Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 22:52

Παυλόπουλος από Κύπρο: "Ο μηδενισμός του ελλείμματος στην Ελλάδα αποτελεί δημόσιο συμφέρον"

Γράφτηκε από την
Παυλόπουλος από Κύπρο: "Ο μηδενισμός του ελλείμματος στην Ελλάδα αποτελεί δημόσιο συμφέρον"

Τη θέση ότι «στην οικονομία της Ελλάδας ο μηδενισμός του ελλείμματος αποτελεί δημόσιο συμφέρον», διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και τα αρχαία ελληνικά δίκαια σε αντιπαραβολή με το ρωμαϊκό δίκαιο, και αναφέρθηκε εκτεταμένα στις έννοιες του ιδιωτικού και του δημόσιου δικαίου και πως αυτές απαντώνται τόσο στο αρχαίο ελληνικό δίκαιο όσο και στην αρχαία Ρώμη. Μίλησε ακόμη για το ιδιωτικό και δημόσιο συμφέρον ως έννοιες νομικές και για τις διαφορές μεταξύ διοικητικών πράξεων και νόμων.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «το αέτωμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στηρίζεται στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα, στην αρχαία Ρώμη, τους θεσμούς, το δίκαιο και το κράτος και στη χριστιανική διδασκαλία, ιδιαίτερα της Καινής Διαθήκης». Χωρίς τα τρία βασικά στοιχεία, «το αέτωμα αυτό θα καταρρεύσει», είπε και σημείωσε ότι οι απόψεις του «δεν πρέπει να εκληφθούν ως ευρωσκεπτικισμός αλλά ως ευρωαγωνία».

Στο ψήφισμα της ομόφωνης απόφασης για αναγόρευση του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα, τονίζεται ότι «οι επιστημονικές και ερευνητικές εργασίες του στη θεωρία του δικαίου και γενικά στην εμπέδωση της κουλτούρας του "κράτους δικαίου", όπως επίσης και η πνευματική και ηθική του προσφορά, ξεπερνούν τα ελληνικά όρια».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλωσόρισε ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, ο οποίος σημείωσε ότι «ο κόσμος της Κύπρου, "ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας", παρά τους αιώνες στενόχωρης ζήσης κάτω από το θέλημα των άλλων, αλλά και την από το '74 συνεχιζόμενη κατοχή, διαθέτει πίστη στην αξία του, πίστη στη δημοκρατία και την ελευθερία και βαθύτατη πίστη στον θεσμικό ρόλο του, ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας». Επίσης, ο καθηγητής Γουλιάμος τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος, με την ιδιότητα του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε σε εργαστήρια και συμμετείχε σε ημερίδες που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Για το πολυσχιδές έργο του Προκόπη Παυλόπουλου ως ακαδημαϊκού και πολιτικού άνδρα, μίλησε ο καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο «δάσκαλο», και τόνισε ιδιαίτερα ότι τιμάται σήμερα από το Πανεπιστήμιο για τη συνολική επιστημονική του συγκρότηση και τη συμβολή του στην προαγωγή του Δικαίου και γιατί «αποτελεί για τους νέους μας πρότυπο ήθους και σεμνότητας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER