Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 20:47

Συνάντηση κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Λακωνίας με αντιπροσωπεία των Πυροσβεστών

Γράφτηκε από την

 

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Λακωνίας αποτελούμενη από τους Αραχωβίτη Σταύρο, πρ. Βουλευτή, Μπουλούμπαση – Μπασκουρέλου Άβα και Φραγγή Πανάγο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Λακωνίας, συναντήθηκε στις  29/8/2012 με αντιπροσωπεία Πυροσβεστών από την Λακωνία με σκοπό την ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος καθώς και για την εξέλιξη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

Από την συζήτηση διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα:

Διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα στον Τομέα της Υγιεινής και Ασφάλειας στην εκτέλεση της εργασίας του Πυροσβέστη. Τούτο έγκειται σε 2 βασικά ζητήματα΅

 Υπερβολικές ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, γεγονός που έχει ανακύψει από την συνεχή επιφυλακή που έχει επιβληθεί καθώς διαπιστώνεται αδυναμία συντονισμού και διαχείρισης των συμβάντων από την μία και έλλειψη προσωπικού και μέσων κατάσβεσης από την άλλη. Οι υπερβολικές ώρες εργασίας έχουν οδηγήσει το προσωπικό σε παρατεταμένη κόπωση με συνέπεια την μείωση του αξιόμαχου του Σώματος με πιθανά τραγικά αποτελέσματα στην σωματική ακεραιότητα των Πυροσβεστών.

Ελλιπής συντήρηση των οχημάτων, με αποτέλεσμα αυτά να αποτελούν κίνδυνο τόσο κατά την κίνηση προς το συμβάν όσο και κατά την διαδικασία της κατάσβεσης, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού. Να σημειωθεί πως τα οχήματα, τα οποία αποτελούν το εργαλείο προστασίας του πολίτη και της περιουσίας του αλλά ταυτόχρονα μεταφέρουν ανθρώπινες ζωές, δεν υποχρεούνται να ελεγχθούν από ΚΤΕΟ (!).

Στον τομέα του συντονισμού και της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, καταδείχθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα:

Η συνεχής επιφυλακή, όπως αναφέρθηκε,  οφείλεται τόσο σε έλλειψη προσωπικού και μέσων, επίγειων και εναέριων, όσο και στην αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών αλλά και του τρόπου διαχείρισης των Δασικών Πυρκαγιών. Στον τομέα της διαχείρισης των Δασικών Πυρκαγιών, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο Δασοπροστασίας το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και την Δασική Υπηρεσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας αλλά και επιστημονικούς Φορείς όπως το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε) και άλλους.

Επισημάνθηκε η τραγική έλλειψη προσωπικού η οποία αναδεικνύεται σε μείζον θέμα καθώς οι οργανικές θέσεις μειώνονται ενώ ταυτόχρονα προσλαμβάνεται μη ειδικευμένο  προσωπικό με διάφορες σχέσεις εργασίας και επιχειρησιακή ικανότητα και εκπαίδευση.

 Διαπιστώθηκε η αδυναμία ισότιμης αξιοποίησης των 5ετών πυροσβεστών, οι οποίοι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα από την υπηρεσία με αποτέλεσμα να αποσυντονίζουν το διοικητικό έργο από το να αποτελούν λύση. Ο θεσμός των 5ετών αποτελεί άλλη μια μορφή ελαστικής εργασίας η οποία κρατά σε ομηρία έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων ενώ ταυτόχρονα δεν συμβάλει ουσιαστικά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σώματος. 

Ως αναφορά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

Η κυβέρνηση αξιοποιεί στο έπακρο  το επικοινωνιακό παιχνίδι με την συνδρομή των ΜΜΕ που ελέγχει για τα λεγόμενα Ειδικά Μισθολόγια που αναμασά η κυβέρνηση είναι ένα επιχείρημα στην λογική του «Διαίρει και Βασίλευε» που επιβάλλετε  τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Οι καθαρές αποδοχές ενός κατώτερου στελέχους με 4 έτη υπηρεσίας, παντρεμένου, ανέρχονται σε μόλις 687€ ενώ για ανώτερο στέλεχος με 21 χρόνια υπηρεσίας, παντρεμένο με 2 παιδιά, φτάνει στα 1412€!

Οι περικοπές οι οποίες οριστικοποιούνται τούτες τις μέρες από το Οικονομικό επιτελείο έρχονται μετά την κατάργηση αρκετών επιδομάτων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Στο επικοινωνιακό παιχνίδι εντάσσεται και η ρητορική περί μαχίμων και μη που αναπτύσσει η Τρικομματική κυβέρνηση. Ως μάχιμους θεωρούν μόνο τους υπηρετούντες στην ΕΜΑΚ, ένα σώμα 300-500 πυροσβεστών για να αφήσουν έξω όλους τους άντρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος που αγωνίζονται καθημερινά σε δασικές και αστικές πυρκαγιές, σε πλημμύρες, σε τροχαία κλπ. Τούτο συνιστά κατάφορη κοροϊδία τόσο για τους υπηρετούντες στην Πυροσβεστική όσο και για την νοημοσύνη των πολιτών. 

Τέλος διαπιστώθηκε το τραγικό γεγονός πως οι επιπλέον ώρες απασχόλησης στην γενική επιφυλακή ή σε συμβάντα, δεν πληρώνονται αλλά μένουν ως χρωστούμενα ρεπό από την υπηρεσία! Ο συνδυασμός της συσσώρευσης υπερβολικού αριθμού ωρών υπερεργασίας και η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει σε ασφυξία το Σώμα, με αποτέλεσμα στον νομό Λακωνίας, για παράδειγμα, οι οφειλόμενες ώρες να ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες!

Συμπερασματικά καταλήγουμε στο γεγονός πως η ακολουθούμενη Μνημονιακή Πολιτική που επιβάλλεται από την Τρόικα εσωτερικού που κυβερνά σήμερα την χώρα, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, οδηγεί τον κλάδο σε απαξίωση, καθιστά τον πολίτη ανασφαλή ενώ ταυτόχρονα μειώνει το ηθικό και το αξιόμαχο των ένστολων. 

Για όλα τούτα ερωτάται το αρμόδιο Υπουργείο, έως που έχει σκοπό να φτάσει την απαξίωση και την κατρακύλα που έχει δρομολογήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα. Μήπως προετοιμάζει την αδειοδότηση ιδιωτικού φορέα  Πυρόσβεσης, στον βωμό της ιδιωτικοποίησης των πάντων;

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. ΛΑΚΩΝΙΑΣ