Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 08:32

Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν επιλέγουμε κωδικούς πρόσβασης

Γράφτηκε από την
Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν επιλέγουμε κωδικούς πρόσβασης

 

Την ώρα που ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων αυξάνει συνεχώς λίγοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να αλλάξουν τις συνήθειές τους ώστε να αυξήσουν την ασφάλειά τους. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα.

Το 2ο τρίμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 171.895.830 online επιθέσεις οι οποίες μπορεί να κοστίσουν κατά μέσο όρο 861.000 δολάρια στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά οι χρήστες του διαδικτύου επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη όταν επιλέγουν κωδικό πρόσβασης. Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab oι χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως συνεχίζουν να μην ελέγχουν το πώς πρέπει να χρησιμοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης αποτελεσματικά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους όταν βρίσκονται συνδεδεμένοι. Μάλιστα, τα κοινά λάθη που κάνουν στους κωδικούς πρόσβασης θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλειά τους είναι τρία.

Το πρώτο στην κατηγορία είναι πως χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλαπλούς λογαριασμούς, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος κωδικός πρόσβασης διαρρεύσει, μπορούν να παραβιαστούν περισσότεροι του ενός λογαριασμοί. Όπως αποδεικνύει η έρευνα δείχνει ένας στους πέντε χρήστες του διαδικτύου, (σχεδόν το 18%) έχει αντιμετωπίσει μια προσπάθεια παραβίασης του λογαριασμού του, αλλά παρόλα αυτά λίγοι χρησιμοποιούν αποτελεσματικούς και τεχνολογικά ενημερωμένους κωδικούς πρόσβασης. Αρκεί να αναφέρουμε πως μόνο το ένα τρίτο (30%) των χρηστών δημιουργεί νέους κωδικούς πρόσβασης για διαφορετικούς online λογαριασμούς και ένα ανησυχητικό νούμερο ενώ ένας στου 10 χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς του στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης τους οποίους είναι εύκολο να «σπάσει» κάποιος. Μόνο οι μισοί (47%) χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων στους κωδικούς πρόσβασής τους και δύο στους τρεις (64%) χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών. Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι χρήστες πιστεύουν ότι οι online τραπεζικές συναλλαγές (51%), το email (39%) και οι online λογαριασμοί για αγορές (37%) χρειάζονται ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.

Τέλος, συνηθίζουν να αποθηκεύουν τους κωδικούς πρόσβασής τους στον υπολογιστή τους ακόμα και στα email τους κάνοντας θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα προσωπικά τους δεδομένα. Ενδεικτικό της κακομεταχείρισης των κωδικών πρόσβαση από τους χρήστες είναι και το γεγονός ότι τους μοιράζονται με άλλους ή χρησιμοποιούν ανασφαλείς μεθόδους απομνημόνευσής τους. Σχεδόν το ένα τρίτο (28%) έχει μοιραστεί έναν κωδικό πρόσβασης με ένα στενό μέλος της οικογένειας, και ένας στους δέκα (11%) έχει μοιραστεί έναν κωδικό πρόσβασης με τους φίλους του, δημιουργώντας μεγάλες πιθανότητες οι κωδικοί πρόσβασης να διαρρεύσουν ακούσια. Πάνω από ένας στους πέντε (22%), επίσης, παραδέχτηκε ότι σημειώνει τους κωδικούς πρόσβασής τους σε ένα σημειωματάριο για να μπορεί να τους θυμάται πιο εύκολα. Αυτό, ακόμα και αν ένας κωδικός πρόσβασης είναι ισχυρός, αφήνει το χρήστη ευάλωτο, αφού άλλοι άνθρωποι μπορούν να τον δουν και να τον χρησιμοποιήσουν.

«Λαμβάνοντας υπόψη το ποσό των ιδιωτικών και ευαίσθητων πληροφοριών που αποθηκεύουμε στο Διαδίκτυο σήμερα, οι σημερινοί χρήστες θα πρέπει να φροντίζουν περισσότερο για την προστασία τους μέσω της αποτελεσματικής προστασίας με κωδικούς πρόσβασης. Μπορεί να μοιάζει προφανές, αλλά πολλοί μπορεί να μη συνειδητοποιούν ότι πέφτουν στην παγίδα του να κάνουν απλά λάθη διαχείρισης των κωδικών πρόσβασης. Αυτά τα λάθη, με τη σειρά τους, είναι τόσο σημαντικά όπως το να “αφήνει κανείς την πόρτα ανοιχτή” σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τραπεζικούς λογαριασμούς, προσωπικά αρχεία και άλλα», σχολίασε ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business της Kaspersky Lab.

Όπως συνεχίζει ο κ. Mochola, «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν απλά λάθη, όταν πρόκειται για online κωδικούς πρόσβασης. Οι καλύτεροι κωδικοί πρόσβασης δεν μπορούν να βρεθούν στο λεξικό. Είναι μεγάλοι, με πεζά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σημεία στίξης. Ωστόσο, με τους ανθρώπους να έχουν τόσους πολλούς online λογαριασμούς σήμερα, δεν είναι εύκολο να θυμούνται έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης για τα πάντα. Η χρήση μιας λύσης διαχείρισης κωδικών πρόσβασης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να θυμούνται και να δημιουργούν ισχυρούς κωδικούς προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της παραβίασης λογαριασμών στο Διαδίκτυο».

Για την σωστή απομνημόνευση των κωδικών πρόσβασης άλλωστε υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να σας προσφέρουν ασφάλεια. Ένα εξ αυτό και το Kaspersky Password Manager το οποίο αποθηκεύει με ασφάλεια όλους τους κωδικούς πρόσβασης, τις διευθύνσεις και τα στοιχεία πιστωτικών καρτών, και τα συγχρονίζει σε όλες τις συσκευές, έτσι ώστε οι χρήστες χρειάζεται να θυμούνται μόνο έναν κύριο κωδικό πρόσβασης (master password).

Πηγή: insider.gr


NEWSLETTER