Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 12:01

Το πρώτο ηλεκτρονικό «μουσείο» για παλιούς ιούς υπολογιστών

Γράφτηκε από την
Το πρώτο ηλεκτρονικό «μουσείο» για παλιούς ιούς υπολογιστών

Ένα πρωτότυπο διαδικτυακό αρχείο-μουσείο παλαιών ιών υπολογιστών δημιούργησε ένας ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Ήδη, μέσα σε τέσσερις μόνο μέρες "λειτουργίας" του, έχει προσελκύσει πάνω από 100.000 επισκέπτες.

 

Η ιστοσελίδα παρουσιάζει μηνύματα ιών, γραφικά, ηλεκτρονικά παιγνίδια-παγίδες και γενικά όλα τα «τρίκ» που κατα καιρούς χρησιμοποίησαν οι κακόβουλοι -ή απλώς πλακατζήδες- χάκερ για να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τους υποκλέψουν στοιχεία.

Τα «εκθέματα» καλύπτουν τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 και είναι πλέον αβλαβή, αφού ο δημιουργός του «μουσείου» Μίκο Χαϊπόνεν, σύμφωνα με το BBC, φρόντισε να αφαιρέσει τις καταστροφικές ιδιότητές τους.

Ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος από το πόση νοσταλγία φαίνεται να δείχνουν οι χρήστες (τα αιώνια υποψήφια θύματα) για τους παλαιούς ιούς. Ίσως επειδή, όπως είπε, στη σημερινή εποχή «το περισσότερο κακόβουλο λογισμικό προέρχεται από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες και από μυστικές υπηρεσίες, ενώ έχουν πια εξαφανιστεί οι παλιοί καλοί χάκερ του σχολείου που έγραφαν ιούς για πλάκα».

Όσοι ενδιαφέρονται να ρίξουν μια -νοσταλγική- ματιά μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση:

https://archive.org/details/malwaremuseum&tab=collection

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER