Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 18:39

Τον Μπούκλη επέλεξε ο Τατούλης υπεύθυνο για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση

Γράφτηκε από την




Σημαντικό πυλώνα για το σχεδιασμό της ολικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και πολιτική ελάφρυνσης των Δήμων και των πολιτών από τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών, χαρακτήρισε την πολιτική για την ανακύκλωση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012, με συμμετοχή του προέδρου της ΠΕΔ κ. Παναγιώτη Νίκα, Δημάρχου Καλαμάτας, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Λάμπρου Μπούκλη, Αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπων φορέων της Περιφέρειας.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην καλή πορεία του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος θα αποτελέσει πιλότο για ολόκληρη τη χώρα, και στις θετικές εξελίξεις μετά την προσωπική του παρέμβαση για την παραμονή της ευθύνης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην ευθύνη των Περιφερειών. Επανέλαβε ακόμη τη θέση του για το οριστικό κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι 30/6/2012. Εξέφρασε επίσης ο Περιφερειάρχης την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων του μοντέλου των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική εξέλιξη.
Ο Περιφερειάρχης εξήρε τη στάση του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης παρενέβη ουσιαστικά και κατέθεσε τις απόψεις του, συμφωνώντας παράλληλα, δια στόματος του κ. Νίκα, στην ουσιαστική στήριξη της πολιτικής της Περιφέρειας για μια καθαρή πολιτική της ανακύκλωσης. Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Νίκα και προέδρου της ΠΕΔ, ο οποίος επανέλαβε τη σύμφωνη γνώμη της ΠΕΔ για τον τρόπο με τον οποίο η Περιφέρεια αντιμετωπίζει το σοβαρό θέμα της ολικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΠΕΔ θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια για τη λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος.  
Για την εφαρμογή της πολιτικής της ανακύκλωσης ο Περιφερειάρχης πρότεινε το ρόλο του συντονιστή για την ανακύκλωση στον κ. Μπούκλη, υπερβαίνοντας τις παραταξιακές λογικές του παρελθόντος και αξιοποιώντας ανθρώπους με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, και την πολιτική ευθύνη στην αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κα Νικολάκου, ανώ το γενικό εποπτικό ρόλο θα τον έχει ο κ. Τατούλης.
Η πολιτική που θα υιοθετηθεί θα είναι «η ανακύκλωση στην πηγή του παραγόμενου αποβλήτου, απόλυτα εναρμονισμένη με την κοινοτική οδηγία και βασισμένη στη λογική των τεσσάρων ρευμάτων, χωρίς αποκλεισμούς και με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης αναφορικά με το υλικά συσκευασίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, και πρόσθεσε ότι η αναπτυξιακή εταιρεία «Πελοπόννησος» θα αναλάβει την επόπτευση της διαδικασίας, όπου θα συμμαχήσουμε με την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα οργανώσει τη συλλογή του οργανικού υπολείμματος και της κομποστοποίησης.
Μεγάλο πολιτικό γεγονός και όχι απλή επίλυση ενός προβλήματος χαρακτήρισε την ολική διαχείριση των αποβλήτων ο Περιφερειάρχης, με εμφανείς επιπτώσεις όχι μόνο στη δημόσια υγεία και την οικονομία, αλλά και τον τουρισμό, αναφορικά με την εικόνα της Πελοποννήσου στο εξωτερικό. «Με κοινή προσπάθεια θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία, με πολιτικές προεκτάσεις. Θα δείξουμε ότι ο νέος αυτός θεσμός βρήκε το δρόμο για τη λύση σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα».
Σημαντικές παραμέτρους για την επιτυχία της πολιτικής της ανακύκλωσης ο κ. Τατούλης έθεσε τη μη οικονομική επιβάρυνση των Δήμων και των πολιτών, το χρονοδιάγραμμα της προσπάθειας, τη φερεγγυότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, για τις οποίες θα υπάρχει συνεχής αξιολόγηση, και τη συνέπεια στους προβλεπόμενους χρόνους.
Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε επίσης με ρητό τρόπο ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στην εργασιακή σχέση των υφιστάμενων εργαζομένων στις δημοτικές αρχές και ασχολούνται με την αποκομιδή των απορριμμάτων, η οποία θα παραμείνει ως έχει μέχρι σήμερα.
Ο κ. Μπούκλης αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόταση του Περιφερειάρχη, επισημαίνοντας την εθελοντική του διάθεση με έμφαση στο να καταστεί η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και δήλωσε την πίστη του στην ευκαιρία δημιουργίας συμμετοχικών μοντέλων των πολιτών (κοινωνικής οικονομίας) για το συμφέρον των ιδίων και του τόπου, παλεύοντας καθημερινά από κάθε πόστο.
Ο κ. Τατούλης εκδηλώνοντας την ευχαρίστησή του για την αποδοχή της πρότασής του εκ μέρους του κ. Μπούκλη, τόνισε την ανάγκη για ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών μονάδων του τόπου, με ουσιαστική συμμετοχή στο σχεδιασμό της Περιφέρειας, αλλά απήυθυνε και έκκληση για εμπλουτισμό του με καινοτόμες ιδέες.
Η κα Νικολάκου, τέλος, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση, αλλά και τον κ. Μπούκλη για τη στάση του, τόνισε ότι η ανακύκλωση δεν αποτελεί αποσπασματική δράση, αλλά ότι εντάσσεται στο σχέδιο ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.  «Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας παραμένουμε και στην ανακύκλωση ανοιχτοί σε όλους και σε όλα με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
Στο περιθώριο της διαβούλευσης ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τονίζοντας με έμφαση ότι «από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο με πολλά προβλήματα, όπως επίσης κατά το παρελθόν στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και στις δύο προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Εξ’ αρχής ζητήσαμε την αρμοδιότητα και καταβάλουμε φοβερή προσπάθεια, με αποτέλεσμα να έχουμε επιτύχει αύξηση της τάξης του 50 % σχεδόν, παρά την ελλιπέστατη προεργασία κατά το παρελθόν. Το 2012 θα είναι η χρονιά πλήρους ανάπτυξης του προγράμματος του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διαψεύδοντας όλες τις Κασσάνδρες.
Παραλάβαμε έξι μεγάλα έργα για την Πελοπόννησο υπό καθεστώς κατάρρευσης, με κόστος πλέον των 150 εκατομμυρίων ευρώ, και καταφέραμε να τα σώσουμε εντάσσοντάς τα στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων». Ο κ. Τατούλης εξέφρασε για άλλη μια φορά τη βεβαιότητα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επιτύχει τους στόχους της αναφορικά με το ΕΣΠΑ και θα επιλύσει μακροχρόνια και δύσκολα προβλήματα για τον τόπο. Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης ανέφερε τις παρεμβάσεις που ήδη γίνονται στο Γύθειο, με τη δημοπράτηση του λιμανιού, με την κατασκευή του δρόμου Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας, με την παρέμβαση στο βιολογικό καθαρισμό και την κατασκευή του σχολείου.            

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου


NEWSLETTER