Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 19:30

20+1 Ταινίες για Όσκαρ: «Το Κορίτσι Από τη Δανία (The Danish Girl)» (Βίντεο)

Γράφτηκε από τον
20+1 Ταινίες για Όσκαρ: «Το Κορίτσι Από τη Δανία (The Danish Girl)» (Βίντεο)

Λίγο πριν την απονομή των βραβείων Όσκαρ, σας παρουσιάζουμε τις 20+1 πιο σημαντικές ταινίες του 2015.

Μέρος 5: «Το Κορίτσι Από τη Δανία (The Danish Girl)»

Σκηνοθεσία: Τομ Χούπερ

Ηθοποιοί: Έντι Ρέντμειν, Αλίσια Βικάντερ, Μπεν Γουίσο, Έιμπερ Χερντ


Η υπόθεση: Στην Κοπεγχάγη του 1920, η ζωγράφος Γκέρντα Βέγκενερ ζητά από τον επίσης ζωγράφο άντρα της Άιναρ, να αντικαταστήσει ένα θηλυκό μοντέλο προκειμένου να τελειώσει έναν πίνακα. Φορώντας τα γυναικεία ρούχα, ο Άιναρ θα ανακαλύψει την αληθινή ταυτότητά του κάτι που θα τον ωθήσει να γίνει ένας από τους πρώτους διεμφυλικούς που προχώρησαν σε αλλαγή φύλου.

 

Γιατί να πάρει το Όσκαρ;

Το «Κορίτσι από τη Δανία» έχει τρία πολύ δυνατά χαρτιά. Τον Έντι Ρεντμέιν, την Αλίσια Βικάντερ και τα υπέροχα σκηνικά (δηλαδή η Κοπεγχάγη και το ατελιέ του ζεύγους).

Ο Έντι Ρέντμειν αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορεί να μπαίνει μέσα στο πετσί του ρόλου και να αφομοιώνει κινήσεις, στάσεις σώματος αλλά και βλέμματα τόσο εύκολα και γρήγορα, που θα πίστευε κανείς ότι τα γνωρίζει από πάντα. Η μεταμόρφωση του σε Λίλη είναι τρομακτική, και δεν μιλάμε μόνο για έναν άντρα που παίζει την γυναίκα, αλλά μια γυναίκα μέσα σε αντρικό σώμα. Εκφράζει δυνατά την προσπάθεια του/της ηρωίδας να καταλάβει ποια είναι η πραγματική ταυτότητα του/της με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Αλίσια Βικάντερ αποτελεί το άτομο που απορροφά τους κραδασμούς αυτού που συμβαίνει στον σύντροφο της. Πέρνα όλα τα στάδια της απώλειας χωρίς να υπάρχει απώλεια. Χωρίς αυτήν, η ερμηνεία του Ρέντμειν δεν θα είχε τον αντίκτυπο που έχει τώρα.

 

Από την άλλη όμως…

Η ταινία αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα αυτού που λέμε κλασσική ταινία Όσκαρ. Πραγματεύεται την ιστορία κάποιου ατόμου με ιδιομορφίες, κάτι το οποίο έχουμε συναντήσει ουκ ολίγες φορές και έχει αρχίσει να κουράζει όσους περιμένουν κάτι νέο και πιο δυναμικό. Επίσης, πέρα από τους δυο πρωταγωνιστές και τις ερμηνείες τους, δεν υπάρχει κάτι άλλο που πραγματικά να ξεχωρίζει. Η σκηνοθεσία είναι ψυχρή ενώ επιστρατεύονται ψευτοκαλλιτενχικές ιδέες και τουριστικά πλάνα για να εκφράσουν συναισθήματα.

 

Τα προγνωστικά.

Ίσως το Α’ Ανδρικός Ρόλος για τον Ρέντμειν γιατί καραδοκεί ο ΝτιΚάπριο, πιο πολλές πιθανότητες η Βικάντερ για το Β’ Γυναικείο Ρόλο.

 

Δείτε το Μέρος 1ο: «Η Επιστροφή (The Revenant)»

Δείτε το Μέρος 2ο: «Οι Μισητοί Οκτώ (The Hateful Eight)»

Δείτε το Μέρος 3ο: «Η Γέφυρα των Κατασκόπων (Bridge of Spies)» 

Δείτε το Μέρος 4ο: «Κριντ: Η Γέννηση Ενός Θρύλου (Creed)»

Ψηφίστε εδώ τα δικά σας Όσκαρ! 


NEWSLETTER