Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 06:22

Οι επαγγελματίες ζητούν: "Να μην αλλοιωθεί η Παραλία στον προλιμένα της Καλαμάτας"

Γράφτηκε από την

"Λιμάνι έχουμε, τουρίστες να μας φέρουν" λένε επαγγελματίες στο ύψος της παραλιακής, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η νέα  μαρίνα και δηλώνουν αντίθετοι στην όποια επέμβαση αλλοιώσει την ομορφιά της περιοχής.
Χωρίς να έχουν ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το τι σχεδιάζεται μεταξύ ΝΟΚ και "Κοιλάκου", τονίζουν πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία η ομορφιά της φύσης που απολαμβάνουν οι λουόμενοι και οι περαστικοί εδώ και πολλές δεκαετίες. Αντιπροτείνουν ενδεχόμενη επέκταση της υπάρχουσας μαρίνας, αξιοποίηση του λιμανιού και διαφημιστική προβολή από τη μεριά του δήμου για να προσελκύσει επισκέπτες στην πόλη καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο Παναγιώτης Μπάκας δηλώνει εντελώς αντίθετος στα όσα σχεδιάζονται. "Μην τρελαθούμε! Οχι να τους αφήσουμε να επιχώσουν τη θάλασσα και να κατασκευάσουν κτήριο. Τι πράγματα είναι αυτά! Είμαι αρνητικός σε όλα αυτά όπως παρουσιάζονται".
Η Χαρίκλεια Μανέττα τονίζει πως μόνο αν επρόκειτο να γίνει κάτι όμορφο και λειτουργικό θα το συζητούσε. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνει την ανάγκη να κληθούν σε διάλογο οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι, πριν προχωρήσει η όποια διαδικασία.
Η Ναταλί Γιαννοπούλου είναι της άποψης: "Να αφήσουν τη θάλασσά μας ήσυχη και καθαρή και να δουν τι μπορούν να κάνουν για να φέρνουν τουρισμό καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια και τις μεγάλες ιδέες και ας φροντίζουν κάθε πρωί να καθαρίζουν την παραλιακή για να ευχαριστιόμαστε το μπάνιο μας και τον τουρισμό μας". Οπως σχολιάζει, θα μπορούσαν ίσως να βελτιωθούν οι υποδομές του λιμανιού ώστε να εξυπηρετούνται 2 - 3 κρουαζιερόπλοια την εβδομάδα, ενώ επισημαίνει πως η Καλαμάτα έχει ήδη μαρίνα για να φιλοξενεί τα μικρότερα σκάφη. Για την προσέλκυση επισκεπτών καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς προτείνει οι επαγγελματίες να κάνουν προσφορές και ο δήμος να διαφημίσει την περιοχή, έτσι όπως πραγματικά της αξίζει, για να δουλεύει με τουρισμό όχι μόνο 2 μήνες, αλλά 8 με 12 μήνες το χρόνο. Για τα υπόλοιπα σχέδια που ακούει, μεταξύ των οποίων και η νέα… μαρίνα, κρατάει μικρό καλάθι, αφού δε μπορεί να γνωρίζει τα θετικά και τ΄ αρνητικά. Αλλωστε λέει πως σχετικά πρόσφατα άκουγε πως στην εν λόγω περιοχή θα γινόταν θαλάσσιο πάρκο… Σε κάθε περίπτωση πάντως και η ίδια επιμένει πως η γνώμη των κατοίκων και των επαγγελματιών θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψη πριν προχωρήσει η διαδικασία για να γίνει κάποιο έργο.
Η Μαρία Μαυροειδέα λέει πως η Καλαμάτα έχει μαρίνα, ενώ όλη η περιοχή είναι ένας κρυφός παράδεισος τον οποίο πολλοί ξένοι δε γνώριζαν πριν επισκεφτούν τον τόπο μας. Προτείνει, εάν υπάρχουν τα λεφτά για τη νέα… μαρίνα, να τα ρίξουν οι αρμόδιοι φορείς στη διαφήμιση του τόπου μας για να τον γνωρίσουν ακόμα περισσότεροι ξένοι, αφού αποδεδειγμένα όποιος έρχεται εδώ λατρεύει τον τόπο μας και τον κάνει και δικό του τόπο. "Το θέμα είναι να έρθουν εδώ. Λιμάνι δε χρειαζόμαστε, έχουμε. Πρέπει όμως να κρατήσουμε την παράδοσή μας και να είμαστε καθαροί". Επισημαίνει ακόμα πως: "Θα ήταν κρίμα να χαλάσουν αυτό το υπέροχο τοπίο. Κι εγώ μικρή στο λιμάνι έκανα μπάνιο. Δεν έχω δει σε άλλη περιοχή κόσμο να κάνει μπάνιο μέσα στο λιμάνι. Ολοι οι επαγγελματίες προσπαθούμε να κρατάμε καθαρό το χώρο, βλέπουμε οικογένειες να κάνουν πικνίκ και τα παιδιά να παίζουν όλη μέρα… Αν κάνουν αυτά που παρουσιάζονται, τότε θα χαθεί η παράδοση και η ομορφιά. Το να ρίξουν λεφτά για ένα νέο λιμάνι σε μια εποχή με τέτοια οικονομικά προβλήματα δεν είναι σωστό. Θα ήταν διαφορετικό αν έκαναν μια ανάπλαση, όπως έχουν κάνει στο τμήμα από Ακρίτα μέχρι Φαρών, με την προϋπόθεση να διατηρούσαν την αμμουδιά". Για τα σκάφη λέει πως και τα κρουαζιερόπλοια και τα κότερα που ήρθαν φέτος στην Καλαμάτα εξυπηρετήθηκαν μια χαρά. Οι επισκέπτες τους απόλαυσαν τη βόλτα τους στην παραλιακή και τις ομορφιές της, έτσι όπως είναι σήμερα.
Από το κατάστημα του Κ. Κτίστη επίσης επεσήμαναν πως δεν πρέπει να αλλοιωθεί η ομορφιά της περιοχής. Μια μαρίνα ίσως θα έκανε καλό στους επαγγελματίες, όμως σίγουρα λένε πως κάθε τι που θα προχωρήσει μελλοντικά θα πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος όλων.
Ο Νίκος Παπαδόγαμβρος σχολιάζει πως "έχουμε λιμάνι και μένει ανεκμετάλλευτο". Παρατηρεί δε πως μέχρι πρόσφατα άκουγε ότι στην εν λόγω περιοχή θα γινόταν πάρκο, τώρα λέει σκέφτονται μαρίνα… "ό,τι θέλεις ακούς"  σχολιάζει με νόημα.
Η Ευγενία Ντανταβασίλη δουλεύει 20 χρόνια στο ύψος του προλιμένα. "Οι μαρίνες είναι καλές αλλά όχι για εδώ. Να τις κάνουν αλλού. Εδώ έχουμε φυσικό περιβάλλον και δεν το χαλάμε. Εμείς εδώ καθαρίζουμε και φτιάχνουμε, δεν έχουμε μάθει να χαλάμε αυτό που έχουμε και είναι και ωραίο και καλό. Μην κάνουν κι εδώ τα λάθη που έκαναν άλλοι σε νησιά και τα κατέστρεψαν" επισημαίνει κοιτώντας τα πιτσιρίκια που παίζουν ανάμεσα στα δέντρα.

 

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια