Τετάρτη, 25 Μαϊος 2011 22:13

Εικόνες απ' το παρελθόν: Αξημέρωτα ουρές στο ΙΚΑ για τα κουπόνια εξετάσεων

Γράφτηκε από τον

Επέστρεψαν οι εποχές που οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο κουπόνι, έκαναν... όρθρο έξω από το ΙΚΑ στην Καλαμάτα. Τους 2 τελευταίους μήνες όλο και πληθαίνει ο κόσμος που κυριολεκτικά... αξημέρωτα περιμένει έξω από το κτήριο της οδού Πλάτωνος για να πάρει σειρά, ώστε να μπορέσει να υποβληθεί σε μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις.
Την επιδείνωση της κατάστασης παραδέχεται στην «Ε» και ο Δημήτρης Μαστοράκης, αναπληρωτής διευθυντής της υγειονομικής μονάδας του ΙΚΑ, σημειώνοντας ότι οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, αλλά και διοικητικού προσωπικού έχουν «χτυπήσει κόκκινο» - τη στιγμή μάλιστα που έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ασφαλισμένοι.
Ανακοίνωσε πάντως ο αναπληρωτής διευθυντής ότι -όσον αφορά τις μικροβιολογικές εξετάσεις- από τον Ιούνιο θα λειτουργήσει υπηρεσία ραντεβού για να εξασφαλίζεται η σειρά προτεραιότητας και να περιοριστεί το φαινόμενο με την προσέλευση του κόσμου πριν από την ανατολή του ήλιου...
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι από την επόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία του ακτινοσκοπικού, καθώς επιστρέφει η ακτινοδιαγνώστρια από εκπαιδευτική άδεια. Επίσης βεβαίωσε ότι εξετάσεις υψηλού κόστους -όπως αξονικές, μαγνητικές, μαστογραφίες, τρίπλεξ- διενεργούνται χωρίς πρόβλημα στα δύο συμβεβλημένα με το ΙΚΑ διαγνωστικά κέντρα.
Αναφερόμενος ειδικά στις μικροβιολογικές εξετάσεις, ο Δ. Μαστοράκης εξήγησε ότι το πρόβλημα προκύπτει επειδή από τις 7 προβλεπόμενες θέσεις βοηθών εργαστηρίων (ειδικότητα με ευθύνη και για τις αιμοληψίες) είναι καλυμμένες μόνο οι 3. Ως συνέπεια, τονίζει ο γιατρός, από 120 ασφαλισμένους που εξυπηρετούνταν ημερησίως, τώρα εξυπηρετούνται οι μισοί ή και λιγότεροι, χωρίς πάντως να υπολογίζονται τα έκτακτα περιστατικά στα οποία -όπως είπε ο Δ. Μαστοράκης- δίνεται προτεραιότητα.
«Τόσο ο Στ. Λευθεριώτης παλιότερα, όσο και εγώ από την πλευρά μου, έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τη διοίκηση του ΙΚΑ για τις ελλείψεις, έχουμε προκηρύξει 9 θέσεις γιατρών, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση από τη διοίκηση του ΙΚΑ για την ανταπόκριση στην προκήρυξη αυτή» επισήμανε ο αναπληρωτής διοικητής.
Τις σημαντικότατες ελλείψεις επιβεβαίωσε στην «Ε» και η Ελένη Σταματοπούλου, γραμματέας του Υγειονομικού Συλλόγου ΙΚΑ Καλαμάτας: «Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν αρκεί, ενώ λόγω έλλειψης και διοικητικού προσωπικού συχνά πυκνά, για να εξυπηρετήσουμε την κατάσταση και τον κόσμο κάνουμε και αλλότρια καθήκοντα. Ο σύλλογός μας έχει ενημερώσει τη διοίκηση του ΙΚΑ, έχει στείλει έγγραφα, αλλά δεν είχαμε καμία ανταπόκριση», σημείωσε μεταξύ άλλων.