Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 16:50

Βαρουφάκης: Ορισμένοι Ευρωπαίοι παίζουν με τη φωτιά

Γράφτηκε από την
Βαρουφάκης: Ορισμένοι Ευρωπαίοι παίζουν με τη φωτιά

Ορισμένοι Ευρωπαίοι «παίζουν με τη φωτιά», ενώ ένα ατύχημα, δηλαδή μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα ήταν μη διαχειρίσιμο. Αυτό ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού.

 

Ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Προσπαθήσουμε να πείσουμε τους θεσμούς ότι το προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ light, στόχευε στα λάθος προβλήματα, στα ήσσονος σημασίας προβλήματα και δεν έβαζε το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων».

«Εμείς οι ίδιοι κρίνουμε ότι θα κριθούμε από την επιτυχία και το βάθος του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος» δήλωσε, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί εδώ και καιρό να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών σχεδίων, όμως από την πλευρά των θεσμών υπήρξε αρνηση και ζητείτο ριζική αναθεώρηση των πάντων.

Για τη συνάντησή του με τον κ. Λιου, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι δεν συζήτησαν για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως για τον δρόμο με τον οποίο η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι κοινά αποδεκτό στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν παρεμβαίνει στη διαμόρφωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας, αλλά θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά έχει την υποχρέωση -«και εκεί συμφωνούμε», όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης- να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προχωράει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει το μέλλον της ελληνικής ανάκαμψης, έτσι ώστε η εθνική οικονομία να μην αποτελέσει ζήτημα ούτε για τον ελληνικό λαό αλλά ούτε και για την ευρωζώνη.

imerisia.gr


NEWSLETTER