Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2016 22:39

Αρχίζει αύριο το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Γράφτηκε από την
Αρχίζει αύριο το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Με την τελετή έναρξης να πραγματοποιείται αύριο Σάββατο 3/12 και τις προβολές να ξεκινούν από μεθαύριο Κυριακή 4/12, το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους είναι γεγονός.

Οι προβολές αρχίζουν την Κυριακή στις 11 π.μ. στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», την καρδιά των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας, με την ταινία «Οι θρύλοι του Βαρώνου Μινχάουζεν» του Κάρελ Ζέμαν, μια από τις ταινίες του μεγάλου φετινού αφιερώματος του φεστιβάλ στα θρυλικά στούντιο Ζλιν της Τσεχίας.

Στην Αμαλιάδα, η έναρξη θα γίνει με την άλλη ταινία του Κάρελ Ζέμαν, το «Ταξίδι στην αρχή του χρόνου», ενώ το διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, ξεκινά στον Πύργο - «Απόλλων», με την ταινία «The Little Mountain Boy» - «Ο μικρός ορεσίβιος», του Ελβετού Ξαβιέ Κολέ.

Το αφιέρωμα στα 80 χρόνια των θρυλικών Zlin Film Studios της Τσεχίας είναι ίσως το σημαντικότερο στα 19 χρόνια του Φεστιβάλ Ολυμπίας και ένα όνειρο ετών του διευθυντή του Δημήτρη Σπύρου. Μας μυεί στην κινηματογραφική παραγωγή των στούντιο του Ζλιν στην Τσεχία, όπου το 1961 δημιουργήθηκε το πρώτο παιδικό και νεανικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο, το Zlin International Film Festival of Children and Youth.

Οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στα στούντιο του Ζλιν εισήγαγαν για πρώτη φορά στην ιστορία του σινεμά στοιχεία, μορφές, μεθόδους και τεχνικές, όπως ο συνδυασμός ζωντανής δράσης και animation, τα γυάλινα ειδώλια, οι κούκλες από συρμάτινο σκελετό, τα αναδιπλούμενα βιβλία, οι φιγούρες του θεάτρου σκιών, αλλά και η χρήση "βιομηχανικής μουσικής" στην επένδυση της ταινίας. Το ενδιαφέρον είναι πως στο Ζλιν, η κινηματογραφική αυτή έκρηξη ξεκίνησε το ’30, με την ανάπτυξη της κοινοπραξίας εταιρειών υποδηματοποιίας Bat’a και των αναγκών της για αποτελεσματική διαφήμιση. Γι’ αυτό το λόγο, το 1936 μετακόμισαν από την Πράγα στο Ζλιν φιλόδοξοι κινηματογραφιστές, ανάμεσά τους ο σπουδαίος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και αργότερα βραβευμένος με Όσκαρ Έλμαρ Κλος, ο φοβερός παραγωγός Λάντισλαβ Κόλντα κι ο αβαν γκαρντ φωτογράφος, μοντέρ, οπερατέρ και μετέπειτα κάτοχος του βραβείου Όσκαρ Αλεξάντερ Χάκενσμιντ.

Στην δεκαετία του ’40, οι παραγωγές των στούντιο άρχισαν να ψυχαγωγούν συστηματικά και το παιδικό κοινό, ενώ ξεπήδησαν μεγάλα ταλέντα, όπως η Ερμίνα Τίρλοβα, ο Ζοζέφ Πινκάβα και ο Κάρελ Ζέμαν. Με τον καιρό, τα στούντιο του Ζλιν κατέληξαν το κυριότερο κέντρο παραγωγής παιδικών ταινιών στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί γυρίστηκαν εκατοντάδες ταινίες animation, ζωντανής δράσης και μικτής τεχνικής. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας προβάλλει φέτος μια αντιπροσωπευτική επιλογή των ταινιών αυτών.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον αφιέρωμα είναι οι 15 ταινίες που ασχολούνται με μερικά βασικά ερωτήματα:

- Μπορεί στον σημερινό πολύπλοκο κόσμο να συνυπάρξουν αρμονικά το ξένο και το οικείο;

- Οι μειονότητες απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες;

- Υφίστανται ακόμη διακρίσεις σε βάρος ατόμων µε βάση την εθνοτική, θρησκευτική, γλωσσική ή άλλη ταυτότητα;

- Αναγνωρίζεται στην εκπαίδευση η ισοτιμία των πολιτισμών και η ισονομία του μορφωτικού κεφαλαίου που προέρχεται από διαφορετική πολιτισμική προέλευση;

Κι ακόμη άλλα, πιο ειδικά, που διερευνούν την διπλά περιθωριοποιημένη ζωή των ρομά, τον τρόπο με τον οποίο η νέα γενιά αντιλαμβάνεται τον σημερινό κόσμο, την δυνατότητα οι διαφορετικές κουλτούρες να γεννήσουν κάτι πραγματικά νέο στο χώρο των τεχνών κ.α. Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ, ταινίες από δημιουργούς που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες και κινηματογραφικές σχολές, ταινίες η δράση των οποίων εκτυλίσσεται από το κέντρο του ανεπτυγμένου κόσμου μέχρι το Νεπάλ, τη Μιανμάρ, την Γκάνα, το Μαρόκο, το Περού κι αλλού, που δείχνουν ότι ο κινηματογράφος, αν και δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, έχει τη δύναμη να γκρεμίζει στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Στο φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν επίσης τα αφιερώματα: «Zoom in European Children's Film» και «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκο animation».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER