Σάββατο, 23 Μαϊος 2015 17:56

Μηνύματα Τσίπρα προς δανειστές, ολιγάρχες και κόμμα – Αιχμές για την καθυστέρηση λειτουργίας της ΕΡΤ

Γράφτηκε από την
Μηνύματα Τσίπρα προς δανειστές, ολιγάρχες και κόμμα – Αιχμές για την καθυστέρηση λειτουργίας της ΕΡΤ

Μηνύματα προς τους δανειστές αναφορικά με τη χρηματοδότηση και τη συμφωνία, αναφορές στο κρίσιμο εσωτερικό μέτωπο με τους ολιγάρχες και διλήμματα προς το εσωκομματικό ακροατήριο ήταν σε αδρές γραμμές το τρίπτυχο της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Κεντρκή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή, στην «τελική ευθεία» όπως είπε και ο ίδιος, προς τη συμφωνία.


«Να σιωπήσουν όσοι δε θέλουν να βοηθήσουν»
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε λέγοντας ότι προφανώς δεν έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ελληνική οικονομίας, «όχι με δική μας επιλογή», και χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση απαράδεκτη και «διόλου αποτελεσματική» αν κάποιοι χρησιμοποιούν την χρηματοδοτική ασφυξία ως διαπραγματευτική τακτική. Κι αυτό διότι όπως είπε η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να φτάσει σε μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία» όμως δεν πρόκειται να δεχτεί ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, αλλά ζητά υποχωρήσεις και από την άλλη πλευρά. «Ήρθε η ώρα και η Ευρώπη να κάνει το χρέος της» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και απεύθυνε έκκληση «όσοι μπορούν να συμβάλλουν ας το κάνουν, όσοι δε μπορούν ας σιωπήσουν» χρεώνοντας σ ’αυτή τη δεύτερη κατηγορία ευρωπαίων αξιωματούχων (προφανώς φωτογραφίζεται ο Σόιμπλε) «παιχνίδια εξουσίας».
«Πιο σκληροί οι αντίπαλοι εντός των τειχών»
Σε ό,τι αφορά την λεγόμενη τρόικα εσωτερικού ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του προς τους ολιγάρχες που πλέον όπως είπε αντιστρατεύονται την κυβέρνηση χωρίς πολιτικές διαμεσολαβήσεις (στο βαθμό που οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις που τους εκπροσωπούν είναι αποδυναμωμένες). Ο εντός των τειχών αντίπαλος, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ίσος πιο σκληρός κι επομένως ο παράλληλος προς τη διαπραγμάτευση αγώνας στο εσωτερικό είναι ίσως πιο κρίσιμος, διότι εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση και η πρώτη αποτυχία ή επιτυχία της αριστεράς.
«Δεν είναι τυχαία», τόνισε, η επίθεση που δέχεται καθημερινά η κυβέρνηση από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, τη μία ότι εφαρμόζει μνημόνια, την άλλη ότι πάει τη χώρα στα βράχια. «Αλλά η παράταξή μας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δε λογαριάζει από εκφοβισμό και φαιά προπαγάνδα» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ας το καταλάβουν ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη», ήρθε η ώρα να πληρώσουν για την χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, να πληρώσουν ό,τι δεν πλήρωναν όλα τα τελευταία χρόνια.
Αιχμές για την ΕΡΤ
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων ενώ αναφέρθηκε και στη λειτουργία της ΕΡΤ, που όπως είπε πρέπει να λειτουργήσει ως «αντίπαλο δέος» στην κυρίαρχη ενημέρωση και έχει καθυστερήσει . Μάλιστα κάλεσε να μην υπάρξει άλλη κωλυσιεργία και υψώνοντας τους τόνους πρόσθεσε «ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» αιχμή που θεωρήθηκε ότι στρέφεται κατά της προέδρου της Βουλής Ζώης Κωνσταντοπούλου η οποία προεδρεύει και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία έχει κωλύσει το θέμα της γνωμοδότησης για τη διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Απάντηση στην κριτική για τις υποχωρήσεις
Μιλώντας για τα όσα κατάφερε η κυβέρνηση αυτούς τους τέσσερις μήνες στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και στην, όσο αυτό ήταν δυνατό προώθηση του κυβερνητικού έργου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε καταρχήν τα βασικά επιτεύγματα της διαπραγμάτευσης , δηλαδή:
•    ότι η ελληνική πλευρά κατάφερε να αλλάξει το βασικό σενάριο με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που βρισκόταν στον πυρήνα της πολιτικής που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση , καθώς σήμερα γίνεται αποδεκτό από τους δανειστές ότι τα νούμερα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση (3% για το 2015 και 4,5% το 2016 και το 2017) είναι όχι μόνο άπιαστα αλλά και καταστροφικά. Αντιθέτω,ς το βασικό σενάριο που σήμερα προωθεί η κυβέρνηση για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 και το 2016 και υψηλότερα αλλά σε λογικά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει αρχίσει η ανάπτυξη, θα γλιτώσουν την οικονομία από πάνω από 10 δις σε εισπρακτικά μέτρα τα επόμενα δύο χρόνια.
•    Ότι η αποδοχή για χαμηλούς δημοσιονομικούς στόχους, είναι εξ αντικειμένου παραδοχή της ανάγκης για την αναδιάρθρωση του χρέους καθώς η ανάλυσή του συναρτάται με το ύψος των πλεονασμάτων.
•    ότι η κυβέρνηση μέσα από επίπονες διαπραγματεύσεις έχει κάνει καθαρό ότι όχι μόνο δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αλλά προτίθεται να επαναφέρει το εργασιακό κεκτημένο καθώς και πως δεν αποδέχεται περικοπή συντάξεων. Στο σημείο αυτό πάντως σημείωσε ότι είμαστε υποχρεωμένοι από μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ασφαλιστικού ωστόσο αυτό δε θα γίνει με όρους εξαναγκασμού και με όρους περικοπών, αλλά με όρους αναδιανομής.
Στη συνέχεια προέβη σε μια «μικρή σταχυολόγηση», όπως είπε, του κυβερνητικού για όσους συντηρούν το μύθο ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και της προγραμματικές της δεσμεύσεις αναφορά που περιείχε αιχμή με κατεύθυνση και το εσωκομματικό ακροατήριο και τη σχετική κριτική που αρθρώνεται από διάφορες εσωκομματικές πτέρυγες.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, επιχείρησε εκ νέου να απαντήσει είτε σε εσωκομματικές αιχμές και κριτική, είτε στην προπαγάνδα των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ότι βαδίζει στην μνημονιακή πεπατημένη και εγκαταλείπει το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του.
«Να μην απογοητεύσουμε το λαό που πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την αριστερά»
Όσον αφορά τα μηνύματα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ,
•    επιχείρησε να καθησυχάσει λέγοντας πως «δεν πρόκειται να αποδεχτούμε όρους εξευτελιστικούς ούτε για τους εαυτούς μας ούτε για την παράταξη ούτε για το λαό».
•    προειδοποίησε ότι το διάστημα μετά τη συμφωνία θα είναι δύσκολο γιατί η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά μέτωπα, με πρώτο και κύριο το μέτωπο της ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κράτους. Και σ’ αυτή την προσπάθεια, είπε, απαιτείται «συνευθύνη, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη κι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας».
•    κάλεσε σε στήριξη της πρώτης αριστερής κυβέρνησης, μεταθέτοντας το βάρος των κρίσιμων επιλογών του επομένου διαστήματος στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος: «Να μην ξεχνάμε» είπε «ότι ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε», αυτό είναι πρόσθεσε, το «μεγάλο στοίχημα πολιτική» το οποίο η κυβέρνηση και η «παράταξη» έχει «ηθική υποχρέωση» να το κερδίσει « παρά τις δυσκολίες».
Πηγή: topontiki.gr


NEWSLETTER