Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 18:54

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για το Εφετείο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για το Εφετείο Πελοποννήσου

 Επιστολή μέσω της οποίας ζητά να γίνει σύσκεψη στην οποία θα παρίστανται τόσο εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Αρκαδίας, οι πέντε δήμαρχοι του νομού, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο αντιπεριφερειάρχης, οι τοπικοί βουλευτές και οι δικηγόροι της Αρκαδίας, προκειμένου να συζητήσουν και να διαμορφώσουν μια ενιαία γραμμή για το που θα πρέπει να εδρεύει το Εφετείο Πελοποννήσου για να τη γνωστοποιήσουν εν συνεχεία και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, απέστειλε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Το ακριβές κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Μια από τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με σκοπό την περιστολή των κρατικών δαπανών είναι και η συγχώνευση των Εφετείων της χώρας.

Μια από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι τα Εφετεία Τρίπολης, Καλαμάτας και Ναυπλίου να συγχωνευθούν σε ένα, υπό την ονομασία Εφετείο Πελοποννήσου.

Ωστόσο, ερωτηματικά και μεγάλη συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει για το που θα εδρεύει το εν λόγω Εφετείο.

Ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Γεώργιος Μικρούδης, με ανάρτησή του στο μπλογκ dikastisblogspot.com, προτείνει, παραθέτοντας ατράνταχτα επιχειρήματα, την κατάργηση των Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας, με ταυτόχρονη ίδρυση εφετείου στην Τρίπολη, τη διοικητική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στην πρόταση αυτή, που φαντάζει λογική και ρεαλιστική, καθώς η Τρίπολη βρίσκεται ανάμεσα στο Ναύπλιο και την Καλαμάτα, ωστόσο, προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, τόσο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας (ΔΣΚ), όσο και οι βουλευτές, Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, Αργολίδας της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός και Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΔΣΚ, μέσω επιστολής, με άκρως υβριστικό τρόπο επιτίθεται στον κ. Μικρούδη, υπερασπιζόμενος τα «δίκαια» των δικηγόρων Καλαμάτας. Την εν λόγω επιστολή υιοθέτησε και ο κ. Πετράκος και κατέθεσε επί του θέματος ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Από την πλευρά του ο κ. Ανδριανός με πιο κόσμιο τρόπο ρωτά και αυτός τον υπουργό περί της «ανιστόρητης πρότασης Μικρούδη», «που τολμά» να ζητήσει την κατάργηση του Εφετείου Ναυπλίου και τη μεταφορά του στην Τρίπολη. Τέλος, ο κ. Μανιάτης έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, μέσω της οποίας ρωτά ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα Εφετεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου.

Μέχρι στιγμής οι μόνοι που δεν έχουν αντιδράσει είναι οι φορείς της Αρκαδίας. Ούτε για το Εφετείο Πελοποννήσου, ούτε για το Ειρηνοδικείο Κοντοβάζαινας. Η κατάσταση, όμως, δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της.

Τόσο ο επικεφαλής της κυβέρνησης, Αντώνης Σαμαράς πρέπει πιεστεί να πάρει μια απόφαση ως πρωθυπουργός και όχι ως βουλευτής επαρχίας, όσο και οι δικηγορικοί σύλλογοι Σπάρτης, Γυθείου και Κορίνθου να πιεστούν να εκφράσουν την άποψή τους για το που επιθυμούν και το που θεωρούν ότι είναι ορθότερο να εδρεύει το Εφετείο Πελοποννήσου.

Απαραίτητο, κρίνεται, εν προκειμένω, να αναλάβει πρωτοβουλία και η περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η Αρκαδία ολόκληρη, από την περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Κοντοβάζαινας, μέχρι την περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Πρασιών, πρέπει να δωσιδικεί στην Αρκαδία.

Για το σκοπό αυτό θεωρώ ότι το ορθότερο σε πρώτη φάση είναι με πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου Αρκαδίας να συγκληθεί μια σύσκεψη, παρουσία των τοπικών βουλευτών, του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, του αντιπεριφερειάρχη Ευάγγελου Γιαννακούρα, των δημάρχων του νομού, του Δ.Σ. Αρκαδίας και των φορέων.

Περιμένω το συντομότερο δυνατό την απάντησή σας για τον ακριβή τόπο και χρόνο που θα γίνει η συνάντηση, ώστε να γνωρίζει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης τη θέση της Αρκαδίας».

Η επιστολή εστάλη στους: Βουλευτή Αρκαδίας της ΝΔ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κωνσταντίνο Ζαχαριά, περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρο Τατούλη, αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, κ.Ευάγγελο Γιαννακούρα, δήμαρχο Γορτυνίας, κ. Ιωάννη Γιαννόπουλο, δήμαρχο Τρίπολης, κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη, δήμαρχο Μεγαλόπολης, κ. Παναγιώτη Μπούρα, δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, κ. Ιωάννη Μαρνέρη, δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, κ. Μανώλη Σκαντζό, καθώς και στον Δικηγορικό Σύλλογο Τριπόλεως.

 

Από το Γραφείο Τύπου το Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου


NEWSLETTER