Σάββατο, 09 Μαρτίου 2013 12:09

Αύξηση των εμφραγμάτων στην κρίση δείχνει έρευνα γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Αύξηση των εμφραγμάτων στην κρίση δείχνει έρευνα γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Η έντυπη έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ καθημερινά από τις 8 το πρωί στον υπολογιστή σου

 

Τα εμφράγματα παρουσίασαν αύξηση στην Ελλάδα μετά το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των ανθρώπων άνω των 45 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν κυρίως τη Μεσσηνία και παρουσίασε ο καρδιολόγος Εμμανουήλ Μάκαρης του Γενικού Νοσοκομείου της Καλαμάτας στο 62ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Η διαπίστωση αυτή βασίζεται στην ανάλυση των ιατρικών ιστορικών περίπου 22.100 ασθενών που έγιναν δεκτοί στο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου της Καλαμάτας (το μόνο τέτοιο τμήμα στο νομό Μεσσηνίας) σε μια περίοδο οκτώ ετών, χωρισμένη σε δύο περιόδους: μία προ της κρίσης (Ιανουάριος 2004 - Δεκέμβριος 2007: 10.870 ασθενείς) και άλλη μία στη διάρκεια της κρίσης (Ιανουάριος 2008 - Δεκέμβριος 2011: 11.223 ασθενείς).

Στην πρώτη περίοδο, πριν την κρίση, καταγράφηκαν 841 εμφράγματα (17,43 ανά 10.000 ανθρώπους), ενώ στην περίοδο της κρίσης υπήρξε αύξηση με 1.084 εμφράγματα (22,46 ανά 10.000 ανθρώπους). Η αύξηση ανάμεσα στις δύο χρονικές περιόδους αφορούσε όλες τις κατηγορίες των ασθενών: 20,8% για τα άτομα κάτω των 45 ετών (64 εμφράγματα από 53), 25,7% για τους άνδρες (807 εμφράγματα από 642), 29,4% για τα άτομα άνω των 45 ετών (1.020 εμφράγματα από 788) και 39,2% για τις γυναίκες (64 εμφράγματα από 52).

Με αφορμή και τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, από την έρευνα προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση στα εμφράγματα καταγράφηκε σε αυτές. «Οι Ελληνίδες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από τους άνδρες, είναι υπεύθυνες για τη φροντίδα των παιδιών και επίσης εργάζονται εκτός σπιτιού - μια συνταγή για στρες», σχολίασε ο Μάκαρης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Πιο ευάλωττοι οι ηλικιωμένοι

Από την άλλη, όπως είπε, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που επίσης εμφανίζουν σχετικά μεγάλη αύξηση εμφραγμάτων, έχουν περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ παράλληλα πέφτουν θύματα της αρτηριοσκλήρυνσης. «Η ανεργία αποτελεί ένα συμβάν που προκαλεί στρες και το στρες συνδέεται με την καρδιοπάθεια, αλλά προκύπτουν και άλλα ζητήματα λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Αυτή την εποχή, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φάρμακα ή να πάνε στο γιατρό τους. Υπάρχει μεγάλη αύξηση στις καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ελλάδα και το κόστος για την κοινωνία είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν την μελέτη τους πέρα από τη Μεσσηνία, σε όλη την Ελλάδα, αναλύοντας τη σχέση ανάμεσα στα καρδιολογικά περιστατικά και την οικονομική κρίση. «Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στην Αθήνα. Η πρωτεύουσα έχει σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι μια αστική βιομηχανοποιημένη περιοχή, που μπορεί να έχει επηρεαστεί ακόμα περισσότερο από την οικονομική κρίση», σύμφωνα με τον Μάκαρη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη για τους γιατρούς και τους ασθενείς, περισσότερους ανθρώπους που να μπορούν να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια του εμφράγματος του μυοκαρδίου έγκαιρα στα νοσοκομεία. Σε οτιδήποτε αφορά την παροχή των υπηρεσιών υγείας -βιοιατρικές προμήθειες, νοσοκομειακό προσωπικό- υπάρχουν ελλείψεις», πρόσθεσε.

Την έρευνα, πλην του Μάκαρη, έκαναν οι γιατροί του νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μίχας, Ρενάτα Μίχα, Γιάννης Πισιμίσης, Ηλίας Τσίχλης, Διονύσης Σβορώνος, Δημήτρης Γκότσης, Γιώργος Κουδούνης, Σπύρος Ζόμπολος κ.α.

 

Πηγή:  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Μαρτίου 2013 23:10

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετά τη νέα συμφωνία - μνημόνιο τι; Προοδευτικό Σχέδιο Διακυβέρνησης 2021| Χρήστος Μπούρας

Η χώρα μετά την περιπέτεια των τελευταίων πέντε ετών, που έφτασε στην κορύφωσή της τους… Περισσότερα

Η βόμβα της λαθρομετανάστευσης | Ηλίας Μητσέας

Μια απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας με την αθρόα… Περισσότερα

Η δημοσιογράφος που «τα άκουσε» από τον Θηβαίο απαντά: "Ήταν δείγμα «αριστερού» φασισμού"

Η Δέσποινα Αυγερίδου που δέχθηκε προσβλητικά σχόλια από τον τραγουδιστή Χρήστο Θηβαίο… Περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Α.Ε. Γεωργούλη 26, Καλαμάτα, 24100 Τηλ. Κέντρο. 0030 27210 21421 FAX. 0030 27210 27747 EMAIL: elefklm"@"gmail.com (χωρίς τα ")


Source: http://notosport.eleftheriaonline.gr/