Πέμπτη, 28 Μαϊος 2015 22:55

Τα πρόστιμα θα μας... πνίξουν μαζί με τις χωματερές

Γράφτηκε από τον

Τεράστια είναι τα πρόστιμα που εντός των προσεχών ημερών καλείται να πληρώσει η Ελλάδα για τις εκατοντάδες ενεργές και ανενεργές χωματερές, που... διατηρεί σε διάφορα σημεία της χώρας.

Δυστυχώς... περίοπτη θέση σε αυτή τη λίστα κατέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα διοικητικά όρια της οποίας βρίσκονται 81 ενεργοί και ανενεργοί (και μη αποκατεστημένοι) ΧΑΔΑ. Σύμφωνα μάλιστα με όσα ακούστηκαν προσφάτως σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, ξεκινώντας από τις 2 Ιουνίου και ανά εξάμηνο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει 80.000 ευρώ για κάθε ενεργή χωματερή και 40.000 για κάθε μη αποκατεστημένη χωματερή. Μιλάμε δηλαδή για τεράστια ποσά, τα οποία κάθε άλλο παρά μας περισσεύουν.

Διαχρονική πάντως είναι η διαμάχη, η οποία εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά για το ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το πρόστιμο με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Δήμου Καλαμάτας.

Αντί δηλαδή σε πρώτο πλάνο να βρίσκεται η συζήτηση για το τι θα γίνει, ώστε σταδιακά και μεσοπρόθεσμα να κλείσουν όλες οι χωματερές, αλλά και να δρομολογηθεί σε σοβαρή βάση και η αποκατάστασή τους, συζητάμε τώρα ποιος θα πληρώσει τη... λυπητερή.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι οι οιωνοί για την κατάσταση στο μέλλον μόνο θετικοί δεν είναι, και δυστυχώς η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει τα τεράστια πρόστιμα για αρκετά εξάμηνα. 

 

Οσο λοιπόν τα σκουπίδια θα χρησιμοποιούνται από ορισμένους για να κάνουν πολιτική και όσο το πολιτικό θάρρος για να βρεθούν κατά τόπους οριστικές λύσεις απουσιάζει, τότε θα έχουμε μία από τα ίδια. Διότι το πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως οικονομικό, αλλά πολιτικό. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο μας κοστίζει ως χώρα η αδράνεια μέσω των προστίμων και πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα στη διαδικασία αποκατάστασης κάποιων χωματερών, κάτι που θα αποτελούσε ένα θετικό δείγμα γραφής.