Δευτέρα, 04 Μαϊος 2015 23:24

Σταθάκης: Διαπραγματεύσεις ΤΑΙΠΕΔ και COSCO για αλλαγή των όρων διαγωνισμού για τον ΟΛΠ

Γράφτηκε από την

Η αναφορά του υπουργού προκαλεί αίσθηση γιατί εμφανίζει το ελληνικό δημόσιο να συνομιλεί με έναν από τους τρεις «παίχτες» που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του λιμανιού προκειμένου να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού

 

Συζητήσεις μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της COSCO προκειμένου να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού για την παραχώρηση του 67% του λιμένα Πειραιά αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Η αναφορά του υπουργού προκαλεί αίσθηση και αυτό γιατί εμφανίζει το ελληνικό δημόσιο να συνομιλεί με έναν από τους τρεις «παίχτες» που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του λιμανιού προκειμένου να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι οι όποιες αλλαγές στοχεύουν στο να γίνει η τελική συμφωνία περισσότερο επωφελής για την χώρα.

«Η Κυβέρνηση -το ΤΑΙΠΕΔ περισσότερο- βρίσκεται φυσικά σε διαπραγματεύσεις με την COSCO, ώστε να αναζητηθούν όροι και προϋποθέσεις στον ισχύοντα αυτήν τη στιγμή διαγωνισμό, που μπορούν να αλλάξουν και πρέπει να αλλάξουν, για να γίνουν περισσότερο επωφελείς για τη χώρα μας και να ανταποκρίνονται πληρέστερα στο αρχικό σημείο της τοποθέτησής μου, που αφορά ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των λιμανιών», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης εξήγησε πως η Κυβέρνηση έχει πρόθεση -και είναι δεσμευμένη- «να προχωρήσει σε μια στρατηγική αναβάθμιση όλης της λιμενικής νομοθεσίας, προκειμένου να υπάρξει ένα μοντέλο διαχείρισης των λιμανιών απόλυτα συμβατό με τις αναγκαιότητες που υπάρχουν, καθώς και να ανταποκρίνεται στις αρχές και στους κανόνες ενός σύγχρονου λιμενικού συστήματος».

«Οι βάσεις αυτού του μοντέλου που θα κάνει η Κυβέρνηση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή εν μέσω δύο σημαντικών εξελίξεων και διαπραγματεύσεων», πρόθσεσε.

Αναλυτικότερα ο κ. Σταθάκης είπε ότι: «Η μία πλευρά αφορά τη διαπραγμάτευση που γίνεται αυτήν τη στιγμή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να προσδιοριστούν τα όρια και οι προϋποθέσεις για τις τρέχουσες «ιδιωτικοποιήσεις», που αφορούν τις εν εξελίξεις ιδιωτικοποιήσεις που είχαμε κληρονομήσει από το παρελθόν. Αυτό αφορά το ένα σκέλος της διαπραγμάτευσης. Και δεν είναι μόνο οι εν εξελίξει είναι φυσικά και άλλες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη λίστα και δεν έχουν έρθει στη συζήτηση. Η πολιτική μας απέναντι σε αυτήν τη διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ σαφής, πάρα πολύ συγκροτημένη και επιδιώκει να μεγιστοποιήσει και να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος του Δημοσίου». 

Τόνισε δε πως «από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση στους λίγους αυτούς μήνες έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη γεωπολιτική και οικονομική στρατηγική, η οποία αφορά την ανάπτυξη πολύπλευρων σχέσεων και με την Κίνα με τις πρωτοβουλίες και τις επισκέψεις στελεχών της Κυβέρνησης, και μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής ανάπτυξη των διακρατικών και εμπορικών σχέσεων με την Κίνα».

protothema.gr