Τετάρτη, 16 Μαϊος 2012 04:07

Παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες του Κοινωνικού Ιατρείου

Γράφτηκε από την

Τη δραστηριότητα και τις δυνατότητες του Ιατρείου Αλληλεγγύης Καλαμάτας, γνωστού και ως Κοινωνικού Ιατρείου, παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας Τάσος Πουλόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Νίκος Χρονόπουλος, καθώς και η επικεφαλής των εθελοντών Φένια Εξακουστίδου.
Οπως τόνισε ο κ. Πουλόπουλος το Ιατρείο Αλληλεγγύης λειτουργεί στο χώρο της Νοσηλευτικής Σχολής στον περίβολο του παλιού νοσοκομείου με είσοδο από την οδό Αγίου Δημητρίου και Οινουσών. Σε αυτό λειτουργούν χειρουργικό, παθολογικό και παιδιατρικό ιατρείο, οδοντιατρείο, καθώς και χώρος φαρμακείου. “Το ιατρείο θα λειτουργεί και ως πρωτοβάθμια ιατρική και οδοντιατρική φροντίδα, αλλά και ως κέντρο συντονισμού για την προσυνεννοημένη εξέταση ασθενών με ειδικά προβλήματα από τους γιατρούς και οδοντιάτρους της ευρύτερης περιοχής” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πουλόπουλος. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στην ανάγκη εφοδιασμού του ιατρείου με φαρμακευτικό υλικό ζητώντας την υποστήριξη όλων όσοι μπορούν να συμβάλουν όπως το υπό ίδρυση Κοινωνικό Φαρμακείο, δωρεές εταιρειών και ιδιωτών, καθώς και οργανώσεων (Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου κ.ά.).
Αυτό που θέλησε να ξεκαθαρίσει ήταν ότι το Ιατρείο Αλληλεγγύης απευθύνεται αποκλειστικά σε ανασφάλιστους, κοινωνικά αποκλεισμένους και γενικότερα σε όλους όσοι στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς λόγους. Εκεί δεν θα εξυπηρετούνται ούτε ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ για εξέταση και συνταγογράφηση, ούτε οι άποροι που ήδη εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο.  
“Δεν θα μπορούσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας να μην πρωτοστατήσει σε μία τέτοια προσπάθεια” τόνισε ο πρόεδρός του Μιχάλης Μιχαήλ, ο οποίος ακολούθως στάθηκε στη δράση των εθελοντών, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Νίκος Χρονόπουλος δεσμεύθηκε ότι οι περίπου 40 οδοντίατροι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμβολή στη λειτουργία του ιατρείου θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι περίπου 50 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μία δυναμική παρέμβαση του ιατρικού κόσμου της Μεσσηνίας ως απάντηση στις δύσκολες στιγμές πολλών συνανθρώπων μας.
“Ηδη υπάρχει ανταπόκριση από ασθενείς” επεσήμανε η επικεφαλής των εθελοντών Φένια Εξακουστίδου, η οποία μας ενημέρωσε ότι εκτός από ιατρικό προσωπικό στο ιατρείο παρέχεται κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.
Η γραμματεία του Ιατρείου Αλληλεγγύης λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο 8:30 π.μ. - 1 μ.μ., το Παθολογικό Ιατρείο Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ., ενώ το Παιδιατρικό κάθε Παρασκευή από τις 8:30 π.μ. - 10 π.μ. Τα ιατρεία ειδικοτήτων θα δέχονται με προσυνεννόηση και παραπεμπτικό από το Ιατρείο Αλληλεγγύης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 27210 89840 ή στο e-mail dimkalkalamatas@gmail.com.

Δ.Πλ.