Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 17:56

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Περικλής Μαντάς για τα πυροδάνεια

Γράφτηκε από την
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Περικλής Μαντάς για τα πυροδάνεια

 

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια σειρά ανακοινώσεων στον τοπικό τύπο, με θέμα το καίριο ζήτημα της ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων. Καταρχήν συμφωνούμε όλοι, πως η ρύθμιση αυτών των δανείων είναι επιβεβλημένη, ειδάλλως εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας θα οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία λόγω της ύφεσης που διανύει η τοπική μας οικονομία. Λόγω της κρισιμότητας του θέματος, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να γνωρίζουν την πραγματικότητα η οποία είναι η εξής:

Τα πυρόπληκτα δάνεια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο, τα οποία είναι στην αρμοδιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας κ. Σταϊκούρα και για τα οποία έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ρύθμισης τους και τα μη εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο, τα οποία είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομίας κ. Στουρνάρα, για τα οποία εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υπάρξει και για αυτά ρύθμιση αποπληρωμής τους.

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Σκέντζο, Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Οικονομίας, μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει οριστική απόφαση για την μη ρύθμιση των δανείων αυτών και ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή η ρύθμιση, αφού είναι υποχρέωση τους να υπάρξει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και με υπηρεσιακούς παράγοντες. Σε λίγες ημέρες, το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

Στο δελτίο τύπου του Πρωθυπουργικού Γραφείου στις 29/06/2012, αναφέρεται ξεκάθαρα και δεν «χωρούν» παρερμηνείες, η βούληση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την διευθέτηση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

Κάθε άλλη συζήτηση για την στάση του Πρωθυπουργού, κάθε φωνή διαμαρτυρίας για ολιγωρία της κυβέρνησης, κάθε «εκβιαστική» επιστολή με χρονοδιάγραμμα απάντησης, αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων εις βάρος των δοκιμαζόμενων επιχειρήσεων του νομού μας.

Και όλα αυτά στην πιο δύσκολη στιγμή για την χώρα και την κυβέρνηση, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη μια γιγαντιαία διαπραγμάτευση για την πορεία της Πατρίδας μας.

Οφείλουμε λοιπόν όλοι να αναγνωρίσουμε, θεσμικοί παράγοντες και μη, πως έχει παρέλθει η εποχή που με πυροτεχνήματα μπορούμε να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη.

Η πίεση προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων για θέματα που αφορούν την τοπική μας κοινωνία είναι θεμιτή και επιβεβλημένη. Όμως ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και η επιλεκτική ενημέρωση, παραπέμπουν σε εποχές του πολιτικού μας συστήματος που έχουν καταδικαστεί από τους πολίτες.

 

 

Περικλής Μαντάς

Πρόεδρος

ΝΟ.Δ.Ε. Μεσσηνίας


NEWSLETTER