Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 00:46

Την λιρέτα αναπολεί το 40% των Ιταλών

Γράφτηκε από την
Την λιρέτα αναπολεί το 40% των Ιταλών

Θέλουν επιστροφή στο εθνικό νόμισμα

 

Να απορρίπτουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχουν αρχίσει έντονα πλέον, έπειτα από χρόνια ύφεσης, οι Ιταλοί, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, με το 40% των ερωτηθέντων να λέει ότι η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στη λιρέτα.

Πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 25,7% που είχε την ίδια άποψη πέρυσι, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Eurispes στην ετήσια έκθεσή του.

Η αλλαγή αυτή προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη στην Ιταλία, όπου οι κάτοικοι τάσσονται παραδοσιακά υπέρ της Ευρώπης και είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς απ’ ό,τι σε αυτούς της χώρας τους.

«Μόλις πέρυσι υπογραμμίσαμε το γεγονός ότι οι Ιταλοί εξακολουθούσαν να υποστηρίζουν το ευρώ παρά την έλλειψη εμπιστοσύνης στους ίδιους μας τους θεσμούς», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurispes Τζιαν Μαρία Φάρα, ο οποίος εκτίμησε ότι η αύξηση του αντιευρωπαϊκού αισθήματος οφείλεται στην παρατεταμένη οικονομική ύφεση.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια αυξάνει. Οι χαμηλές οικονομικές προσδοκίες έχουν φτάσει απογοητευτικά επίπεδα», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει μειώσει τη φορολογία τους όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επικεντρωθεί περισσότερο στην ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, όμως οι μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία προχωρούν πολύ αργά.

Αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφραστεί εναντίον του κοινού νομίσματος, περιλαμβανομένου του Κινήματος 5 Αστέρων, που είναι κατά της πολιτικής και επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη θέση της Ιταλίας στην ΕΕ, και της Λέγκας του Βορρά που είδε σημαντική αύξηση στα ποσοστά της πέρυσι.

Η ιταλική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη της ευρωζώνης, βρίσκεται σε ύφεση από τα μέσα του 2011, ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε ιστορικά υψηλά, αν και τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο έπεσε αναπάντεχα κάτω από το 13%.

Πηγή: newsbeast.gr


NEWSLETTER