Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 09:00

Λαθρέμποροι αλωνίζουν ανοιχτά της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Λαθρέμποροι αλωνίζουν ανοιχτά της Μεσσηνίας

Σε πέρασμα λαθρεμπορίου όπλων, ναρκωτικών και τσιγάρων έχουν μετατραπεί το τελευταίο διάστημα τα παράλια της Μεσσηνίας. Οπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Η Καθημερινή", δύο λαθρεμπορικά τσιγαράδικα που πιάστηκαν Φεβρουάριο και Μάρτιο στα μεσσηνιακά παράλια έχουν σχέση με μεγάλο κύκλωμα που κάνει λαθρεμπόριο όπλων, τσιγάρων και ναρκωτικών σε Λιβύη και Συρία και παίρνει από τις χώρες αυτές λαθραίο πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα τα πλοία "GENC 3"και"Mesogio" που είχαν εντοπιστεί από τις λιμενικές αρχές στις 26 Μαρτίου και 20  Φεβρουαρίου αντίστοιχα, με λαθραία τσιγάρα και είχαν οδηγηθεί και τα δύο στο λιμάνι της Καλαμάτας, ανήκαν στην ίδια εταιρεία με αυτήν που ανήκε πριν από λίγο καιρό και το πλοίο "Haddad 1" που εντοπίστηκε με όπλα και σφαίρες πριν από λίγες μέρες νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Οι αρχές -ελληνικές και διεθνείς- ερευνούν το σύνολο της υπόθεσης και όπως όλα δείχνουν πρόκειται για μεγάλο κύκλωμα με μεγάλες διασυνδέσεις και ευρύτατη δράση.

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ  "GENC 3"

Για την υπόθεση "GENC 3" σε σχετικό δημοσίευμα της "Ε" στις 2 Απριλίου σημειώναμε:

Προσωρινά κρατούμενος για λαθρεμπορία τσιγάρων και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκε ο Τούρκος καπετάνιος του πλοίου "GENC 3".

Χθες ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου και τρία ακόμα μέλη του πληρώματος (δύο Γεωργιανοί και ένας Ινδός) απολογήθηκαν για τη λαθρεμπορία τσιγάρων στην ανακρίτρια Καλαμάτας και προφυλακίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της αντεισαγγελέα. Προχθές προσωρινά κρατούμενοι, για λαθρεμπορία τσιγάρων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κρίθηκαν τα άλλα 4 από τα συνολικά 8 μέλη πληρώματος του πλοίου. Εν τω μεταξύ χθες ολοκληρώθηκε από το Τελωνείο Καλαμάτας η καταμέτρηση των λαθραίων τσιγάρων που βρίσκονταν μέσα στα 11 εμπορευματοκιβώτια, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 20,5 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα βρέθηκαν 10.748 χαρτοκιβώτια. το καθένα από τα οποία περιέχει 50 κούτες των 10 πακέτων. Βρέθηκαν δηλαδή 5.374.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα. 

Σημειώνεται ότι το φορτηγό πλοίο έχει κατασχεθεί και προσωπικά αντικείμενα των 8 μελών του πληρώματος, μαζί και εξοπλισμός του πλοίου, έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας στην Αθήνα. 

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ "MESOGIO"

Για την υπόθεση "Mesogio" σε δημοσίευμα της "Ε" στις 21 Φεβρουαρίου σημειώναμε:

Σκάφος που μετέφερε πάνω από 6.000 κούτες λαθραία τσιγάρα (γύρω στα 3 εκατομμύρια πακέτα) εντόπισαν και κατάσχεσαν χθες το πρωί στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου, κοντά στις ακτές της Κορώνης και του Βενέτικου. Πρόκειται για το σκάφος "Mesogio", σημαίας Τανζανίας, που οδηγήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου και συνελήφθησαν 6 ναυτικοί αλλοδαποί (Ουκρανοί οι περισσότεροι, αν όχι όλοι) μέλη του πληρώματος.

Αξιοποιώντας πληροφορίες, το Λιμενικό Σώμα κινητοποίησε αεροπλάνο για την παρακολούθηση ύποπτου σκάφους, το οποίο εντόπισε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κορώνης. Στη συντονισμένη επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερο του Λιμενικού, περιπολικό σκάφος με ομάδα του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού, καθώς και πλοίο ανοικτής θαλάσσης με ομάδα της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Στην περιοχή εντοπίστηκε κι άλλο μικρότερο ύποπτο σκάφος, που ερευνήθηκε αλλά δεν βρέθηκε να έχει παράνομο φορτίο.

Οι λιμενικοί εκτιμούν ότι το "Mesogio" είναι πλοίο-"μάνα" που μοιράζει λαθραία τσιγάρα σε άλλα μικρότερα, τα οποία και προσεγγίζουν απομονωμένες ακτές για την εκφόρτωση του παράνομου φορτίου. Πάντως, δεν αποκλείουν και το ίδιο να περίμενε ειδοποίηση για την ακτή που θα προσέγγιζε για να ξεφορτώσει τα τσιγάρα.

Οι 6 ναυτικοί κρατούνται στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι κούτες με τα τσιγάρα μεταφέρθηκαν στις αποθήκες του Τελωνείου. Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ενώ το ύψος των διαφυγόντων δασμών αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την καταγραφή της ακριβούς ποσότητας των λαθραίων τσιγάρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τα στελέχη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση και εξήρε τον επαγγελματισμό και τον άριστο συντονισμό που επέδειξαν, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, το Λιμενικό Σώμα να οδηγηθεί σε μια ακόμη μεγάλη επιτυχία απέναντι στις οργανωμένες μορφές εγκληματικότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η εν λόγω επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το προσωπικό Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και τη δίωξη του


NEWSLETTER