Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 21:06

Δημαρχοκεντρικό, προσωποπαγές καθεστώς στο Δήμο Καλαμάτας καταγγέλλουν Μπρεδήμας - Μπεχράκης - Φωτέας

Γράφτηκε από την
Δημαρχοκεντρικό, προσωποπαγές καθεστώς στο Δήμο Καλαμάτας καταγγέλλουν Μπρεδήμας - Μπεχράκης - Φωτέας

«Δημαρχοκεντρικό, προσωποπαγές καθεστώς» επικρατεί στο Δήμο Καλαμάτας όπως κατήγγειλαν χθες το πρωί -σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στο Δημαρχείο- οι 3 από τους 4 επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, Θόδωρος Μπρεδήμας, Σταμάτης Μπεχράκης και Νίκος Φωτέας.
Νωρίτερα, οι τρεις τους είχαν συνάντηση με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα στον οποίον -όπως γνωστοποίησαν- έθεσαν κυρίως θεσμικά ζητήματα όσον αφορά στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και του δήμου γενικότερα.
Για «αυταρχικό τρόπο διοίκησης» και «αυταρχικές συμπεριφορές» προς τη μειοψηφία του Σώματος μίλησε ο Θ. Μπρεδήμας.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας επισήμανε ότι συχνά στους συνδυασμούς της μειοψηφίας δεν παρέχεται σωστή και έγκαιρη ενημέρωση γύρω από τα προς συζήτηση θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τόνισε μάλιστα ότι οι φάκελλοι πολλών από τα θέματα στην ημερήσια διάταξη ενημερώνονται μόλις την τελευταία ημέρα, αντί για το προβλεπόμενο 48ωρο.
Ως εξαιρετικά σπάνιο χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Σταμ. Μπεχράκης το γεγονός να δίνουν κοινή συνέντευξη συνδυασμοί της δημοτικής μειοψηφίας -που έχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές μεταξύ τους.
Οπως εξήγησε, αυτή η ενέργεια από μόνη της -όπως και η 2η μέσα σε έναν μήνα αποχώρησή τους από συνεδρίαση του Σώματος- δείχνει τον θεσμικά μη συμβατό τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και διαχείρισής του από τη δημοτική πλειοψηφία:
«Αξιοποιείται "μαύρα" ο "Καλλικράτης", έχουμε οδηγηθεί σε ένα δημαρχοκεντρικό και προσωποπαγές καθεστώς στο Δήμο Καλαμάτας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι δε υφίστανται «επαρκείς συνθήκες για την άσκηση του θεσμικού ρόλου των μειοψηφιών» επισήμανε.
«Η δημοκρατική λειτουργία δεν υφίσταται στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας» δήλωσε ευθέως ο Ν. Φωτέας, απορρίπτοντας αιτιάσεις που συχνά -όπως είπε- εκφράζει ο δήμαρχος όταν δηλώνει «δεν συνδιοικούμε».
«Οντως δεν συνδιοικούμε -δεν θέλουμε-, αλλά η δημοτική αρχή οφείλει να παράσχει τα θεσμικά εργαλεία και να διασφαλίσει τη δημοκρατία στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε οι μειοψηφίες να μπορούν να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο» είπε ο Ν. Φωτέας.

Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ

Οι τρεις επικεφαλής γνωστοποίησαν επίσης ότι έθεσαν στο δήμαρχο, αφ’ ενός το θέμα της πολύωρης ταλαιπωρίας των Καλαματιανών -και των επισκεπτών της πόλης- από τη διακοπή νερού την Κυριακή της Αποκριάς και αφ’ ετέρου της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας,
Η δημοτική αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη για την ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών της Καλαμάτας από τη διακοπή νερού την Κυριακή της Αποκριάς, τόνισαν τόσο ο Θ. Μπρεδήμας όσο και οι Σταμ. Μπεχράκης και Ν. Φωτέας.
Οπως επισήμαναν, όφειλε η δημοτική αρχή να ενημερώσει τις μειοψηφίες για τα σοβαρά προβλήματα του 600ρη αγωγού -ενώ ο Θ. Μπρεδήμας υπενθύμισε ότι από το συνδυασμό του είχε τεθεί το σχετικό ζήτημα πριν περίπου 8 μήνες.
Ωστόσο τόνισαν ότι δεν έχουν δίκιο οι ξενοδόχοι να αποδίδουν ευθύνες και στο Δημοτικό Συμβούλιο που -όπως είπε ο Στ. Μπεχράκης- είχε άγνοια για το θέμα και ποτέ δεν πήρε απόφαση για επέμβαση στον αγωγό:
«Αναζητώ τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων για να με ενημερώσει από ποιον πήρε την πληροφορία περί απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου» είπε ο Ν. Φωτέας.
Τέλος, αναφερόμενοι στο θέμα της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, οι επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας επανέλαβαν ότι αποτελεί έργο βιτρίνας -και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους.
Τόνισαν δε ότι οι πιστώσεις γι’ αυτό το έργο έχουν προέλθει από πρόγραμμα το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές και όχι για το κέντρο -παρατήρησαν ωστόσο ότι ο δήμαρχος είπε πως θα καταβληθεί προσπάθεια να διατηρηθεί μέρος του σχεδίου που σχηματίζουν οι πλάκες.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER