Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 00:59

Τσίπρας: "Οι τράπεζες θα λειτουργήσουν ακόμη και λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα"

Γράφτηκε από την
Τσίπρας: "Οι τράπεζες θα λειτουργήσουν ακόμη και λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα"

Τη βεβαιότητα ότι ακόμη και λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα, θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα αποκατασταθεί η ρευστότητα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει το όχι στην πρόταση των πιστωτών, ενώ στην περίπτωση που επικρατήσει το ναι, δεσμεύθηκε ότι θα σεβαστεί την ετυμηγορία του λαού, και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» και ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί με άλλους ηγέτες που όπως είπε ξεκίνησαν αριστεροί, έγιναν σοσιαλδημοκράτες και μετά νεοφιλελεύθεροι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις διαπραγματεύσεις και την κατάσταση που επικρατεί τώρα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το τηλέφωνό του είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να επικοινωνήσει μαζί του. Για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ αύριο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αν μας δώσουν συμφωνία το βράδυ, να την πληρώσουμε αύριο το πρωί» και πρόσθεσε: «είναι δυνατόν να έχουν προκαλέσει ασφυξία στις τράπεζες, να μην δίνουν παράταση για μια εβδομάδα για να εκφραστεί ο λαός στο δημοψήφισμα και να πληρώσουμε δόση ΔΝΤ;»

Περιγράφοντας τον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην Σύνοδο Κορυφής όταν διαπίστωσε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία καθώς συνεχώς ζητούσαν όλο και περισσότερα, είπε στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ότι επιστρέφει στην Αθήνα και θα επικοινωνήσει μαζί τους για να τους ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Πράγματι πρόσθεσε, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, ελήφθη η απόφαση για δημοψήφισμα και επικοινώνησε μαζί τους και τους ενημέρωσε. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσίπρας ζήτησα επέκταση του προγράμματος, αλλά δεν απάντησαν αμέσως. Με πήραν την επομένη, είπε πρωθυπουργός για να μου πουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης, οπότε απάντησα να μην ανησυχούν , ο ελληνικός λαός θα επιβιώσει και χωρίς πρόγραμμα. Το ότι δεν δόθηκε αυτή η παράταση, θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ευρωπαϊκή ιστορία, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι στην αρχή περίμενε μια διαφορετική στάση από την ΕΕ και τους Θεσμούς. Περίμενα, σημείωσε ότι θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν, δεν το έκαναν με την εκλογική αναμέτρηση, αλλά τώρα που το δίλημμα είναι συγκεκριμένο θα υπάρξει υπαναχώρηση για να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών , δεν είναι αυτή που αποχώρησε και θα είναι και την επομένη. Αν μας δοθεί μια βιώσιμη λύση ακόμη και στο και πέντε θα την πάρουμε, είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το δημοψήφισμα είναι διαπραγματευτικό χαρτί, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους. Όσο μεγαλύτερο θα είναι το όχι τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα διαπραγμάτευσης , τόνισε .

Για την κατάσταση στις τράπεζες ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση, τα διλλήματα είναι μεγάλα, υπογράμμισε ότι απαιτείται νηφαλιότητα, ενώ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την συμπεριφορά και την ψυχραιμία των πολιτών.

 

Ελλάδα και ευρωζώνη

Απαντώντας σε ερωτήσεις, για το αν οι εταίροι θέλουν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εταίροι δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, «θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας, θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης». Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν από την ευρωζώνη και δεν θα το κάνουν, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το κόστος διάλυσης ευρωζώνης είναι τεράστιο. Το κόστος μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας που μόνο στην ΕΚΤ έχει άνοιγμα πάνω από 120 δισ. είναι τεράστιο και κατά συνέπεια δεν έχουν σχέδιο να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επισήμως δεν υπάρχει καμία διαδικασία, και επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός για συζήτηση.. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν έχει ως επιλογή την έξοδο και την διάλυση της ευρωζώνης, έχει όμως πρόσθεσε, ευθύνη για την επιβίωση του λαού, για την διασφάλιση της ρευστότητας και ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε βασικά αγαθά. Είναι μια δυσκολία πρόσκαιρη που θα ξεπεράσουμε είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ εκτίμησε ότι οι παρεμβάσεις ξένων αξιωματούχων υπέρ του ναι πεισμώνουν τον κόσμο

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι η κινδυνολογία είναι το λιγότερο, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ δραπέτευσε από μια πολιτική που οδηγούσε σε αδιέξοδο και είχε σχεδιάσει την λεγόμενη παρένθεση, ότι δηλαδή η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας σκληρή στάση θα κάνει πίσω και θα πέσει στη βουλή γι αυτό σχεδίασε την σύντομη παράταση του προγράμματος.

Για το ενδεχόμενο ντιμπέιτ με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοιχτός και δεν φοβάται τον διάλογο, ενώ σε ερώτηση για τον κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι αν ο κ. Βαρουφάκης είχε απωλέσει την εμπιστοσύνη του δεν θα ήταν στη θέση του σήμερα και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Οικονομικών έδωσε μια δύσκολη μάχη σε συνθήκες αντίξοες, έγινε κόκκινο πανί και στοχοποιήθηκε για ευνόητους λόγους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER