Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 00:53

Τσίπρας προς Σαμαρά: Σας ζητάμε να υιοθετήσετε τις "κόκκινες γραμμές" μας

Γράφτηκε από την

Απάντηση στην κριτική που του άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς, έδωσε στη δευτερολογία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση να υιοθετήσει τις ¨"κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης.

 

«Διερωτήθηκε για ποιο λόγο εν μέσω της σκληρής διαπραγμάτευσης φέρνουμε προς συζήτηση την επέκταση της δανειακής σύμβασης. Είναι γεγονός ότι έχει απόλυτο δίκιο. Εξομολογητικά μας είπε ότι ο ίδιος δεν θα την έφερνε για συζήτηση στη βουλή. Όσο ήταν πρωθυπουργός, δεν σύχναζε στη Βουλή, προτιμούσε να κάνει δηλώσεις στο εντευκτήριο και στο καφενείο της βουλής. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα. Εμείς θα βρισκόμαστε εδώ ενώπιος ενωπίω. Γιατί εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.  Το όπλο μας είναι η στήριξη που μας παρέχει ο ελληνικός λαός» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ακόμα και ο φίλος σας, ο κ. Γιούνκερ, όσο ήσασταν εσείς δεν είχε παραδεχθεί ποτέ ότι η χώρα μαστίζεται από ανθρωπιστική κρίση. Δεν το είχατε θέσει. Θέτατε θέμα success story. Ποτέ δεν δήλωσε ότι θα στραγγίξει τα ταμεία για να φέρει 2 δισ ευρώ για την αντιμώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.  Είναι και αυτό δήθεν διαπραγμάτευση, τσάμπα μαγκιά; Δεν τα καταφέρατε αυτά εσείς».

«Μας είπατε ότι αφήσατε πλεόνασμα που μοιράσατε ως κοινωνικό μέρισμα. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Πέραν του ότι αφήσαμε μεν πλεόνασμα αλλά μικρότερο κατά 2,7  δις ευρώ αφήσατε και ταμειακό έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ …Φεύγοντας αφήσατε μια λίστα μνημονιακών μέτρων σκληρής λιτότητας που θα οδηγούσαν τις επικουρικές συντάξεις στο μηδέν πρακτικά, τις κύριες συντάξεις σε μείωση κάθε τρίμηνο από 5-7 %, γιατί αυτό σημαίνει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που αμέσως εμείς αναστείλαμε. Κι αυτό εσείς το λέτε συνέχεια του μνημονίου;» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Μας λέτε ή ρήξη η κωλοτούμπα. Για μας υπάρχει ένα σχέδιο ειλικρινούς, πραγματικής, αποφασιστικής διαπραγμάτευσης.  Εσείς κάθεστε χαιρέκακα, καρτερικά, και περιμένετε να αποτύχουμε. Δεν σας τιμά ως παράταξη. Σας καλούμε να πάρετε μια συγκεκριμένη θέση. Μας προτείνετε να αποδεχθούμε αυτά που ήσασταν έτοιμος να αποδεχτείτε. Δεν πρόκειται να το κάνουμε είναι οι κόκκινες γραμμές μας και σας ζητάμε να τις υιοθετήσετε. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι τον Ιούνιο δεν συζητάμε για νέο μνημόνιο.

«Θέλουμε μια νέα συμφωνία για την ανάπτυξη που να εμπεριέχει την αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε. Αυτή η νέα συμφωνία, είπε, θα έρθει στη βουλή προς κύρωση. 

Ενώ αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης να έρθει η παράταση της δανειακής σύμβασης προς κύρωση στη βουλή , είπε:

«Δεν έχει υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο . Η χώρα δεν ανέλαβε καμία διεθνή δέσμευση και καμία υποχρέωση έναντι των δανειστών της. Αν δεν το ζητούν οι δανειστές γιατί το ζητάει η αντιπολίτευση. Τι σας έπιασε ο πόνος; Τι υποκρισία είναι αυτή; Ο πόνος για την λειτουργία του κοινοβουλίου; Είναι ύποπτο. Κάτι άλλο θα έχετε στο μυαλό σας».   

Πηγή: enikos.gr