Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2011 20:05

Ξεκινά αύριο στην Costa Navarino το Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο

Γράφτηκε από την

Ξεκινά αύριο στην Costa Navarino το 49ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου -με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων επιστημόνων αλλά και ξένων, από τουλάχιστον 5 χώρες, ως ομιλητών ή συντονιστών- θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.
Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα γίνει αύριο στις 7.30 το απόγευμα, με ομιλία από τον καρδιολόγο στο «Ωνάσειο» Αθανάσιο Δρίτσα. Ο γιατρός -που παράλληλα είναι συνθέτης και μέλος της Διεθνούς Ενωσης "Μουσική στην Ιατρική" (International Society of Music in Medicine)- θα αναπτύξει το θέμα «Η μουσική ως συμπλήρωμα θεραπείας στη σύγχρονη ιατρική».
Πάντως, οι εργασίες του συνεδρίου -που αποτελεί την κορυφαία ετήσια επιστημονική συνάντηση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ)- θα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, από τις 5 το απόγευμα, με συνεδρίες των τριων ομάδων εργασίας.
Η φετινή συνάντηση, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο καλωσόρισμά του ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της ΕΠΕ Ανδρέας Κωνσταντόπουλος -πρόεδρος και της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας- έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς η ΕΠΕ συμπληρώνει 80 χρόνια παρουσίας και δράσης.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου έχουν προγραμματιστεί -μεταξύ άλλων- συζητήσεις στρογγυλού τραπεζιού, παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών, ενότητες με θέμα «Ρωτήστε τον Ειδικό», κλινικά φροντιστήρια και ενδιαφέρουσες ομιλίες με πρακτικά παιδιατρικά θέματα, από Ελληνες και ξένους εισηγητές.

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Η πρώτη ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με το αντικείμενο «Δερματολογία ή/και Τρέχοντα παιδιατρικά θέματα» με συντονίστρια την Τάλια Τσιβιτανίδου-Κακούρου, παιδίατρο, παιδοδερματολόγο, σύμβουλο Α' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της European Society for Pediatric Dermatology.
Η δεύτερη ομάδα έχει ως αντικείμενο εργασίας «Γαστρεντερολογία - Διατροφή» και τελεί υπό την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, υπεύθυνη Ιατρείου Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, διευθύντρια Α' Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» στην Αθήνα.
Η τρίτη ομάδα θα ασχοληθεί με «Σύγχρονα θέματα εφηβικής υγείας», υπό τον συντονισμό της Αρτέμιδος Κ. Τσίτσικα, λέκτορος Εφηβικής Παιδιατρικής Πανεπιστήμιου Αθηνών, επιστημονική υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) στη Β' Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού».

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Στο πλαίσιο του 49ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία θα απονείμει τρία βραβεία, χρηματικού επάθλου 1.000 ευρώ το καθένα, ως εξής:
α) «Χωρέμειο» έπαθλο, στη μνήμη του Κ. Χωρέμη, σε εργασίες Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίες είναι πρωτότυπες κλινικές ή ερευνητικές μελέτες, έχουν εκπονηθεί στην Ελλάδα, αφορούν το παιδί και δεν έχουν δημοσιευθεί στη χώρα μας ή στο εξωτερικό.
β) Βραβείο στη μνήμη του Σ. Δοξιάδη με θέμα την Κοινωνική Παιδιατρική, σε ερευνητικές εργασίες γενικού και κυρίως κοινωνικού περιεχομένου.
γ) Βραβείο καλύτερης προφορικής ανακοίνωσης, στη μνήμη του καθηγητή Ν. Ματσανιώτη, στην ελεύθερη ανακοίνωση που θα επιλεγεί ως η καλύτερη. Οι βραβευμένες εργασίες θα δημοσιευτούν στο περιοδικό «Παιδιατρική» της ΕΠΕ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ


Μεταξύ των ξένων επιστημόνων που θα μετάσχουν στο συνέδριο, αλλά και θα μιλήσουν σε αυτό, περιλαμβάνονται η Τeresa Bandeira από την Πορτογαλία αντιπρόεδρος της Πορτογαλικής Παιδιατρικής Ενωσης, ο Glenn Berall από τον Καναδά διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο North York του Τορόντο, η Kaja Julge από την Εσθονία πρόεδρος της Εσθονικής Παιδιατρικής Ενωσης, ο Berthold Koletzko από τη Γερμανία καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Μονάχου "Dr von Hauner", η Sibylle Koletzko από τη Γερμανία επίσης επικεφαλής στη μονάδα Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο παιδιατρικό νοσοκομείο "The Dr. v. Haunersches Kinderspital" του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilians στο Μόναχο, καθώς και ο Serafín Málaga από την Ισπανία, πρόεδρος της Ισπανικής Παιδιατρικής Ενωσης.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER