Κυριακή, 05 Οκτωβρίου 2014 00:00

Πώς μια 15χρονη έγινε η νεότερη μητέρα στη Βρετανία, παιδιού με Σύνδρομο Down

Γράφτηκε από την

“Όταν ήρθε στη ζωή, ήμουν απλά ένα παιδί και εγώ και ξαφνικά είχα ένα δικό μου παιδί με ειδικές ανάγκες.” Πώς μια 15χρονη έγινε η νεότερη μητέρα στη Βρετανία, παιδιού με Σύνδρομο Down. 

 

H Κάθριν Μουρ ανακάλυψε ότι ο γιος της ο Τάιλερ είχε Σύνδρομο ντάουν την επόμενη μέρα αφότου γεννήθηκε. 

Λέει πως ο ερχομός του γιου της, ο οποίος είναι τώρα τριών, άλλαξε τη ζωή της προς το καλύτερο. 

Μια έφηβη η οποία έγινε η νεότερη μητέρα, στη Βρετανία, μωρού με Σύνδρομο ντάουν, αφού έμεινε έγκυος στην ηλικία των 15 έχει μιλήσει για την περηφάνια της, αποδεικνύοντας πως όσοι την αμφισβητούν είναι λάθος. 

Παρά το γεγονός πως και η ίδια είναι ακόμη παιδί, η ανύπαντρη μητέρα Κάθριν Μουρ, τώρα 19 ετών, αρνήθηκε να παρατήσει το παιδί της αφού έμαθε ότι έχει Σύνδρομο ντάουν, παίρνοντας όρκο πως θα το μεγαλώσει μόνη της παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε. 

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως το 90% των γυναικών που πρόκειται να γεννήσουν παιδί με Σύνδρομο ντάουν, κάνουν έκτρωση – μια κατάσταση που η Κάθριν την βρίσκει θλιβερή. 

Η Κάθριν Μουρ, η οποία έμεινε έγκυος στην ηλικία των 15 και μετά γέννησε τον γιο της Τάιλερ ο οποίος είχε Σύνδρομο ντάουν, αγαπάει κάθε δευτερόλεπτο του να είναι μητέρα.

Τώρα καθώς ο γιος της ξεκινάει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στο μικρό της αγόρι το οποίο αντί να της καταστρέψει την ζωή, λέει πως το πιο πιθανό είναι να της την έχει σώσει κιόλας. 

Η Κάθριν είπε: “Όλοι έλεγαν πως δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω στις δυσκολίες και πως η ζωή μου θα είχε τελειώσει αν κρατούσα τον Τάιλερ. Όμως έκαναν λάθος, το να κρατήσω τον Τάιλερ ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη στη ζωή μου. Άλλαξε τη ζωή μου προς το καλύτερο και είμαι τόσο ευγνώμων που τον έχω. Πήγαινα να χάσω τον δρόμο μου αλλά με έσωσε. Είμαστε μια ομάδα και είμαι τόσο περήφανη για εκείνον. Όταν ήρθε στη ζωή, ήμουν απλά ένα παιδί και εγώ και ξαφνικά είχα ένα δικό μου παιδί με ειδικές ανάγκες. Όμως δεν σκέφτηκα ποτέ να τον παρατήσω. Με χρειαζόταν και τον χρειαζόμουν, τόσο απλά. Δεν θα μπορούσα να ποτέ να είμαι χωρίς εκείνον και είναι απλά το ποιο υπέροχο πράγμα που μου συνέβη, πραγματικά είναι.”

Προσθέτει: “Συχαίνομαι το γεγονός πως οι άνθρωποι λένε πως λυπούνται για το γεγονός ότι πάσχει από το Σύνδρομο ντάουν, γιατί εγώ δεν λυπάμαι καθόλου. Είναι το ποιος είναι ο Τάιλερ και εγώ δεν θα το άλλαζα για τίποτα στον κόσμο. Είμαι τόσο χαρούμενη που γέννησα ένα παιδί με Σύνδρομο ντάουν.”

Η Κάθριν βρισκόταν πολλές εβδομάδες πριν τα τελικά διαγωνίσματα του σχολείου, όταν τότε που ήταν 15 ετών έμαθε ότι ήταν έγκυος αφού είχε χωρίσει με το αγόρι της.

Είπε: “Όταν κατάλαβα ότι είχε αργήσει να μου έρθει περίοδος πήγα κατευθείαν στη μαμά μου και της το είπα.”

Η Τζωρτζίνα, η μητέρα της Κάθριν, 39 ετών, είπε: “Όταν η Κάθριν μου είπε πως είχε αργήσει να της έρθει περίοδος η καρδιά μου σταμάτησε. Της αγόρασα ένα τεστ εγκυμοσύνης και περιμένοντας το αποτέλεσμα, η γραμμή έγινε μπλε. Και οι δύο αρχίσαμε να κλαίμε. Την πήρα και την πήγα να δούμε ένα γιατρό ο οποίος μας μίλησε για τις επιλογές που έχουμε. Όμως, η Κάθριν αρνήθηκε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Ήθελε το μωρό της και σαν μητέρα της συμφώνησα να σταθώ στο πλευρό της παρόλο που ανησυχούσα για το μέλλον της.”

Επειδή ήταν τόσο μικρή η Κάθριν έπρεπε να κάνει κάθε μήνα εξετάσεις. Μιλώντας για την εγκυμοσύνη της, είπε: “Η μητέρα μου ήρθε σε μένα και οι δύο κλαίγαμε βλέποντας αυτό το μικρό φασολάκι στην οθόνη. Δεν μπορούσα πραγματικά να πιστέψω πως είχα ένα μωρό μέσα μου. Ξαφνικά ένιωσα τόσο αληθινή. 

Η Τζωρτζίνα είπε: “Ήταν τόσο συγκεντρωμένη στο να γίνει μητέρα. Ήμουν εντυπωσιασμένη από αυτή της την στάση. Διάβαζε συνεχώς στο ίντερνετ για την γέννα και τη μητρότητα και εγώ αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να την βοηθήσω να τελειώσει το σχολείο. 

Όμως υπήρχε και άλλη έκπληξη για την οικογένεια.

Το πρωί, αφού η κόρη της είχε δώσει ζωή στο μωρό της μετά από 36 εβδομάδες μια υγιούς εγκυμοσύνης, η Τζωρτζίνα έλαβε ένα τηλεφώνημα από το νοσοκομείο. 

“Ήταν μια μαία η οποία απλά μου είπε ότι λυπάται, αλλά είχε κάποια άσχημα νέα. Τα τεστ είχαν δείξει πως ο εγγονός μου είχε Σύνδρομο ντάουν. Σοκαρίστηκα και αυτόματα κατέρρευσα γιατί ανησυχούσα για το πως θα το έπαιρνε η Κάθριν, επειδή ήταν τόσο νέα που και έτσι δεν της το είπαν σε περίπτωση που δεν το καταλάβαινε. Ήθελαν να πάω εγώ στο νοσοκομείο και να της το πω. Θυμάμαι πως σκεφτόμουν πως αν είναι τόσο μικρή που ίσως να μην έχει ιδέα για το τι είναι το Σύνδρομο ντάουν, πώς στο καλό θα μπορέσει να το διαχειριστεί; Δεν έμοιαζε ακατόρθωτο. Πάντα νόμιζα πως οι μεγαλύτερες σε ηλικία μέλλουσες μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν ένα παιδί με Σύνδρομο ντάουν και η Κάθριν ήταν πολύ νέα. Αναρωτήθηκα αν είχε δημιουργηθεί μπέρδεμα,” είπε.

Μόλις η Τζωρτζίνα είπε στην κόρη της τα νέα, ανταποκρίθηκε ανέλπιστα καλά. Παλεύοντας, είπε: “Αυτό είναι όλο;” Μετά τον έβγαλε από την κούνια και τον πήρε αγκαλιά. 

“Δάκρυα άρχισαν να τρέχουν από τα μάτια μου. Ήμουν πολύ περήφανη για το δυνατό της ένστικτο της μητρότητας, αλλά και ταυτόχρονα πολύ τρομαγμένη για το τι επιφυλάσσει το μέλλον και για τους δυο τους,” είπε η Τζωρτζίνα.

Η Κάθριν πρόσθεσε: “Είχα πανικοβληθεί γιατί πίστευα πως θα έλεγε κάτι πραγματικά σοβαρό, πως ήταν σοβαρά άρρωστο το μωρό μου. Είχα τρομοκρατηθεί, έτσι μόλις η μητέρα μου είπε πως έχει Σύνδρομο ντάουν, πραγματικά ανακουφίστηκα. Είχα παρακολουθήσει μια τηλεοπτική σειρά και έτσ ήξερα ακριβώς τι είναι, δεν ανησύχησα καθόλου. Έπειτα ήξερα ότι με χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ και ό,τι χρειαζόταν να κάνω για τον γιο μου θα το έκανα. Οι έλεγχοι έδειξαν πως ο Τάιλερ είχε επίσης καρδιακά φυσήματα και ένα πρόβλημα με την αριστερή βαλβίδα της καρδιάς του.”

Προειδοποίησαν πως ίσως χρειαζόταν χειρουργείο και συνεχής εξετάσεις και φυσικά πολύ φροντίδα, όμως η Κάθριν παρέμεινε ακλόνητη

Για την ακρίβεια, ότι και να της έλεγαν ανά διαστήματα, εκείνη ορκιζόταν ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε. Έμαθε πως ο Τάιλερ θα είχε καθυστέρηση στο περπάτημα και στην ομιλία, καθώς επίσης και διαταραγμένη όραση και ακοή. 

Η Κάθριν είπε: “Ήταν μεγάλη πρόκληση, ναι, όμως ήξερα ότι με κάποιο τρόπο θα τα ξεπερνούσαμε όλα. Έπρεπε να τα καταφέρουμε, ήταν το μωρό μου και εγώ ήμουν η μητέρα του και ήξερα πως ήταν δικιά μου δουλειά να διαχειριστώ ό,τι η ζωή μας έφερνε στο δρόμο μας. Δεν μου πέρασε δευτερόλεπτο από το μυαλό να φύγω μακριά από τον Τάιλερ. Το είχα αγαπήσει ήδη πριν γεννηθεί και τον αγάπησα ακόμα περισσότερο όταν τον κράτησα στην αγκαλιά μου. 

Η Κάθριν είναι τώρα αρραβωνιασμένη με τον Νάθαμ Γουντς, ο οποίος είναι 22 ετών.

“Μόλις του είπα ότι ήμουν μια έφηβη ανύπαντρη μητέρα με ένα μωρό το οποίο έχει Σύνδρομο ντάουν πίστεψα πως α έφευγε μακριά μου τρέχοντας, αλλά τελικά δεν το έκανε,” λέει χαμογελαστά η Κάθριν. 

Προσθέτει: “Δεν πίστεψα ποτέ πως θα ήμουν αρκετά τυχερή για να βρω την αγάπη. Είμαστε πλέον ένα με τον Νάθαν, ο οποίος δεν είναι καθόλου φοβισμένος. Αγαπάει πραγματικά τον Τάιλερ.”

Με τη βοήθεια της Κάθριν ο Τάιλερ έχει κατακτήσει όλα τα ορόσημα για ένα παιδί με Σύνδρομο ντάουν. Αρχικά μπουσουλούσε και τώρα μαθαίνει νοηματική γλώσσα για να μπορεί να επικοινωνεί σωστά.

“Ήθελα να γίνω κτηνίατρος και ίσως μια μέρα να πάω πίσω στο σχολείο και να δώσω τις εξετάσεις μου, όμως προς το παρόν το να είμαι η μητέρα του Τάιλερ είναι υπεραρκετό. Κανείς δεν θα μπορούσε να με έχει προετοιμάσει για τις προκλήσεις του να μεγαλώνεις ένα παιδί με Σύνδρομο ντάουν, αλλά επίσης δεν θα μπορούσαν να με έχουν προετοιμάσει ούτε και για τις χαρές που παίρνεις. Το να γεννήσω τον Τάιλερ δεν ήταν το τέλος της ζωής μου ήταν απλά το ξεκίνημα. Μου ραγίζει την καρδιά το να διαβάζω για γυναίκες που κάνουν εκτρώσεις επειδή το παιδί τους θα έχει Σύνδρομο ντάουν. Αυτά τα παιδιά είναι πραγματικά χαρά και αν μπορώ εγώ να τα καταφέρω μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, τότε μπορεί ο καθένας.”

Πηγή: dailymail.co.uk

Μετάφραση: Δημήτρης Βασιλαδιώτης