Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 00:00

Γεύση… ζωής από μαθητευόμενο σεφ με σύνδρομο Down

Γράφτηκε από την
Γεύση… ζωής από μαθητευόμενο σεφ με σύνδρομο Down

Από το 2010 η γαλλική κουζίνα και οι θησαυροί της έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. 

 

Χθες η επικαιρότητα έφερε ταυτόχρονα στο φως το καλό και το κακό πρόσωπο της υψηλής γαστρονομίας της χώρας. Την ώρα που μία ομάδα με τους καλύτερους σεφ της Γαλλίας κατήγγειλαν με δημόσια επιστολή τους τη «βία της κουζίνας» -τους ξυλοδαρμούς, το κάψιμο και τον ψυχολογικό πόλεμο που υφίστανται πολλοί νέοι μάγειρες- μία ευχάριστη είδηση από τον κλάδο έκανε το γύρο του κόσμου. 

Ο Πιερ-Ανρί Μασόν, ένας 23χρονος «μαθητευόμενος μάγος» της μαγειρικής που πάσχει από σύνδρομο Down, κέρδισε το 12ο διαγωνισμό Assiette Gourm'hand. Μαζί με το δάσκαλό του Στεφάν Λε Γκοφ έκλεψε την παράσταση με ένα ρολό κοτόπουλο με σος paimpolaise, ταμπουλέ και αβγά τηγανητά. Μοναδική στη Γαλλία, η διοργάνωση αυτή επιβραβεύει κάθε χρόνο σπεσιαλίστες της κουζίνας με νοητική υστέρηση που εργάζονται σε δομές προστατευμένης απασχόλησης. Στο διαγωνισμό που έγινε στο Μπεγιέλ της βόρειας Γαλλίας συμμετείχαν 17 μαγειρικά δίδυμα από όλη τη χώρα. Οσο για το έπαθλο, ο νεαρός από τη Βρετάνη θα μαθητεύσει για μία ολόκληρη εβδομάδα στην κουζίνα του Μεγάρου των Ηλυσίων! Θα διδαχθεί από τους καλύτερους σεφ, θα βοηθήσει στην προετοιμασία του προεδρικού μενού και θα συναντήσει από κοντά τον Φρανσουά Ολάντ.

«Είναι προσεκτικός και απαιτητικός. Ζητάει συνεχώς να μάθει» λέει ο σεφ που τον μύησε στα μυστικά της τέχνης. Οταν δεν μαγειρεύει, ο Πιερ-Ανρί Μασόν από τη Βρετάνη αφουγκράζεται τα μυστικά της θάλασσας. Δεινός ιστιοπλόος, μαθαίνει να ακούει τον άνεμο και τα κύματα και πλουτίζει τη ναυτική του ορολογία, λένε οι «σκίπερ» του, ενώ ο ίδιος δεν κρύβει πως θα ήθελε κάποια μέρα να γίνει πρωταθλητής ιστιοπλοΐας.

Και ενώ η βράβευσή του έγινε χθες δεκτή με χαμόγελα και συγκίνηση στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας, η λεγόμενη... «ομερτά της κουζίνας» προκάλεσε ανησυχία. Με μία σειρά από άρθρα, συνέδρια και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, μία ομάδα διακεκριμένων επαγγελματιών –ανάμεσά τους και ο Γκιγιόμ Γκομέζ, ο σεφ των Ηλυσίων- επικρίνουν τις σκληρές και απάνθρωπες πρακτικές μύησης των «νέων». «Κάτω τα χέρια από το μαθητευόμενό μου!» είναι ο τίτλος της εκστρατείας ευαισθητοποίησης με στόχο να σταματήσει η πίεση στις κουζίνες.

Πηγή: e-typos.com


NEWSLETTER