Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 17:37

Βαρουφάκης: «Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα»

Γράφτηκε από την

Ντάισελμπλουμ: «Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση των προηγούμενων συμφωνιών δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε» Συναντήθηκαν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον επικεφαλής του Eurogroup στο υπουργείο Οικονομικών.



Παρά τα (σφιγμένα) χαμόγελα και το (επιφανειακά) καλό κλίμα που επικράτησε οι κ.κ. Γιάνης Βαρουφάκης και Γερούν Ντάισελμπλουμ διαφώνησαν κάθετα για δύο βασικά θέματα: Για τη συνέχιση του προγράμματος και το ρόλο της τρόικας.

«Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση των προηγούμενων συμφωνιών (arrangements) δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogrpup. «Είμαστε σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει παραταθεί» είπε και πρόσθεσε ότι μια από τις πρώτες συμφωνίες πρέπει να είναι η συνέχιση του προγράμματος.

Σημείωσε ότι το Eurogroup αναμένει τη θέση της ελληνικής πλευράς. «Εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει και σε εμάς να καθορίσουμε τη στάση μας» τόνισε ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα της Ελλάδας επειδή έγιναν εκλογές.

Ερωτηθείς αν βλέπει διεθνή διάσκεψη για το χρέος είπε ότι «η διάσκεψη για τη αναδιάρθρωση του χρέους έχει όνομα  και λέγεται Eurogroup».
Βαρουφάκης: Αντιευρωπαϊκή η τρόικα

Ο κ. Βαρουφάκης είπε από την πλευρά του ότι κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αναλυτικής αμφισβήτησης της ίδιας της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Η δική μας πρώτη κίνηση δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για την παράτασή του, τόνισε, προσθέτοντας ότι το κοινό συμφέρον θα εξυπηρετηθεί από μια νέα συμφωνία.

Μιλώντας για την τρόικα  ο κ. Βαρουφάκης την χαρακτήρισε «αντιευρωπαϊκή, σύμφωνα και με τον Eυρωκοινοβούλιο, και σαθρά δομημένη επιτροπή». 

O Ντάισελμπλουμ σημείωσε μεταξύ άλλων:

-Εχουμε κοινό ενδιαφέρον για την ανάκαμψη της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη.

Ο κ. Βαρβουφάκης ανέφερε επίσης:

-Συζητήσαμε για τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία.

-Ανέφερα στον κ. Ντάισελμπλουμ την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις

-Του κατέστησα γνωστός ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα και το μη βιώσιμο χρέος.

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την τρόικα αλλά θα συνομιλήσει με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Εκανε λόγο για βαθιές ματαρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Περισσότερα στο tovima.gr