Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 10:11

Ταξίδι στο χρόνο μέσα από το Λαογραφικό Μουσείο Βασιλιτσίου

Γράφτηκε από την
Ταξίδι στο χρόνο μέσα από το Λαογραφικό Μουσείο Βασιλιτσίου

Ταξίδι στο χρόνο κάνει ο επισκέπτης του Λαογραφικού Μουσείου Βασιλιτσίου που λειτουργεί στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού, το οποίο έχει παραχωρηθεί για τη στέγαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσιωτών "Η Φανερωμένη" με την ευθύνη του οποίου δημιουργήθηκε και το μουσείο.
Η συλλογή του λαογραφικού υλικού ξεκίνησε από το 2007 από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μετά από προτροπή του προέδρου Παναγιώτη Λυμπέρη.
Πρόθυμοι όλοι οι Βασιλιτσιώτες άνοιξαν τα κατώγια και τις αποθήκες και προσέφεραν ό,τι είχαν φυλαγμένο για να τους θυμίσει το παρελθόν, τότε που όλα γίνονταν "με το χέρι".
Μάλιστα η προσφορά των συγχωριανών δεν σταματά ποτέ, οπότε η συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς.
Μερικά από τα είδη που ξεχωρίζουν είναι οι παραδοσιακές υφαντές στολές, οι μπελερίνες, μια φασκιά με κεντημένη την ευχή για "όνειρα γλυκά" του μωρού, υφαντά σακούλια, παλιά οικιακά σκεύη κουζίνας, θέρμανσης, αποθήκευσης ρούχων και μεταφοράς νερού.
Ακόμα ο σοφράς με τα παλιά πορσελάνινα φλιτζανάκια (που δεν υπήρχαν ωστόσο σε όλα τα σπίτι, αλλά μόνο στα εύπορα νοικοκυριά), σκαμνιά, σκαφίδες,
φτυάρια του ξυλόφουρνου, εργαλεία αγροτικής καλλιέργειας και επεξεργασίας των προϊόντων, ζυγός, αλέτρι εννοείται όλα  χειροποίητα.
Αλλωστε στο Λαογραφικό Μουσείο μπορείτε να δείτε τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί τεχνίτες μαραγκοί, αλλά και στάμνες και πιθάρια και σαμάρια και ίγκλες και καπιστράνες που χρησιμοποιούνταν τότε που ο γάιδαρος δεν ήταν είδος προς εξαφάνιση, αντίθετα κάθε σπίτι είχε τουλάχιστον έναν.
Σε λίγο θα στηθεί και ο αργαλειός καθώς η πλήρης εξάρτησή του έχει μεταφερθεί στο χώρο του μουσείου.
Εκτός από τα αμιγώς λαογραφικά εκθέματα, ξεχωριστή θέση κατέχει η έκθεση έντυπου υλικού και φωτογραφιών από τη ζωή και τη δράση του πρώτου ιεραπόστολου στην Αφρική Χρυσόστομου Παπασαραντόπουλου που γεννήθηκε στο Βασιλίτσι το 1903 (και κοιμήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1972 στην Κανάνγκα του Κογκό, όπου και τάφηκε)
Στο Λαογραφικό Μουσείο του Βασιλιτσίου φιλοξενείται ακόμα η πλούσια βιβλιοθήκη του καταργηθέντος δημοτικού σχολείου καθώς και μια προθήκη με τα όργανα Χημείας που έκαναν τα πειράματά τους κάποτε οι μαθητές.
Παλιές χειροτεχνίες των μαθητών και φωτογραφίες τους, παλιές ομαδικές φωτογραφίες των συγχωριανών αλλά και φωτογραφίες από όλη την περιοχή του Βασιλιτσίου και ιδιαίτερα από τα ιστορικά μνημεία. Ξεχωρίζουν οι Αγιοι Ανάργυροι στη Φανερωμένη και το βυζαντινό ερειπωμένο κτίσμα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 14ου αιώνα στην περιοχή Σέλιτσα όπου είχαν αρχίσει ανασκαφές πριν 5 χρόνια, μέρη των οποίων εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.


NEWSLETTER