Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 21:49

Πρωτοποριακό μουσικό βίντεο: "Παίζουμε οικολογικά"

Γράφτηκε από την
Η ομάδα που δημιούργησε το "Παίζουμε οικολογικά". Από αριστερά: Γιάννης Τσόλκας, Θανάσης Γκίκας, Γιώργος - Ομηρος Χριστάκος και η Ελενα Χριστάκου

Η ομάδα που δημιούργησε το "Παίζουμε οικολογικά". Από αριστερά: Γιάννης Τσόλκας, Θανάσης Γκίκας, Γιώργος - Ομηρος Χριστάκος και η Ελενα Χριστάκου

Οι παρέες γράφουν ιστορία... ειδικά στα δύσκολα, όπως αυτά που περνάμε σήμερα! Ετσι σκέφτηκε μια παρέα πέντε φίλων και δημιούργησε το "Παίζουμε οικολογικά" που έχει "κατακτήσει" το Διαδίκτυο και όχι μόνο.

«Μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες και ομαδικές δράσεις θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε την "αλλαγή" και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή στο σημερινό "αδιέξοδο" που βιώνουμε όλοι» λένε μιλώντας στην "Ε" ο μουσικός Θανάσης Γκίκας και η καταγόμενη από τη Σπάρτη υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ελενα Χριστάκου και μας συστήνουν να "ζούμε λογικά" και να "ενεργούμε ομαδικά"!».


- Τι είναι το "Παίζουμε οικολογικά" και ποια η φιλοσοφία του;
«To "Παίζουμε Οικολογικά, Ζούμε Λογικά, Ενεργούμε Ομαδικά", είναι το τρίπτυχο μιας εναλλακτικής "ιδέας", που στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους. Οχημα της ιδέας αυτής είναι η μουσική, που πιστεύουμε ότι έχει τη δύναμη να εμπνεύσει και κυρίως, να ενώσει τους ανθρώπους για ένα σκοπό. Ο δικός μας σκοπός είναι η αφύπνιση, εγρήγορση, ευαισθητοποίηση και δράση για τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος - στην ουσία της ίδιας μας της ζωής. Γιατί όταν λέμε περιβάλλον, δεν εννοούμε μόνο το φυσικό, αλλά και το κοινωνικό… κυρίως όμως το πολιτισμικό! Ετσι, δημιουργήσαμε το μουσικό βίντεο "Παίζουμε οικολογικά", τον καμβά του οποίου συνθέτουν ο "Ερωτόκριτος" και οι 77 σπουδαίοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σ’ αυτό».

- Πώς και σε ποιους γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του;
«Η ιδέα του "Παίζουμε οικολογικά" γεννήθηκε, ή καλύτερα θα το περιγράφαμε "ο σπόρος" για την ιδέα μας αυτή προέκυψε κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού μας στην Κωνσταντινούπολη! Εκεί λοιπόν εντελώς συμπτωματικά, ένα βράδυ σε κάποιο στέκι Ποντίων της Πόλης, με το "σημαδιακό" όνομα "Espira" (από την ελληνική λέξη "έσπειρα"), ήρθαμε σ’ επαφή με μια ομάδα νέων, που είχαν ήδη ξεκινήσει μια αντίστοιχη δράση στην Τουρκία και μας ζήτησαν να συνεργαστούμε στο δικό τους βίντεο, με την συμμετοχή κάποιων Ελλήνων γνωστών ερμηνευτών.
Κάτι το οποίο έγινε και ήταν η απαρχή της δράσης της δικής μας ομάδας, η οποία απαρτίζεται εκτός από εμάς τους δύο, από τον Γιάννη Τσόλκα και τον Γιώργο – Ομηρο Χριστάκο. Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε την αμερικανική οργάνωση "Playing for Change", το έργο της οποίας μας ενέπνευσε όλους».

- Γιατί επιλέξατε τον "Ερωτόκριτο";

«O "Ερωτόκριτος" αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς! Ο βαθύς λυρισμός, η ζωντανή του γλώσσα, η δύναμη στην περιγραφή, η έντονη παρουσία του φυσιολατρικού στοιχείου, αλλά και η δυνατότητα του να κάνουμε εμείς την τελική επιλογή των στίχων, σύμφωνα με τον αριθμό των συμμετοχών ήταν καθοριστικά στοιχεία για την επιλογή του».

- Ποιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν;

«Η πιο σημαντική πτυχή αυτής της δράσης ήταν οι άνθρωποι. Οι καλλιτέχνες και όλοι όσοι πίστεψαν στο σκοπό μας και θέλησαν να γίνουν αρωγοί σ’ αυτή την αφιλοκερδή προσπάθεια -με την εθελοντική συμμετοχή τους- και να μας εμπνεύσουν με το δικό τους τρόπο.
Ετσι είχαμε τη χαρά και την τιμή να στηρίξουν τη δράση αυτή 77 καλλιτέχνες. Εξαιρετικοί μουσικοί και ερμηνευτές ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας. Η αλήθεια είναι ότι αν υπήρχε η δυνατότητα, θα μπορούσαν να συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι, καθώς υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον στο χώρο για την πρωτοβουλία μας αυτή.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έχουμε αφιερώσει το βίντεο στη μνήμη του Μανώλη Ρασούλη, ο οποίος αν και υπήρξε από την πρώτη στιγμή  ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειάς μας αυτής, δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο.
Εκτός λοιπόν από τον αείμνηστο Μανώλη Ρασούλη, οι ερμηνευτές που συμμετέχουν είναι: Ψαραντώνης, Γιάννης Κότσιρας, Παντελής Θεοχαρίδης, Μελίνα Κανά, Μάρθα Φριντζήλα, Βασιλική Καραγιάννη, Σταύρος Σιόλας, Μίλλη Κάραλη, Μανώλης Λιδάκης, Γεωργία Νταγάκη, Μάνος Πυροβολάκης, Παντελής Θαλασσινός, Μαρία Λούκα, Μαρία Καναβάκη, Αργύρης Μπακιρτζής, Βαγγέλης Βατσινέας, Μάρω Μαρκέλλου, Γιάννης Χαρούλης, Νικήτας Klint, Απόστολος Ρίζος, Θεοδοσία Τσάτσου, Μαρία Κώτη (Χαΐνηδες - Σανάδες), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (Χαΐνηδες), Λιζέτα Καλημέρη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Διονύσης Τσακνής, Σοφία Σαρρή - Μάτα Κούρτη - Μαρία Σταύρακα - Μαριαστέλλα Τζανουδάκη (Σανάδες), Γιώτα Νέγκα, Νίκος Κουρουπάκης - Ερωφίλη - Δημήτρης Υφαντής (Τρίφωνο).
Και οι μουσικοί: Πάνος Δημητρακόπουλος, Δημήτρης Αποστολάκης - Αντώνης Σκαμνάκης - Αλέξης Νόνης (Χαΐνηδες), Δημήτρης Παπαλάμπρου, Μαρία Πλουμή, Σέργιος Χρυσοβιτσάνος, Χαράλαμπος Παρίτσης, Νίκος Tattoo, Σοφία Ευκλείδου, Γιώργης Μανωλάκης, Μιχάλης Ορφανίδης, Βαγγέλης Παρασκευαΐδης, Τάκης Φραγκούς, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Γεωργία Νταγάκη, Στέφανος Δημητρίου, Θοδωρής Παπαστάθης, Χρήστος Παύλης, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Θανάσης Γκίκας, Solis Barki, Simone Mongelli, Γιώργος Παλαμιώτης, Blaine Reininger – Tuxedomoon, Γιάννης Τσόλκας, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Κλέων Αντωνίου, Γιάννης Παπατριανταφύλλου, Αγγελος Πολυχρόνου, Βαγγέλης Καρίπης, Μάρθα Μαυροειδή, Παναγιώτης Καμβυσίδης, Αντώνης Ανδρέου,Παντελής Στόικος, Θοδωρής Ρέλλος, Γιώργος Μακρής,Τάκης Φαραζής. Επίσης, συμμετέχουν ο Κύπριος ζωγράφος Λουκής Αγρότης, ο καραγκιοζοπαίκτης Αθως Δανέλλης και η χορευτική ομάδα "Κι όμως κινείται"».

- Ποια είναι η μέχρι σήμερα πορεία του;

«Καταρχήν να πούμε ότι έχουμε αναρτήσει το βίντεο "Παίζουμε οικολογικά" στο Διαδίκτυο, όπου κυκλοφορεί ελεύθερα από τον Ιούνιο. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πραγματικά συγκινητική! Μας στέλνουν μηνύματα απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, όπου υπάρχουν Ελληνες, λέγοντάς μας πόσο περήφανοι νιώθουν βλέποντάς το. Κι αυτό για μας είναι το μεγαλύτερο δώρο! Παράλληλα, το βίντεο συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, όπου απέσπασε τιμητική διάκριση.
Επίσης συμμετείχαμε στην Παγκόσμια Ημέρα "Playing for Change", στις 17 Σεπτεμβρίου, με τίτλο "ανάγνωση ενός μουσικού δρώμενου στο Θησείο", με σκοπό την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της οργάνωσης. Αυτή την περίοδο κάνουμε μια προσπάθεια μεταφοράς της ιδέας "Παίζουμε Οικολογικά, Ζούμε Λογικά, Ενεργούμε Ομαδικά" και σε ζωντανές παραστάσεις, με τίτλο "Από την οθόνη στο σανίδι" με την συνεργασία της Μαρίας Καναβάκη, του Χρήστου Παύλη και τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών!».

- Ποια σχέδια υπάρχουν για το μέλλον του;
«Θα μας εμπνέει πάντα η μουσική. Από την άλλη, όπως λένε, μια "εικόνα ίσον χίλιες λέξεις"! Αρα λοιπόν είναι αναπόφευκτο ένα δεύτερο βίντεο στα χνάρια του πρώτου. Αλλωστε είναι σαφές, ότι μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες και ομαδικές δράσεις θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε την "αλλαγή" και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή στο σημερινό "αδιέξοδο" που βιώνουμε όλοι. Ας αναλάβουμε λοιπόν τις ατομικές μας ευθύνες και ας ενώσουμε τις φωνές μας, όπως τις ένωσαν οι 77 αυτοί καλλιτέχνες, για να ξανακερδίσουμε το δικαίωμα στο όνειρο, για μας και τα παιδιά μας! Εμείς θα συνεχίσουμε να "Παίζουμε οικολογικά", να "ζούμε λογικά" και να "ενεργούμε ομαδικά"!».


 

Πολυμέσα


NEWSLETTER