Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 22:16

Αναταράξεις στην πλειοψηφία του Δήμου Οιχαλίας έφερε ο προϋπολογισμός

Γράφτηκε από την

Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται να προκαλέσει στο  εσωτερικό της δημοτικής αρχής Οιχαλίας η καταψήφιση προχθές του προϋπολογισμού ύψους 15,9 εκατ. ευρώ, από τους δημοτικούς συμβούλους Αθανασία Χαντζάρα - Βούρβαχη και Δημήτρη Ηλιακόπουλο. Νωρίτερα η σύμβουλος της πλειοψηφίας Χρυσούλα Ταραντσοπούλου - Βλάχου είχε υποβάλει δήλωση ανεξαρτητοποίησης και είχε αποχωρήσει από την αίθουσα. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός δεν θα είχε περάσει αν δεν είχε ψηφίσει υπέρ ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Παναγιώτης Παπανδρέου.
Χθες, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης μιλώντας στην "Ε" δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο διαγραφών αν οι σύμβουλοι της παράταξής του δεν συνετιστούν με τα λόγια, ενώ απέδωσε τις διαφοροποιήσεις σε μικροπολιτικά παιχνίδια και διάθεση αποφυγής των ευθυνών μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις που έχει να λάβει η δημοτική αρχή για την οικονομική εξυγίανση του δήμου. Ο κ. Μπάμης σχολιάζοντας διάφορα σχόλια που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους, σχετικά με την εγγραφή στον προϋπολογισμό ποσού 25.000 ευρώ για την αγορά υπηρεσιακού αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις του, αφενός το αποσύνδεσε από την στάση των συμβούλων του και αφετέρου σημείωσε ότι πρόκειται για ενδεικτικό ποσό. Αναφορικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης -απόφαση για την οποία ο Φ. Μπάμης επικρίθηκε σκληρά- είπε ότι η αναπροσαρμογή ήταν αναγκαία ώστε να ανταποκριθεί ο δήμος στα τεράστια προβλήματα με τα αντλιοστάσια, ενώ όπως κατήγγειλε στον τ. Δήμο Ανδανίας δεν είχε γίνει καταγραφή και δεν είχε σταλεί λογαριασμός νερού στους δημότες τα τελευταία δύο χρόνια.
Οσο για τη σκληρή κριτική που δέχτηκε και από τους συμβούλους της πλειοψηφίας ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακή στόχευση, ο κ. Μπάμης είπε πως και ο ίδιος θα ήθελε ο προϋπολογισμός να περιλάμβανε περισσότερα έργα αλλά η δύσκολη οικονομική συγκυρία και η αβεβαιότητα όσον αφορά την επιχορήγηση των δήμων από το κράτος, δεν άφησε τα περιθώρια. Επιπλέον όπως είπε τα εξώδικα από εργολάβους και προμηθευτές για παρελθόντα χρέη του δήμου πέφτουν βροχή, οπότε έπρεπε να συνυπολογίσει και την αποπληρωμή αυτών των χρεών, καθώς και των δανείων που είχαν συναφθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη από την πλευρά της σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός φανερώνει ανάγλυφα τη νοοτροπία με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τα δημοτικά θέματα. Δηλαδή όπως εξήγησε με έλλειψη στόχευσης, προγραμματισμού και σχεδίου, ενώ μίλησε και για οργανωτική αδυναμία της δημοτικής αρχής. Τόνισε επίσης ότι στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ορθολογική κατανομή των αναγκών του δήμου και κυρίως δεν δίνει προοπτικές ανάπτυξης. Η κ. Αλειφέρη αναφέρθηκε επίσης στην αδυναμία συνεννόησης της πλειοψηφίας η οποία όπως είπε, δείχνει την απειρία και την αδυναμία συντονισμού έργου και στόχων. Μάλιστα χαρακτήρισε τις εξελίξεις στους κόλπους της δημοτικής αρχής ανησυχητικές για την πορεία του τόπου και τόνισε ότι για το συμφέρον των δημοτών η πλειοψηφία θα πρέπει να αλλάξει ρότα.