Δευτέρα, 25 Μαϊος 2015 16:06

Τσακνής στη Βουλή: «Η προεδρία της ΕΡΤ είναι μια ουτοπική πρόκληση που βαρύνεται από το πραξικόπημα του 2013»

Γράφτηκε από την

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα την διατύπωση γνώμης για την τοποθέτηση του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και τριών μελών του ΔΣ της ΕΡΤ.


O υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε ότι με το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ η κυβέρνηση δεν ήρθε να αποκαταστήσει «απλώς ένα εργασιακό δικαίωμα», αλλά «το δικαίωμα της κοινωνίας στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση».
«Αυτός ήταν ο κύριος οδηγός και νομίζω ότι τα πρόσωπα που είναι εδώ μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την επιλογή», είπε ο υπουργός, ενώ υπενθύμισε ότι επί των ημερών του κ. Ταγματάρχη υπήρξε πλεόνασμα στην ΕΡΤ ύφους 70 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Παππάς απευθύνθηκε και στην «εσωκομματική αντιπολίτευση» που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα, για τις επιλογές στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, λέγοντας ότι πρέπει «τις επιλογές να τις δούμε ενταγμένες σε ένα πλαίσιο υπεράσπισης της πολιτικής και της δημοκρατίας, στις οποίες όλοι πρέπει να συμβάλλουμε υπεράνω των πολιτικών μας διαφωνιών».
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία την Κυριακή διαφώνησε ανοιχτά με την επιλογή Ταγματάρχη, απάντησε στον υπουργό ότι στο πλαίσιο της αγωνίας «να αποκατασταθεί και το εργασιακό δικαίωμα και της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης ενημέρωσης, κινούμαστε σε όλες μας τις τοποθετήσεις ακριβώς από αυτή την αγωνία».
«Εδώ είμαστε για να μας κρίνετε και να μας αντικαταστήσετε αν δεν κάνουμε αυτά που λέμε», είπε ο προτεινόμενος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης.
Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε «τιμητική» για τον ίδιο την πρόταση και εξήγησε ότι αποδέχτηκε την πρόταση «ως μια ουτοπική πρόκληση που βαρύνεται από το παγκοσμίως πρωτοφανές πραξικόπημα του Ιουνίου του 2013».
Ο κ. Τσακνής είπε ότι «το νέο ΔΣ πρέπει να βρει τρόπο να αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα» και μεταξύ άλλων προανήγγειλε ότι «κανένας διπλοθεσίτης δεν θα υπάρξει στην ΕΡΤ τη στιγμή που υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι» καθώς και «κανένα μπιλιέτο υπουργού θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσει στο γραφείο μου αλλά και να φτάσει θα έχω ένα μεγάλο καλάθι των αχρήστων» δεσμευόμενος για την ανεξαρτησία της ΕΡΤ και σημειώνοντας «δεν θα είμαι ένας πρόεδρος που θα φροντίζω να περνάει η γραμμή της κυβέρνησης».
Η συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη, ωστόσο, αναβλήθηκε λόγω της μετάβασης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη Ρίγα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Νίκος Παππάς εισηγείται για την θέση του προέδρου της ΕΡΤ τον Διονύση Τσακνή και για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Λάμπη Ταγματάρχη.
Πηγή: tanea.gr