Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011 21:28

Η καθημερινότητα, πρώτη προτεραιότητα για τον αντιδήμαρχο Ευρώτα Δημ. Διαμαντάκο

Γράφτηκε από την

«Η καθημερινότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και η προτεραιότητα για το Δήμο Ευρώτα», τονίζει στην "Ε" ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Διαμαντάκος. Δηλώνει αισιόδοξος για τον "Καλλικράτη", για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των σκουπιδιών. Επισημαίνει την ανάγκη για καθαρισμό της κοίτης του Ευρώτα σε ετήσια βάση και σημειώνει ως έργα προτεραιότητας τους περιφερειακούς δρόμους σε Σκάλα και Βλαχιώτη και την άρδευση του κάμπου του Ευρώτα.

- Ησασταν δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος την προηγούμενη 4ετία στο Δήμο Σκάλας. Ποια είναι η διαφορά του νέου Δήμου Ευρώτα με το Δήμο Σκάλας;
«Σίγουρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, γιατί ξεφεύγουμε από τους 7.000 και φθάνουμε περίπου στους 20.000 κατοίκους. Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται ανάλογα και οι απαιτήσεις είναι ανάλογα πολλαπλασιασμένες».

- Πιστεύετε στο θεσμό του "Καλλικράτη"; Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης;
«Πιστεύω στο θεσμό του "Καλλικράτη" με την έννοια ότι ένας δήμος με τέτοια ισχύ από πλευράς πληθυσμού κι έκτασης θα έχει τη δύναμη να διεκδικήσει περισσότερα και ανάλογα μ’ αυτά που του ανήκουν. Και όταν υπάρχουν συνενωμένοι δήμοι που απασχολούν τα ίδια προβλήματα, υπάρχουν οι ίδιες καλλιέργειες και αποσκοπούν σε κοινές λύσεις, πρέπει πλέον ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο με μεγαλύτερη δύναμη να διεκδικήσουν αυτά που πρέπει».

- Δε σας προβληματίζει αυτό που λένε ότι θα χαθεί η εγγύτητα, ο δήμαρχος δε θα είναι κοντά σ’ όλους τους δημότες;

«Αν πάρουμε τις μεγάλες πόλεις που κατά το παρελθόν ο δήμαρχος ήταν δήμαρχος σε 30.000 – 50.000 κατοίκους, δεν είχε πάψει και η λειτουργία του δήμου ή η εξυπηρέτηση των δημοτών από το δήμο. Σε ανάλογο βαθμό θα συμβεί και δω. Πλην όμως κάθε τόπος, κάθε χωριό μικρότερο ή μεγαλύτερο ή πόλη θα έχει τους ανθρώπους του, το τοπικό συμβούλιο, θα αναφέρει τα προβλήματά του. Και στη συνέχεια όπου χρειάζεται ο δήμαρχος, σα δήμαρχος θα δίνει το παρών».

- Δε σας φοβίζει η οικονομική κρίση και η περίπτωση εξαιτίας της να μη δοθούν οι ανάλογοι πόροι;
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Ομως, οι 5 καποδιστριακοί δήμοι διαθέτουν κάποιον εξοπλισμό. Ενιαία πλέον αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να επιλύσει πολλά προβλήματα. Ο Δήμος Σκάλας είχε 2 μηχανήματα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες. Τώρα με τη συνένωση των 5 δήμων έχουμε 10 μηχανήματα. Μπορεί με τον κατάλληλο χειρισμό να εξυπηρετήσουν περιστασιακά χρονικά όλους τους πρώην δήμους. Στη συντήρηση ενός δρόμου δε χρειάζεται πλέον ο ιδιώτης. Μπορεί και ο δήμος από μόνος του με τη συγκέντρωση αυτών των μηχανημάτων να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα».

- Είστε υπεύθυνος για την καθαριότητα, του τομέα με τα περισσότερα προβλήματα. Πώς είναι τα πράγματα στο δήμο;

«Ο Δήμος Γερονθρών και ο Δήμος Νιάτων δε διέθεταν υπηρεσία καθαριότητας. Και αναγκαστικά οι άλλοι 3 που είχαν, έπρεπε να επιβαρυνθούν και να επιμεληθούν την καθαριότητα των δύο πρώτων. Αυτό το επιλύουμε προσωρινά με το προσωπικό και με τα οχήματα που διαθέτουμε. Και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε με την πρόσληψη κάποιων ανθρώπων να επιλύσουμε το πρόβλημα της καθημερινότητας. Πλέον όλοι οι σκουπιδότοποι είναι παράνομοι. Οι κάτοικοι βλέπουν το πρόβλημα και δέχονται τα απορρίμματα στους παλιότερους σκουπιδότοπους, ώσπου η Πολιτεία συλλογικά να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα».

- Στηρίζετε τον περιφερειακό σχεδιασμό που παρουσίασε πρόσφατα και στους δημάρχους του νομού σας ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης;
«Στηρίζουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό, όχι ακριβώς 100%, όπως τον παρουσίασε. Θέλουμε μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον να είναι όσο το δυνατόν οι πιο ελάχιστες».

- Είστε και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας. Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, κίνδυνοι πλημμυρών στην περιοχή;
«Κατά το παρελθόν, πρόσφατα το 2007 και το 2004 είχαμε την πλημμύρα του κάμπου του Ευρώτα, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού. Είχαμε μεγάλες καταστροφές. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποια έργα και προωθούμε κάποια έργα στην Περιφέρεια και είμαστε έτοιμοι και προσπαθούμε για καθετί που μπορεί να υπάρξει».

- Ποια έργα πρέπει να γίνουν;
«Το πιο ανώδυνο και το πιο απαραίτητο έργο που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, είναι ο καθαρισμός της κοίτης του Ευρώτα. Στην κοίτη του φυτρώνουν διάφορα φυτά, καλάμια και δέντρα ή γίνονται προσχώσεις, οπότε σε ετήσια βάση θα πρέπει να απομακρύνονται και να ξεριζώνονται τα δέντρα για να είναι ελεύθερη η ροή των υδάτων προς τη θάλασσα».

- Σε ποια έργα θα επικεντρωθείτε, ποια είναι τα έργα προτεραιότητας για τα οποία θα δείξετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον;
«Η δική μου προσπάθεια επικεντρώνεται στην καθημερινότητα. Οσο και αν φαίνεται απλό, η καθημερινότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί από το μεγαλύτερο μέχρι το μικρότερο σε ηλικία πολίτη. Εφόσον επιλύσουμε την καθημερινότητα, τότε μπορούμε να εστιάσουμε σε μεγάλα προβλήματα του Δήμου Ευρώτα».

- Από πλευράς έργων;
«Για τη νέα δημοτική αρχή πέρα από τα απορρίμματα, είναι ο περιφερειακός δρόμος σε Σκάλα και Βλαχιώτη για να εξυπηρετείται η κίνηση με τη νότια Λακωνία. Και μετά έχουμε την άρδευση του κάμπου του Ευρώτα, των τέως Δήμων Σκάλας και Ελους. Η άρδευση δε θα πρέπει να γίνεται με το σημερινό τρόπο, αλλά με κλειστό κύκλωμα, ώστε να έχουμε εξοικονόμηση του νερού. Και αν το πετύχουμε, μπορούμε να φθάσουμε σ’ ένα παλαιότερο αίτημα της μεταφοράς των νερών του Βασιλοποτάμου από τη Σκάλα προς άλλες περιοχές που έχουν πρόβλημα άρδευσης».


Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη