Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 23:54

Επιστολή του Γ. Παπανδρέου προς τον Ευ. Βενιζέλο

Γράφτηκε από την

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό ΣΟΚ για να ανανήψει, τίποτα λιγότερο. Όλα από τη βάση. Τώρα. Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε επιστολή που απέστειλε απόψε στον πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο, μια μέρα μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Παπανδρέου είχε υποσχεθεί στον κ. Βενιζέλο ότι θα του εξέθετε και γραπτά τις θέσεις του, τις οποίες και θα δημοσιοποιούσε.

Ο κ. Παπανδρέου τοποθετείται υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενός Συνεδρίου εκτάκτων αποφάσεων, με ανοιχτό μητρώο, στο οποίο θα πάρουν μέρος όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα εκλέξουν την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, το οποίο θα αποφασίσει για το στίγμα, τη φυσιογνωμία, τις θέσεις, τα σύμβολα, τη δομή και τα πρόσωπα.

Αμέσως μετά το συνέδριο ο κ. Παπανδρέου προτείνει να γίνει εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία καρέκλα και ότι θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις την πορεία προς την ανάκαμψη του Κινήματος, στην πορεία προς μια «νέα αλλαγή». Όπως τονίζει «θα στηρίξω ένα πραγματικό εγερτήριο ΣΟΚ στο Κίνημα». Και προσθέτει: «Το μόνο που θέλω, είναι να συμβάλω στην αναγέννηση του Κινήματος και στην ανόρθωση της χώρας».

Η πρόταση του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

 

α) Προκηρύσσεται Έκτακτο και Ανοιχτό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Συνέδριο Εκτάκτων Αποφάσεων, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις.

 

β) Η προκήρυξη συνοδεύεται με προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι.

 

Ανοιχτό σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ριζικής αλλαγής της χώρας με προοδευτικό πρόσημο και με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. Όλους όσοι είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν την Ελλάδα από τις δουλείες του παρελθόντος.

 

Ανοιχτό στην κατάθεση και συλλογική επεξεργασία καινοτόμων προτάσεων από όλους όσοι αντιλαμβάνονται την πρόκληση της Μεταπελατειακής Ελλάδας.

 

Με ανοιχτό μητρώο, για να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους όσους ενδιαφέρονται.

 

Το σύνολο των μελών του Κινήματος που θα προκύψουν μετά από τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης που επιβάλλεται να δρομολογηθούν, στο πλαίσιο του προσκλητηρίου που θα απευθυνθεί και προκειμένου η συμμετοχή τους να είναι και ουσιαστική, θα κληθούν να εκλέξουν με άμεση εκλογή και την Οργανωτική Επιτροπή, που θα καθορίσει και τους κανόνες διεξαγωγής του Συνεδρίου - με βάση τη δημοκρατική παράδοση και συγκρότηση του Κινήματος.

 

γ) Στις ανοιχτές διαδικασίες προς και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα πάντα: στίγμα, φυσιογνωμία, θέσεις, σύμβολα, δομή, πρόσωπα.

 

δ) Αμέσως μετά το Συνέδριο, εκλογή νέου προέδρου από τη βάση.

 

Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφέρει:

-Οι πρωτοβουλίες αυτές, μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πολιτικό και δημοκρατικό ΣΟΚ που χρειάζεται, το Κίνημα, η χώρα - που χρειαζόμαστε όλοι. 'Αμεσα. Είναι πρωτοβουλίες που υπηρετούν την πολιτική, τις δημοκρατικές αποφάσεις, τη συλλογική δράση. Είναι πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται και υπηρετούν τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αποστολή του ΠΑΣΟΚ να υπηρετεί τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

 

Και μπορούν να κινητοποιήσουν κόσμο, να προκαλέσουν και πάλι το ενδιαφέρον του.

 

Μόνο με κινηματικού χαρακτήρα ενέργειες μπορεί να κινητοποιηθεί ξανά η βάση της Παράταξής μας - που σήμερα αποστασιοποιείται, αδιαφορεί, αισθάνεται πολιτικά άστεγη.

 

-Προσωπικά, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα τιμήσω μέχρι τέλους την αποστολή που μου εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Και δεσμεύομαι να στηρίξω ένα πραγματικό εγερτήριο ΣΟΚ στο Κίνημα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ενδιαφέρομαι για καμία καρέκλα. Το μόνο που θέλω - και γι' αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, είναι να συμβάλλω στην αναγέννηση του Κινήματος, αλλά και στην ανόρθωση της χώρας - για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαίου και για την ενδυνάμωση της προοπτικής του λαού μας προς την ευημερία.

 

-Είναι προφανές, κατόπιν όλων αυτών, πως αν, επιτέλους, αναληφθούν πρωτοβουλίες που σέβονται τις αρχές, τις αξίες και τον κόσμο του Κινήματος, θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις και από οποιαδήποτε θέση μάχης, στο εγχείρημα αυτό.

 

-Στην κρίσιμη αυτή φάση που περνά η χώρα μας, οι δυνάμεις της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν και πάλι την ατμομηχανή που θα πάει την χώρα μπροστά. Σπάζοντας κατεστημένες αντιλήψεις, κτίζοντας ευρύτερες συναινέσεις και συμμαχίες, με στόχο θεσμούς και πρακτικές που θα εδράζονται σε προοδευτικές αξίες και αρχές, ώστε να καταστήσουν δυνατή μια νέα Προοδευτική Διακυβέρνηση για μια Νέα Αλλαγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ