Κυριακή, 03 Μαϊος 2015 21:35

Bloomberg: Η οικονομική θηλιά σφίγγει γύρω από την Ελλάδα

Γράφτηκε από την

Σε τεντωμένο σκοινί οι συνομιλίες με τους δανειστές και τα περιθώρια στενεύουν, γράφει το πρακτορείο 

 

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της, παίρνουν τη μορφή του κατεπείγοντος, καθώς οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν μετά από τέσσερις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων.

Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος και η ατμόσφαιρα βελτιώνεται, οι διαφορές είναι ακόμα σημαντικές σε θέματα φορολογίας, πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων καθώς και στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, αναφέρουν στο Bloomberg, άτομα που γνωρίζουν καλά την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Με τις συνομιλίες να γίνονται σε τεντωμένο σχοινί, αξιωματούχοι της ευρωζώνης εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς το κατά πόσο θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μέχρι τις 6 του Μάη, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει για να συζητήσει σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Η οικονομική θηλιά σφίγγει γύρω από την Ελλάδα, η οποία οφείλει να καταβάλει περίπου € 200 εκατομμύρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 6 Μαΐου και άλλα € 770 εκατ. στις 12 Μαΐου.

"Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μια ενδιάμεση συμφωνία το συντομότερο δυνατό για να βγούμε από το αδιέξοδο της κατάστασης", δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το Σάββατο. «Η συνέχιση αυτής της αβεβαιότητας δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη.»

Βελτιωμένη Ατμόσφαιρα

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη ότι είναι βέβαιος πως θα κλείσει μια συμφωνία ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Μαΐου.

Οι επενδυτές φαίνονται αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία που θα ξεκλειδώσει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε ράλι στο τέλος του Απριλίου, μετά από ένα χαμηλό διετίας στις 21 Απριλίου, σημειώνοντας κέρδη 6,1% για το σύνολο του μήνα, το μεγαλύτερο ράλι στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Τα ομόλογα επέστρεψαν κάτω από το 13%.

Ενώ η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να πετύχει μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό, θέτει ταυτόχρονα και τις κόκκινες γραμμές της σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Παρά την πρόοδο στη διαδικασία, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

protothema.gr