Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 08:32

Διπλό φονικό στα Αλτομιρά: Εφεση εισαγγελέα κατά ελαφρυντικού

Γράφτηκε από την

Εφεση άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας κατά του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας που αναγνώρισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου στους δύο 19χρονους δράστες για τη δολοφονία με καραμπίνα, τον Αύγουστο του 2014, στην περιοχή των Αλτομιρών, του 26χρονου Μεσσήνιου Κώστα Σγούρου και του 25χρονου Σαμιώτη Γιάννη Κομμάτη.

Ο εισαγγελέας Εφετών άσκησε την έφεση μετά από αίτημα της οικογένειας του θύματος Κώστα Σγούρου, μέσω του δικηγόρου τους Πέτρου Μαντούβαλου. Θυμίζουμε ότι το δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 31 χρόνων στον Ν.Μ. από την Καλαμάτα και 30 χρόνων στον Π.Μ. από τον Κάμπο. Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ένοχοι, ο πρώτος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή και ο δεύτερος για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για παράνομη οπλοφορία. Το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ως μοναδικό ελαφρυντικό -κατά πλειοψηφία (4 έναντι 3 για τον Π.Μ. και 5 έναντι 2 για τον Ν.Μ.)- τη μετεφηβική ηλικία των δύο δραστών. Να σημειωθεί ότι αν δεν είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό στους δύο νεαρούς, θα είχανε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Κωνσταντίνου Σγούρου, Πέτρος Μαντούβαλος και ο δικηγόρος του καταδικασθέντα Ν.Μ., Γιώργος Ράλλης έκαναν δηλώσεις σχετικά με την παραπάνω εξέλιξη στο "Πρώτο Θέμα", συγκεκριμένα είπαν: Ο Πέτρος Μαντούβαλος δήλωσε, τα εξής: “Μας ικανοποιεί η πρωτοβάθμια απόφαση, όμως το απόλυτο το οποίο επιθυμούμε και επιδιώκουμε -για αυτό και κάναμε την έφεση στον εισαγγελέα Εφετών και την οποία έκανε δεκτή- είναι να μην υπάρξει κανένα ελαφρυντικό και να επιβληθεί η ποινή της ισόβιας καθείρξεως και στους δύο κατηγορούμενους. Και αυτή θα είναι η νόμιμη επιδίωξή μας”.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ν.Μ. Γιώργος Ράλλης, δήλωσε: “Θα περιμένουμε τη δεύτερη κρίση. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη η έφεση του κυρίου εισαγγελέα, ήταν κάτι που περίμενα διότι επρόκειτο για δύσκολη υπόθεση. Ορθώς κατά τη γνώμη μου δόθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και στους δύο κατηγορούμενους. Ο πελάτης μου από την πρώτη στιγμή παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε, παραδόθηκε και ανέλαβε τις ευθύνες του. Σήμερα έχει προσαρμοστεί στο περιβάλλον της φυλακής, έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις και είναι ένας υποδειγματικός κρατούμενος. Η συγγνώμη και η μεταμέλεια θεωρείται δεδομένη και την έχει εκδηλώσει με κάθε τρόπο από την πρώτη στιγμή”.