Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015 17:51

Wall Street Journal: Οι ελληνικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τις αγορές

Γράφτηκε από την

Την ώρα που οι Ελληνες προσέρχονταν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι επενδυτές ετοιμάζονταν για την αντίδραση των αγορών, αν και ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα είναι πιθανό να είναι περιορισμένος, γράφει η Wall Street Journal στην ηλεκτρονική της έκδοση.

 

Ο κίνδυνος μετάδοσης δεν έχει εκλείψει, αλλά έχει μειωθεί, υποστηρίζει η Lucy O'Carroll, οικονομολόγος στην Aberdeen Asset Management. Σε αυτό συμβάλλει, όπως λέει, και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αναλυτές της AXA Investment Management ανέφεραν ότι είναι πιθανό να επικρατήσει αστάθεια στις αγορές μετά τις εκλογές, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, οι εκλογές στην Ελλάδα θα επηρεάσουν πιθανότατα ελάχιστα ή όχι σημαντικά την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Ο Carlo Messina, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Intesa Sanpaolo SpA, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι δεν ανησυχεί για το απότελεσμα των εκλογών. Η απόφαση της ΕΚΤ, υποστηρίζει, θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» για τις αγορές και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μικρής αναδιάρθρωσης του χρέους που θα αποτρέψει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Επιπλέον, οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν πλέον μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους στις ελληνικές τράπεζες και στο ελληνικό χρέος, ενώ οι άλλες οικονομίες της περιοχής που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς τη σταθερότητα, επισημαίνεται στο άρθρο.

Πηγή: imerisia.gr