Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 09:21

Παραλίγο να βυθιστεί το πλοίο "Amanda"

Γράφτηκε από την
Παραλίγο να βυθιστεί το πλοίο "Amanda"

 

ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Παραλίγο να βυθιστεί χθες μέσα στο λιμάνι της Καλαμάτας το κατασχεμένο φορτηγό πλοίο "Amanda". Εβαλε νερά από δυο ρήγματα και πήρε επικίνδυνη κλίση. Η κινητοποίηση των αρχών και η άντληση μεγάλης ποσότητας νερού έφεραν προσωρινά αποτέλεσμα, όμως ο κίνδυνος βύθισης του πλοίου παραμένει μεγάλος. Εγκαιρα ξεκίνησε πάντως η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκλήθηκε από την άντληση υδάτων, όταν βγήκαν στη θάλασσα λάδια και πετρέλαιο από το μηχανοστάσιο.

Το πλοίο "Amanda" βρίσκεται ήδη 9 χρόνια δεμένο στην Καλαμάτα, και μαζί με το επίσης κατασχεμένο "Νίσυρος" και το ρυμουλκό "Μίμης" αποτελούν "βόμβες" για το λιμάνι. Μετά από αρκετούς άγονους διαγωνισμούς, το Λιμενικό Ταμείο ξεκίνησε πρόσφατα νέα διαδικασία επίσπευσης της εκποίησής τους. Σύμφωνα με το λιμενάρχη πλοίαρχο Κων. Λαμπρόπουλο και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σταύρο Παπαχρήστου, σήμερα πιθανότατα θα ενημερωθεί ο εισαγγελέας, καθώς εκτιμούν πως πρέπει να αρθεί η γραφειοκρατία που προκαλούν οι συντηρητικές κατασχέσεις, για να προχωρήσει η διαδικασία της εκποίησής τους, σε χαμηλή τιμή. Αλλωστε, τα πλοία προορίζονται μόνο για διάλυση (scrap). 

Το "Amanda" έχει κατασχέσεις από τους εργαζόμενους, από το ΝΑΤ και από ιδιώτες. Οι μέχρι τώρα διαγωνισμοί για την εκποίησή του έχουν αποβεί άγονοι λόγω της υψηλής τιμής, καθώς διεκδικούν αρκετοί μερίδιο. Η κλίση που πήρε το πλοίο χθες σήμανε συναγερμό, λόγω των μεγάλων κινδύνων που εγκυμονεί το ενδεχόμενο βύθισής του στο λιμάνι - ενώ δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που παρατηρώντας την επιχείρηση των λιμενικών σχολιάζαν πως πρέπει να παρέμβει η Δικαιοσύνη. 

Εχοντας δει τον κίνδυνο βύθισης των τριών πλοίων, την άνοιξη οι αξιωματικοί του Λιμεναρχείου έκαναν επιθεώρηση και διαπίστωσαν την επικινδυνότητα, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το Λιμενικό Ταμείο που συγκρότησε αρμόδια επιτροπή. 

Από τη μεριά του ο λιμενάρχης Κ. Λαμπρόπουλος, μιλώντας μας χθες σχολίασε πως η απομάκρυνση των κατασχεμένων από το λιμάνι ήταν το πρώτο του μέλημα απ' όταν ανέλαβε, όμως η συντηρητική κατάσχεση  καθυστερεί τη διαδικασία. Από την υπηρεσία του πάντως έχουν γίνει επιθεωρήσεις, έχει επισημανθεί η επικινδυνότητα και ήδη έχει αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σταύρος Παπαχρήστου μας ενημέρωσε πως την περασμένη εβδομάδα είχε συναντήσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας και ξεκίνησε η διαδικασία για τον πλειστηριασμό των πλοίων σε χαμηλή τιμή για scrap, κι ευελπιστεί πως τώρα θα υπάρξει ενδιαφέρον. 

 

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η κλίση που πήρε το "Amanda" από τα νερά που μπήκαν στο μηχανοστάσιο έγινε ορατή χθες το πρωί από λιμενικούς και άμεσα ξεκίνησε η προσπάθεια άντλησης, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής. Παράλληλα τοποθετήθηκε ειδικό πλωτό φράγμα για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα λάδια και το πετρέλαιο που έπεσαν στη θάλασσα, ενώ τοποθετήθηκαν ειδικές πετσέτες, "λουκάνικα" και "περούκες" για την απορρόφησή τους - τα οποία μετά την απομάκρυνσή τους από το νερό θα παραληφθούν από ειδική εταιρεία. 

Χθες αργά το απόγευμα αναμενόταν ειδικό συνεργείο από την Αθήνα για την απορρύπανση της θάλασσας, ενώ γινόταν προσπάθεια αποκατάστασης των δύο μικρών ρηγμάτων στο πλοίο.

Στην όλη προσπάθεια συνέβαλαν μεταξύ άλλων λιμενικοί, εργαζόμενοι του Λιμενικού Ταμείου, της ΔΕΥΑΚ και αργά το απόγευμα συνέδραμε την προσπάθεια και η εθελοντική ομάδα «Γαία». Στην επιχείρηση συμμετείχαν ακόμα το σκάφος του Λιμενικού και η λάντζα των ναυτικών πρακτόρων.

 


NEWSLETTER