνητα και με αυτό τον τρόπο παρουσιάζουν το λάθος πρόσωπο της επιτυχίας. Ή πολλές φορές όταν μιλάμε με άλλους ανθρώπους του χώρου φοβόμαστε να παραδεχτούμε την αποτυχία μας.

Είναι απόλυτα φυσικό να προσπαθούμε να “ταιριάξουμε” με τους υπόλοιπους ανθρώπους, γιατί σαν όντα έχουμε την έμφυτη ανάγκη να είμαστε αποδεκτοί από τους υπόλοιπους... και σκεφτόμαστε πως η μάσκα είναι απαραίτητη για να παραμείνουμε αποδεκτοί. Θα εκπλαγείτε με το πόσο πιο αποδεκτοί και αγαπητοί θα γίνετε μόλις βγάλετε την μάσκα και γίνετε ο πραγματικός σας εαυτός.

Ξέρω πως είναι τρομακτικό να ανοιχτείτε και να ξεγυμνώσετε την ψυχή σας, αλλά θα ξεκινήσετε να προσελκύετε καλούς ανθρώπους κοντά σας. Ξέρω ότι μόλις εγκατέλειψα την -φανταχτερή επιτυχημένη περσόνα- και έδειξα τον πραγματικό μου εαυτό η ποιότητα των πελατών μου αυξήθηκε, η σχέση μου μαζί τους έγινε υπέροχη και η επιχείρησή μου έβγαλε πολλά περισσότερα χρήματα... απλά με το να είμαι ο εαυτός μου.

Λοιπόν, αυτά είχα να σας πω για σήμερα. Ελπίζω να μάθατε όσα έμαθα και εγώ από τον Τζάκσον.

Brian Horn

Πηγή: huffingtonpost.com

Μετάφραση: Δημήτρης Βασιλαδιώτης