Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 21:36

Ενταση και φωνές για το κληροδότημα στον Πειραιά στην Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Ενταση και φωνές για το  κληροδότημα στον Πειραιά στην Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας

Ενταση, φωνές και αποχωρήσεις χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, στην οποία ήλθε προς συζήτηση -ως κατεπείγον και εκτός ημερησίας διάταξης- το θέμα του κληροδοτήματος Κωνσταντίνου Αναστασόπουλου, το οποίο αποτελούν δύο κτήρια στον Πειραιά.
Ο πρόεδρος της επιτροπής, ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, υποστήριξε ότι το κατεπείγον έχει να κάνει με την προθεσμία υποβολής προτάσεων στο ΕΣΠΑ, στο οποίο ο Δήμος Πειραιά -που ενδιαφέρεται να μισθώσει τα κτήρια- θέλει να εντάξει την ανακατασκευή των κτηρίων, ώστε να λειτουργήσει σε αυτά ΚΑΠΗ.
Κατά πλειοψηφία η επιτροπή -με το Νίκο Φωτέα να ψηφίζει λευκό κι ενώ είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι ο Θόδωρος Μπρεδήμας και ο Δημήτρης Φαββατάς από τη μείζονα μειοψηφία, καθώς και ο Σταμάτης Μπεχράκης από τις ελάσσονες- η επιτροπή ενέκρινε να υπάρξει κατ’ αρχήν συνεννόηση με το Δήμο Πειραιά για τη μίσθωση εκ μέρους του των κτηρίων για 49 χρόνια, αντί 7.000 ευρώ κατ’ έτος.
Προηγουμένως, ο αντιδήμαρχος είχε ενημερώσει ότι η εταιρεία «Δίπολον» που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μισθώσει τα κτήρια, ειδοποίησε με φαξ ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της. Μάλιστα επισήμανε ότι το εν λόγω φαξ -αν και απευθύνεται στο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα- δεν εστάλη στο γραφείο του δημάρχου, αλλά σε φαξ άλλου αιρετού, το όνομα του οποίου δεν θέλησε να αποκαλύψει.
Στην πορεία της συζήτησης ωστόσο -κι ενώ είχαν αποχωρήσει οι Θ. Μπρεδήμας και Δ. Φαββατάς- ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλαγονίας Γιάννης Μπαλίκος υποστήριξε ότι παραλήπτης του επίμαχου φαξ ήταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
Απολύτως αρνητικοί στη συζήτηση του θέματος στην επιτροπή ήταν οι Θ. Μπρεδήμας και Δ. Φαββατάς. Ο πρώτος απέρριψε το κατεπείγον και χαρακτήρισε παράνομη την όποια συζήτηση, δεδομένου ότι, όπως είπε, είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής να διεξαχθεί διαγωνισμός για τη μίσθωση του κληροδοτήματος. Χαρακτήρισε δε τη διαδικασία «πραξικόπημα» και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «ξεπουλάει το δήμο».
Από την πλευρά του ο Δ. Φαββατάς αναρωτήθηκε γιατί στο επίμαχο φαξ δεν εμφανίζονται οι αυτόματες εγγραφές ημερομηνίας, ώρας και αποστολέα, καθώς και σε ποιες προηγούμενες συνεννοήσεις αναφέρεται στο φαξ ο φερόμενος ως αποστολέας.
Από τις ελάσσονες μειοψηφίες, ο Σταμάτης Μπεχράκης υπενθύμισε ότι είχε ζητηθεί πριν την οποιαδήποτε απόφαση να υπάρξει έκθεση αυτοψίας από μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας ώστε να αποφανθεί η επιτροπή αν συμφέρει η επισκευή των κτηρίων -κάτι που δεν υλοποιήθηκε, όπως είπε.
Ο Στ. Μπεχράκης απέρριψε κι αυτός με τη σειρά του το κατεπείγον και αποχώρησε διαμαρτυρόμενος -«ψηφίσαμε δήμαρχο, όχι μπέη» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Φωτέας ζήτησε να αναβληθεί το θέμα για 4 ημέρες, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση των μειοψηφιών.
Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση της επιτροπής, ο πρόεδρός της επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Δ. Μπούχαλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνεργασία με το Δήμο Πειραιά θα έχει ως αποτέλεσμα να ανακατασκευαστεί το κτήριο (με την ένταξη από το Δήμο Πειραιά στο ΕΣΠΑ), καθώς ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να δικαιολογήσει επισκευές κτηρίων σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ άλλης Περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετηθούν κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν.
Επιπρόσθετα, θα υπάρξει και ένα μικρό εισόδημα για την Τοπική Κοινότητα Αλαγονίας ενώ μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο έξοδα και κατηγορίες για αδυναμία αξιοποίησης».
Καταλήγοντας δε ο αντιδήμαρχος είπε ότι «σε κάθε περίπτωση η νομιμότητα της συμφωνίας θα εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Διεύθυνση καθώς και το Δ.Σ. της Εθνικής Επιτροπής Κληροδοτημάτων».


NEWSLETTER