Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 20:09

Αεροδρόμιο, αυτοκινητόδρομος και "Μορέας" - Να τελειώνουμε με τα ψέματα και τα λαμόγια

Γράφτηκε από την

Πάρτι έστησαν ψεύτες και λαμόγια νομίζοντας ότι βρήκαν θέμα για να κάνουν πολιτική με τις ευαισθησίες των πολιτών σχετικά με φαινόμενα διαπλοκής. Η διαπίστωση αυτή έχει να κάνει με την υπόθεση εξαναγκασμού σε παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μαλαπάνη και την άθλια μεθόδευση που ακολούθησε. Οτι δηλαδή ο "υπεράνω πάσης υποψίας" περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, κατά τον ελληνικό νεολογισμό "τα πήρε στο κρανίο" όταν άκουσε στην εισήγηση τον κ. Μαλαπάνη να προτείνει την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης με το "Μορέα" προκειμένου να κατασκευαστεί ο κόμβος σύνδεσης με το αεροδρόμιο. Ενα ολόκληρο σύστημα που στηρίζει κατά βάση με χτυπήματα κάτω από τη μέση το περιβάλλον Τατούλη, ξαμολύθηκε αρχικά από το Διαδίκτυο και στη συνέχεια πέρασε στα συμβατικά μέσα, διαχέοντας αθλιότητες. Ολο αυτό το διάστημα τόσο ο περιφερειάρχης, όσο και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας σιωπούν εκκωφαντικά και επιβεβαιώνουν με αυτό τον τρόπο ότι η λασπολογία αποτελεί επιλογή της παράταξης.
Απόκοντα τα λαμόγια των μέσων ενημέρωσης που διαβιούν λάθρα με πολιτικές πλάτες, απολαμβάνοντας τα… αγαθά των καταχωρίσεων και των επιχορηγήσεων του Δημοσίου χωρίς να πληρώνουν ΙΚΑ και φόρους: Αυτονακηρύχθηκαν σταυροφόροι της κάθαρσης και παίρνουν στα χέρια τους την επιχείρηση λάσπης, για να αποδείξουν ότι γνωρίζουν να γλείφουν καλά κάθε φορά εκείνους που κρατούν την εξουσία και τους ταΐζουν. Πλην όμως στο παιχνίδι του εκβιασμού που έχουν μάθει να παίζουν καλά, χτύπησαν λάθος πόρτα. Και το "επίδομα διαβίωσης" που παίρνουν από εκείνους οι οποίοι νέμονται σε διάφορα επίπεδα την εξουσία, για να τους κρατούν στο απυρόβλητο, δεν πρόκειται να τους γλυτώσει από την οικονομική χρεωκοπία. Γιατί η πολιτική, κοινωνική και ηθική χρεωκοπία έχουν επέλθει προ πολλού.
Αυτά εισαγωγικά και ως προειδοποίηση για όλους στην πολιτική σκηνή ότι πρέπει να τελειώνουμε με τα ψέματα και τα λαμόγια. Η αντιπαράθεση θα γίνει με πραγματικά επιχειρήματα και στη βάση εκείνου που συμφέρει τον τόπο. Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ορισμένες υπενθυμίσεις γιατί τα "γραπτά μένουν". Και να αποδείξουμε ότι τα περί "διαπλοκής" Μαλαπάνη που συντηρεί η ηγεσία της Περιφέρειας και δίνει τροφή στα λαμόγια για να ανοίξουν τους οχετούς χυδαιότητας, υλοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την γκαιμπελική λογική της συκοφάντησης.
Πολύ πριν τον Χρ. Μαλαπάνη, υπέρ της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης έτσι ώστε να κατασκευαστούν αυτοκινητόδρομοι στην Πελοπόννησο, τάχθηκε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Σε σχετικό ρεπορτάζ στις 12 Μαρτίου το οποίο δημοσιεύουμε στη συνέχεια, ο κ. Τατούλης υπερακόντιζε παλαιότερη πρόταση της "Ε" και ζητούσε την επέκταση σε πλήθος οδικών αξόνων της Πελοποννήσου:
«Επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του "Μορέα" για να κατασκευαστούν σημαντικοί οδικοί άξονες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ζητεί ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Το θέμα αυτό, όπως σημείωσε ο ίδιος στην "Ε" (πρόταση της οποίας είχε γίνει από το καλοκαίρι του 2009), πρόκειται να το συζητήσει με τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα σε συνάντησή του την επόμενη εβδομάδα. Ενημέρωσε ότι με τον υπουργό θα συζητήσει "για όλους τους οδικούς άξονες της Περιφέρειας, γιατί στόχος μας είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αποκτήσει το πιο άρτιο σύστημα οδικών υποδομών".
Ο κ. Τατούλης παρατήρησε ότι "στις προθέσεις μας είναι να βρεθεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, είτε από τα τομεακά είτε από οποιαδήποτε εκμετάλλευση πιθανής επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας". Για την περίπτωση της επέκτασης εξήγησε πως τη ζητεί "επειδή φαίνεται ότι είναι υγιής η χρηματοδοτική του δυνατότητα". Επεσήμανε ότι κάνει μια προσπάθεια να επεκτείνει και να εντάξει σε προγράμματα όλους τους άξονες της Περιφέρειας και τον ανατολικό και το δυτικό και διευκρίνισε: Ερμιόνη - Λυγουριό - Ναύπλιο - Λεωνίδιο - Κυπαρίσσι - Μονεμβασιά - Στούπα - Καρδαμύλη και Καλαμάτα - Πύλος, Ρωμανού - Γαργαλιάνοι και Φιλιατρά - Κυπαρισσία».
Είχε προηγηθεί όμως η αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου (που τέθηκε επικεφαλής της επιτροπής… κάθαρσης για το αεροδρόμιο), η οποία τασσόταν αναφανδόν υπέρ της πρότασης που είχε τότε καταθέσει η "Ε" (επέκταση της σύμβασης στους δρόμους προς Πύλο και Μάνη) και μάλιστα… αυτοβούλως. Στις 29 Νοεμβρίου 2009 κατατέθηκε ερώτηση από την κ. Νικολάκου με την ιδιότητα της νομαρχιακής συμβούλου η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Από την τοπική εφημερίδα "Ελευθερία" έχει προταθεί προς εξέταση και διαβούλευση μία πρόταση που πραγματικά δίνει ελπίδα για την ολοκλήρωση δύο νευραλγικής σημασίας εσωτερικών οδικών αξόνων, του δρόμου προς Μάνη αλλά και του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Πρόκειται για δύο ατού, τους πιο σημαντικούς οδικούς άξονες που συνδέουν την πρωτεύουσα του νομού μας με τα "φιλέτα" των τουριστικών μας περιοχών. Είναι πολύ ελπιδοφόρα η συγκεκριμένη πρόταση και αν μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης, θα έδινε λύση σε χρόνια προβλήματα του οδικού δικτύου του νομού μας».
Αντιθέτως ο κ. Μαλαπάνης (επικεφαλής του νομαρχιακού συνδυασμού με τον οποίο είχε εκλεγεί η κ. Νικολάκου) δεν είχε συμφωνήσει με την πρόταση, έκανε τη δική του και την παρουσίασε στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας ως εξής:
«Αλλο πρέπει να κάνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση και το καταθέτω. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ικανοποιητική μελετητική ωριμότητα και στον άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Μεθώνη και στο δρόμο προς Μάνη στο Μεσσήνη - Αρχαία Μεσσήνη. Ολα αυτά μπορούν να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας προκήρυξης για σύμβαση παραχώρησης. Η σύμβαση αυτή θα χρηματοδοτηθεί από τα χρήματα που πρέπει να έχουν δεσμευτεί στο ΕΣΠΑ για το Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και η εξόφληση του έργου μπορεί να γίνει με ιδεατά διόδια, δηλαδή με τη μέτρηση της κυκλοφορίας και την καταβολή των αντιστοίχων διοδίων από το κράτος και μάλιστα από χρήματα τα οποία θα προκύψουν από τις εισφορές που θα παίρνει το κράτος από τους παραχωρημένους άξονες, όταν μετά από 2 ή 3 χρόνια ολοκληρωθούν οι παραπάνω άξονες. Είναι πολύ όμορφο το σενάριο της τροποποίησης, που δυστυχώς είναι αδύνατο να είναι και αληθινό».
Δεν είχε συμφωνήσει ούτε ο νομαρχιακός (και νυν περιφερειακός) σύμβουλος και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού Θαν. Πετράκος, ο οποίος όπως και ο Ν. Γόντικας (περιφερειακός σύμβουλος και στέλεχος του ΚΚΕ) ζήτησαν να τοποθετηθεί το Περιφερειακό απέναντι στις αθλιότητες σε βάρος του Χρ. Μαλαπάνη. Είχε δηλώσει τότε ο κ. Πετράκος:
«Αυτό που πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων των φορέων του νομού είναι να διεκδικήσουμε με μαζικό και δυναμικό τρόπο: Την ένταξη των συγκεκριμένων δρόμων καθώς και του Ριζόμυλος - Κορώνη στο εθνικό σκέλος του ΕΣΠΑ. Τη  διεκδίκηση της ένταξης του τμήματος Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι στο περιφερειακό σκέλος. Την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την χρηματοδότηση της βελτίωσης του υπόλοιπου οδικού δικτύου του νομού. Εχω τη γνώμη ότι πρέπει πρώτα να πιέσουμε ώστε να τοποθετηθεί η κυβέρνηση για τις χρηματοδοτήσεις των οδικών αξόνων της Μεσσηνίας, καθώς και να αυξηθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μετά την αποσαφήνιση όλων αυτών, μπορούμε να τοποθετηθούμε σε άλλες προτάσεις».
Ενθερμος οπαδός της πρότασης για επέκταση της παραχώρησης ο τότε νομάρχης Δ. Δράκος που θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς γιατί ψήφισε ότι η πρόταση Μαλαπάνη είναι "ανεπαρκής", όταν μάλιστα αυτή δεν αποτελούσε τίποτε διαφορετικότερο από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας την οποία ο κ. Δράκος διένειμε στους επισκέπτες. Ελεγε τότε λοιπόν ο κ. Δράκος:
«Η μόνη λύση είναι να προσφύγουμε στο σύστημα της παραχώρησης. Αυτό το σύστημα παραχώρησης μπορώ να τo προσεγγίσω με δύο λογικές. Η πρώτη είναι η επέκταση των υπαρχουσών συμβάσεων παραχώρησης για τους δύο αυτοκινητόδρομους. Αυτή η μεταβολή του αντικειμένου, παρά το γεγονός ότι δείχνει να έχει θεσμικά και νομικά προβλήματα και vα θέλει τις αναγκαίες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική Πολιτεία, θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια να τη συζητήσουμε. Πρώτον, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση. Και δεύτερον, εφόσον αυτή η βούληση διαμορφώσει ισχυρή πλειοψηφία στο εθνικό Κοινοβούλιο. Που σημαίνει ότι τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να υιοθετήσουν αυτή την άποψη. Εάν δεν μπορέσει να γίνει αυτή η τροποποίηση, μπορούμε πάλι με μέθοδο παραχώρησης, διαθέτοντας ό,τι χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε είτε από το τομεακό πρόγραμμα που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε, είτε κάποια λίγα από το περιφερειακό, που μπορεί να διεκδικήσουμε και την τροποποίησή του».
Μετά από όλα αυτά, το σύστημα της ψευδολογίας σε βάρος του κ. Μαλαπάνη αλλά και όσων στήριξαν τον αξιοπρεπή τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πρόκληση Τατούλη, νομίζουμε ότι καταρρέει ολοκληρωτικά. Ας ψάξουν αλλού να κρύψουν τις προθέσεις και τη γύμνια τους τα λαμόγια και οι συκοφάντες. Θα μας βρίσκουν πάντοτε μπροστά τους γιατί δεν χρωστάμε τίποτε σε κανέναν, δεν ζητάμε τίποτε από κανέναν και ως εκ τούτου δεν έχουμε να φοβηθούμε και κανέναν όσα λαμόγια και αν ταΐζει για να του βαράνε το τούμπανο. Είμαστε ελεύθεροι.