Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2011 03:04

Προκηρύχθηκε, άγνωστο για πού, η μονάδα για τα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Προκηρύχθηκε, άγνωστο για πού, η μονάδα για τα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αλλος Τατούλης χθες, με χαμηλούς τόνους, χωρίς διάθεση για αντιπαραθέσεις ούτε για πανηγυρισμούς, ανακοίνωσε τη δημοσίευση της προκαταρκτικής προκήρυξης για το διεθνή διαγωνισμό της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μυστηριώδης, όμως, για τη χωροθέτηση της μιας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης σ’ όλη την  Περιφέρεια, απάντησε ότι «έχει να κάνει με το θέμα της αδειοδότησης» και πως «μέσα σε διάστημα 6 μηνών ο ανάδοχος οφείλει να έχει προχωρήσει στις αδειοδοτήσεις και τη χωροθέτηση», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να αξιοποιηθεί και η πρόβλεψη του ΠΕΣΔΑ για δημόσιο χώρο». Η προκήρυξη που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, θα παραμείνει έως τις 10 Οκτωβρίου, για να ενημερωθούν και να καταθέσουν προτάσεις πολίτες και ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι. Ο κ. Τατούλης μίλησε για διαγωνισμό ανοιχτό σε κάθε τεχνολογία και καινοτομία και ανέφερε ότι η μονάδα θα προωθηθεί με ΣΔΙΤ, «μηχανισμό που δε χρειάζεται έγκριση περιβαλλοντικών όρων».
Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του, αλλά δε θέλησε να προσδιορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού -μίλησε για πρώτο εξάμηνο του 2012, ίσως και παραπάνω- αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες. Αυτή τη φορά, μάλιστα, εκτίμησε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Περιφέρεια Αττικής, παρότι επέμεινε πως η Διυπουργική αποδέχθηκε το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οσον αφορά τους χειρισμούς που έγιναν, είπε ότι «υπήρξε ευρεία διαβούλευση μ’ όλες τις δομές για να έχουμε τη μεγαλύτερη συναίνεση, συνένωση δυνάμεων. Ηταν πρότυπη η διαβούλευση και πετύχαμε τη συνεννόηση». Ανέφερε πως «έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη Διυπουργική, η οποία είχε αποτυχίες σε Αττική και Αχαΐα κι εγκρίθηκε το δικό μας σχέδιο». Παρατήρησε ότι ήταν «σ’ επαφή με τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνικά προβλήματα και λύσαμε πολλά ζητήματα εξαιρετικά κρίσιμα».
Είπε ότι «είναι το πρώτο βήμα της τελικής φάσης», πως «όλο το σχέδιο είναι σε απόλυτη συνέπεια με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 11 Απριλίου» και υπενθύμισε την έγκριση του ΠΕΣΔΑ στις 2 Δεκεμβρίου 2010.
Ενημέρωσε ότι «οι διαδικασίες υπακούουν στους νόμους και τους κανόνες του διεθνούς διαγωνισμού», πως «μέχρι τις 10 Οκτωβρίου η προκήρυξη θα είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο και θα μπορούν να κάνουν τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις τους πολίτες και ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι». Και συμπλήρωσε ότι «στη συνέχεια, μετά από 1 έως 3 εβδομάδες (τέλη Οκτωβρίου) θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός». Παρατήρησε ότι «είναι ανοιχτός σε κάθε τεχνολογία, εμπειρία και πρόταση» και στηρίζεται στις 4 αρχές που έχει επισημάνει από την αρχή: «Ανοιχτός σ’ όλες τις τεχνολογίες και καινοτομίες διαχείρισης με ελάχιστους ρύπους. Το καλύτερο αποτέλεσμα στην τιμή κόστους. Το δημόσιο συμφέρον με τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους. Το μικρότερο υπόλειμμα που η διαχείρισή του θα είναι στον ανάδοχο».

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις, μίλησε για μία μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης σ’ όλη την Περιφέρεια και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε συνεργασία με την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή. Αφού έκανε λόγο για τα γνωστά προβλήματα και τις αστοχίες στην Κερατέα, είπε ότι «βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο η Αττική. Γιατί η Διυπουργική πείστηκε ότι το μόνο σχέδιο που είναι βιώσιμο, είναι της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΕΣΠΑ

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας ενημέρωσε ότι «η όλη διαδικασία
θα πάει με αυτοχρηματοδότηση, με διαδικασία ΣΔΙΤ» και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ θα καταθέσει ένα σεβαστό ποσό. Μηχανισμοί ΣΔΙΤ δε χρειάζονται εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων. Εχουμε και στήριξη από τη Διυπουργική για να ξεπεράσουμε άλλα προβλήματα. Την ευθύνη της προκήρυξης την έχει η Περιφέρεια. Αφήνουμε και είναι ανοιχτή η συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου φορέα (πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης). Αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει διαβαθμικός ΦΟΔΣΑ».

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ

Για τη χωροθέτηση απάντησε ότι «έχει να κάνει με το θέμα της αδειοδότησης. Μπαίνει ρήτρα ασφαλείας. Μέσα σε διάστημα 6 μηνών ο ανάδοχος οφείλει να έχει προχωρήσει στις αδειοδοτήσεις και τη χωροθέτηση, Μπορεί να αξιοποιηθεί και η πρόβλεψη του ΠΕΣΔΑ για δημόσιο χώρο». Υποστήριξε ότι «ήταν "φωτογραφική" η λύση της Αττικής για μέθοδο διαχείρισης» και πρόσθεσε: «Ούτε "φωτογραφίζουμε", ούτε δεσμεύουμε στο διαγωνισμό. Οποια τεχνολογία αποδείξει ότι είναι η καλύτερη προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».
Σε ερώτησή μας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού εκτίμησε: «Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, αλλά μπορεί να πάρει και περισσότερο χρόνο ο διαγωνισμός». Ανέφερε ότι «ανοίγει το δρόμο να συμμετέχουν επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο» και παρατήρησε πως «όσο πιο προσεκτική είναι η προκήρυξη, τόσο λιγότερα θα είναι τα προβλήματα».

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Για την προσωρινή διαχείριση είπε ότι «δεν αφορά την τελική λύση, αφορά το ΦΟΔΣΑ» και πρόσθεσε: «Η συλλογή των απορριμμάτων ανήκει στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Ο ανάδοχος θα έχει και την ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης, μόλις υπογραφεί η σύμβαση. Και αυτό αποτελεί σημαντικό κίνητρο ο ανάδοχος να συντομεύσει».
Για τους δεματοποιητές δήλωσε αισιόδοξος και ικανοποιημένος, παρότι δεν έχουν εγκατασταθεί και δεν έχουν λειτουργήσει στις περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας, λέγοντας: «Μπαίνουν όλες οι δομές που έχουμε στην προσωρινή διαχείριση. Ο δεματοποιητής στους Μολάους θα δουλέψει. Δεματοποιητές δουλεύουν στο Κρανίδι και στην Πύλο και θα δουλέψει και για Αργος - Ναύπλιο. Και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση».


NEWSLETTER