Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011 21:05

Βαλασόπουλος - Φαρλέκας καταγγέλλουν απ’ ευθείας αναθέσεις για άσφαλτο 

Γράφτηκε από τον
Βαλασόπουλος - Φαρλέκας καταγγέλλουν απ’ ευθείας αναθέσεις για άσφαλτο 

Τρίτη απευθείας ανάθεση μέσα στο 2011 για προμήθεια ασφαλτομίγματος με την επίκληση της "έκτακτης ανάγκης", για την αποκατάσταση φθορών του ασφαλτοτάπητα στο οδικό δίκτυο της Αρκαδίας, έρχεται προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας. Και αυτό, τη στιγμή που εισήγηση για διενέργεια σχετικού διαγωνισμού στις αρχές του χρόνου, είχε απορριφθεί.
Την πρακτική αυτή καταγγέλλουν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Βαλασόπουλος και Παναγιώτης Φαρλέκας. Αφού αναφέρονται στο ιστορικό της υπόθεσης με την παράθεση πραγματικών στοιχείων, σημειώνουν ότι ο συνδυασμός "Δυνατή Πελοπόννησος" ζητεί: «α) Να γίνει σεβαστή η απόφαση της 5/8/2011 της Οικονομικής Επιτροπής. β) Να αποσυρθεί το θέμα από την ημερήσια διάταξη, και γ) να σταματήσει η τελευταία συνεχώς αυξανόμενη επίκληση "των έκτακτων αναγκών" από ορισμένους αιρετούς - εισηγητές για την αποφυγή των κείμενων διατάξεων προμήθειας».
Στο κείμενο που οι σύμβουλοι αποστέλλουν προς τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημειώνονται τα εξής:
Στις 24 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Αρκαδίας είχε εισηγηθεί τη διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ για την προμήθεια ασφαλτομίγματος. Ομως αυτό δεν έγινε, και στις 22 Μαρτίου στην Οικονομική Επιτροπή συζητήθηκε σχετικό θέμα με εισήγηση για απευθείας ανάθεση. Η Επιτροπή δεχόμενη το κατεπείγον του θέματος αποφάσισε απευθείας ανάθεση μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με καλύτερη προσφορά -μεταξύ δύο- τα 45 ευρώ/τόνο.
Ιδιο θέμα ήρθε προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή και στις 26 Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε ώστε να εξεταστεί η άποψη των οικονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 5 Αυγούστου -και παρά την άποψη των υπηρεσιακών παραγόντων ότι αποτελεί εμφανή κατάτμηση η δεύτερη μέσα στο ίδιο έτος ίδια προμήθεια-, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση πίστωσης 15.000 ευρώ για ανάλογη προμήθεια και ομόφωνα να ζητηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και να κατατεθεί ο αναλυτικός πίνακας διάθεσης του υλικού, που είχε προμηθευτεί η Π.Ε. Αρκαδίας με βάση την πρώτη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Οι εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας επισημαίνουν ότι προκύπτουν: «Ζήτημα κατάτμησης του έργου με την πρόφαση της "έκτακτης ανάγκης", ιδιαίτερα μέσα στο μήνα Αύγουστο! Σαφέστατη παραβίαση των διατάξεων του Π.Δ. 118/2007, με συνέπεια την ακυρότητα της διαδικασίας, όπως και οι οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν επισημάνει».
Υπολογίζουν δε ότι «με την πρώτη προμήθεια παρέλαβε η Π.Ε. Αρκαδίας 445 τόνους ασφαλτομίγματος, ενώ με την απόφαση της 5/8 άλλους 353 τόνους περίπου και με την εισήγηση (για το Συμβούλιο της Δευτέρας) άλλους 470 τόνους, φτάνοντας συνολικά τους 1.268 τόνους!».
Ο Παναγιώτης Βαλασόπουλος και ο Παναγιώτης Φαρλέκας εκτιμούν ότι «προφανώς υπάρχει ζήτημα νομιμότητας της απόφασης, αφού προϋπάρχουν δύο αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, που δεν έχουν μεταβληθεί». Παρατηρούν ότι «η πολιτική επιλογή τουλάχιστον 3 φορές της απευθείας ανάθεσης προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της, αφού είναι διαδικασία που νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις στην πατρίδα μας». Και αναρωτιούνται, γιατί «ενώ από 24/2 ήταν εγγράφως γνωστή η αναγκαιότητα της προμήθειας του αντίστοιχου υλικού, αγνοήθηκε η πρόταση της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Αρκαδίας για διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού;».
Οι δύο σύμβουλοι , αφού αναφέρονται σε παρόμοιο έργο στην Αργολίδα που πραγματοποιήθηκε με μικρότερο κόστος, σημειώνουν: «Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και στη γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος της χώρας μας, που όλοι μας καθημερινά διαπιστώνουμε, πρέπει εμείς να διαφυλάξουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια του Περιφερειακού μας Συμβουλίου. Πρέπει να καταστήσουμε σε όλους σαφές ότι πρακτικές του παρελθόντος δε μας βρίσκουν σύμφωνους και δεν περνάνε σ’ ένα θεσμικό όργανο που θέλει να προασπίσει πρώτα και πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των πολιτών που το εξέλεξαν».


NEWSLETTER