Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 19:26

Αύξηση-έκπληξη του ΑΕΠ κατά 1,6% στο β’ τρίμηνο 2015

Γράφτηκε από την
Αύξηση-έκπληξη του ΑΕΠ κατά 1,6% στο β’ τρίμηνο 2015

Σε ετήσια βάση - H ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την αρχική της εκτίμηση.



Νέα έκπληξη προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου 2015, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προ τα πάνω την αρχική της εκτίμηση που είχε ανακοινωθεί στις 13 Αυγούστου για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τριμηνιαίοι Εθνικοί Λογαριασμοί (προσωρινά στοιχεία) (Β΄ τρίμηνο 2015)

Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση κατά 0,9 % σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2015, έναντι αύξησης 0,8% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του δευτέρου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13 Αυγούστου.

Σε ετήσια βάση, η αύξηση του ΑΕΠ ανέρχεται στο 1,6% με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Η πρώτη εκτίμηση του δευτέρου τριμήνου το τοποθετούσε στο 1,4%.

Οι διάφορες αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων  που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, όπως στοιχεία μηνός Ιουνίου του ισοζυγίου πληρωμών, τα στοιχεία για τους δείκτες κύκλου εργασιών  των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού.

Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

    Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015.
    Οι ακαθάριστες επενδύσεις  παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,6 % σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015.
    Αύξηση κατά 0,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% , αλλά οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,2%.
    Μείωση κατά 4,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 7,6%.

Πηγή: tovima.gr


NEWSLETTER