Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 23:06

Ο Φράνκο διέταξε την δολοφονία του Λόρκα

Γράφτηκε από την
Ο Φράνκο διέταξε την δολοφονία του Λόρκα

Στο φως έρχεται για πρώτη φορά έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα δολοφονήθηκε με εντολή από το καθεστώς της ισπανικής χούντας, έναν μόλις μήνα μετά το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου το καλοκαίρι του 1936. 

 

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 9 Ιουλίου 1965 και συντάχθηκε στην αστυνομική διεύθυνση της Γρανάδα.

Το έγγραφό στο οποίο ο ποιητής χαρακτηρίζεται ως «σοσιαλιστής», «μασόνος της στοάς στην Αλάμπρα» και κατηγορείται για «ομοφυλοφιλία και αποκλίνουσα συμπεριφορά», παρουσίασε κατ' αποκλειστικότητα το δίκτυο Σερ.

Σύμφωνα με αυτό, ο Λόρκα δολοφονήθηκε μαζί με ένα ακόμη άτομο μετά τη σύλληψή του σε φιλικό σπίτι όπου κρυβόταν. Στη συνέχεια οι σοροί τους μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητο στο Βιθνάρ, περιοχή βόρεια της Γρανάδας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η ακριβής τοποθεσία ταφής.

Σύμφωνα με τα ιστορικά ντοκουμέντα, ο δικτάτορας Φράνκο είχε κάποτε ισχυριστεί, ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με τον θάνατό του Λόρκα και ότι οι φήμες αυτές ήταν μία προπαγάνδα εναντίον του. «Ο συγγραφέας πέθανε επειδή είχε ανάμειξη με τους αντάρτες. Αυτά είναι φυσικά ατυχήματα του πολέμου», είχε πει ο Φράνκο.

Πριν εκτελεστεί, ο Λόρκα είχε ομολογήσει. Τον εντόπισαν στο σπίτι φίλων του και τον συνέλαβαν. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στο Φουέντε Γράντε, όπου και εκτελέστηκε, και θάφτηκε δύο χιλιόμετρα από την περιοχή.

Μέχρι σήμερα είχε επικρατήσει η άποψη ότι ο δημιουργός του «Ματωμένου Γάμου», είχε δολοφονηθεί μαζί με άλλους τρεις σε εκτελεστικό απόσπασμα το 1936 και ότι τα οστά του βρίσκονται σε έναν μαζικό τάφο χιλιάδων αμάχων κοντά στην Γρανάδα.

huffingtonpost.gr


NEWSLETTER