Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012 10:58

Ελευθερία Αρβανιτάκη: "Δεν υπάρχουν μυστικές συνταγές στην τέχνη"

Γράφτηκε από την

Να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά μας προτρέπει η Ελευθερία Αρβανιτάκη που τη Δευτέρα θα βρεθεί στην Καλαμάτα για μια συναυλία μαζί με τον Μπάμπη Στόκα.
Η γνωστή ερμηνεύτρια μας μίλησε γι' αυτή τη συνεργασία και την καλλιτεχνική χημεία που αναπτύσσεται επί σκηνής, καθώς και για την πορεία της και τις αναζητήσεις της στο χώρο της μουσικής στην Ελλάδα και αλλού.

- Ακόμα μια φορά στην Καλαμάτα, μετά από πολύ καιρό, αλλά με "ντόπια" παρέα!
«Ερχομαι στην Καλαμάτα σχεδόν από τότε που ξεκίνησα αν και δεν έχω κάνει και πολλές συναυλίες εκεί. Γνωρίζω όμως πολύ καλά την πόλη, έχω φίλους εκεί και ένας απ' αυτούς τώρα είναι και ο Μπάμπης Στόκας. Το ότι κατάγεται από κει ο Μπάμπης έχει και μια μεγαλύτερη γλύκα γιατί δεν πάω απλώς σε ένα μέρος να παίξω, αλλά στην πατρίδα ενός συναδέλφου που ανεβαίνουμε μαζί στη σκηνή».

- "Με χίλιες δυο εικόνες στο μυαλό"  ο τίτλος αυτής της συναυλίας σας. Τι θα περιλαμβάνει;
«Είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος. Ξέρετε ο καθένας για το κάθε τραγούδι κουβαλάει εικόνες δικές του και εικόνες κουβαλάμε κι εμείς που είμαστε πάνω στη σκηνή. Είναι ένας λατρεμένος στίχος από το Διονύση Σαββόπουλο που τον δανείστηκα για να περιγράψω ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει πάνω σε μια σκηνή. Οι εικόνες που μας φέρνουν τα τραγούδια από το παρελθόν ή από το παρόν. Είναι ένα πρόγραμμα που βγήκε πολύ αυθόρμητα και τελικά τραγουδάμε τις αγάπες μας! Ανταλλάσσουμε τραγούδια, μοιραζόμαστε τραγούδια γιατί είμαστε αρκετή ώρα μαζί πάνω στη σκηνή. Ξέρετε η συνεργασία μου με τον Μπάμπη δεν είναι από τις αυτονόητες, αντίθετα έκπληξη δημιούργησε σε όσους άκουσαν ότι θα πάμε μαζί σε συναυλίες. Ομως στη μουσική όλα μπορείς να τα μπλέξεις, όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει χημεία πάνω στη σκηνή κι αυτό με τον Μπάμπη υπάρχει».

- Εχει μυστική συνταγή η κορυφή;
«Δεν υπάρχουν στην τέχνη μυστικές συνταγές κι αν προσπαθήσει κάποιος να εφεύρει κρατούν πολύ λίγο και το αποτέλεσμα σβήνει σαν πυροτέχνημα. Νιώθω απλώς ότι είμαι ειλικρινής σε ό,τι κάνω και έχω ένα διάλογο με το κοινό κι αυτό είναι που κρατάει νομίζω αυτή τη ζωντάνια. Είναι ξέρετε μαγικά πράγματα αυτά, δεν εξηγούνται».

- Διαπιστώνετε καλλιτεχνικές αλλαγές στην πορεία σας με την πάροδο των χρόνων; 
«Δεν υπάρχει αλλαγή από τη μια και από την άλλη, αλλαγή υπάρχει κάθε μέρα στους ανθρώπους της τέχνης. Είναι μια τέχνη που έχει να κάνει με πολύ κόσμο, κι όχι μόνο αυτόν που σε ακούει, αλλά κι αυτόν που συνεργάζεσαι. Αυτό ακριβώς είναι και η μέθεξη της τέχνης ότι όλα αλλάζουν, ούτε καν οι 12 μήνες του χρόνου δεν μένουν ίδιοι».

- Εξακολουθείτε να "ψάχνετε" τις μουσικές συνεργασίες σας και εκτός Ελλάδας;
«Επειδή ταξιδεύω πολύ στο εξωτερικό και συναντάω αρκετούς ανθρώπους της τέχνης, τελικά διαπιστώνω ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να συνεργαστείς όταν κάποιος γνωρίζει τη δουλειά σου. Συναντιέσαι με κάποιους ανθρώπους, μπορεί και τυχαία, παίζεις μαζί τους και έτσι κάπως γίνονται οι συνεργασίες. Για παράδειγμα εκείνη η συνεργασία με τον Χαβιέ Λιμόν έγινε όταν εγώ ήμουν στην Ισπανία και εκείνος ήρθε μέσω φίλων να δει τη συναυλία και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μαζί έναν δίσκο. Βέβαια τώρα στα χρόνια που ζούμε, είναι όλα πιο δύσκολα…».

- Εχει επηρεάσει η κρίση και σ' αυτό το επίπεδο;
«Βεβαίως γιατί η κρίση δεν είναι μόνο για μια ομάδα αλλά για όλους μας, όχι μόνο ως Ελληνες αλλά και ως πολίτες της Ευρώπης. Για την Ισπανία για παράδειγμα -επειδή πηγαίνω εκεί αρκετά χρόνια και θα ξαναπάω τον Οκτώβριο-
είναι επίσης δύσκολη η κατάσταση».

- Δεν θα μας κάνει, λέτε, καλύτερους ανθρώπους η κρίση;
«Οχι, αντίθετα πιστεύω πως ό,τι έχει ο καθένας μέσα του θα βγάλει. Αν έχει βία θα βγάλει βία, αν έχει αλληλεγγύη για το συνάνθρωπο θα γίνει πιο αλληλέγγυος».

- Ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε στον κόσμο της Καλαμάτας;
«Το "Δυνατά" γιατί και δύναμη πρέπει να έχουμε και να μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά».


* Η συναυλία θα γίνει τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας στις 9.30 μ.μ.
Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, Hondos Center, Video Club Moovies και σε επιλεγμένα σημεία σε Κορώνη, Πύλο, Μεσσήνη, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους.
Η τιμή του εισιτηρίου στην προπώληση είναι 12 ευρώ και στην είσοδο 15 ευρώ.