Τρίτη, 06 Μαρτίου 2012 11:28

Ξεκινά τον Ιούλιο έρευνα για πετρέλαιο στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Ξεκινά τον Ιούλιο έρευνα   για πετρέλαιο στη Μεσσηνία

Ερευνα για υδρογονάνθρακες σε χερσαία οικόπεδα της Μεσσηνίας ξεκινά τον Ιούλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο ξεκινούν έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ άλλων σε Εβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αχαΐα και πιθανώς στην Κρήτη. Υπενθυμίζεται πως υπό εξέλιξη βρίσκονται ο διαγωνισμός για διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη και η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις περιοχές Ιωαννίνων, Κατακόλου και Δυτικού Πατραϊκού.

Για αυτές τις τρεις περιοχές θα κατατεθούν οι προσφορές οι οποίες θα αξιολογηθούν με στόχο την υπογραφή συμβάσεων και την έναρξη ερευνών από το 2013. Κατόπιν θα γίνει ανάθεση σε εταιρεία ή σε εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.

Το υπουργείο εκτιμά ότι από τα αποτελέσματα των ερευνών θα προκύψουν 10 έως 15 οικόπεδα, τα οποία θα παραχωρηθούν για έρευνα με διαγωνιστική διαδικασία.

Για έρευνα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα παραχωρηθούν ακόμα 10 έως 12 χερσαία οικόπεδα σε περιοχές των Νομών Εβρου, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, στους Παξούς και ενδεχομένως στη χερσαία περιοχή της Κρήτης.

Ερωτώμενος για πιθανότητα εξορύξεων στο Αιγαίο, ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό, απαντώντας ότι η χώρα μας θα προχωρήσει σε κάθε διαδικασία για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε κάθε περιοχή όπου υφίστανται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Το υπουργείο εκτιμά πως με βάση τα συγκριτικά δεδομένα με άλλες αντίστοιχες περιοχές, ο μεν Πατραϊκός περικλείει αποθέματα γύρω στα 200 εκατ. βαρέλια, η Ηπειρος 50-80 εκατ. βαρέλια και το Κατάκολο περίπου 3 εκατ. βαρέλια.


NEWSLETTER